Utorak , srpanj 14. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / 1. Maj se obilježava prosvjedima a ne pečenim janjcima

1. Maj se obilježava prosvjedima a ne pečenim janjcima

ZENICA – Uoči obilježavanja velikog radničkog praznika 1. Maja građanski aktivista Hasan Kreho upozorava javnost u BiH da su upravo sindikati krivi i da isti trebaju preuzeti odgovornost za oskrnavljeni dignitet i današnji težak položaj radnika u Bosni i Hercegovini.

“Obzirom da sam i sam radnik posebno ističem navedeni oskrnavljen dignitet i težak status radnika u djelatnosti proizvodnje i prerade metala kroz usvojeni Zakon o radu i novi Zakon o PIO/MIO”, ističe Kreho.

“Napominjem da sam upozoravao javnost da je za radnike u metalskom sektoru istekao čak i produženi rok važenja (prema Članu 80. , 05. siječnja 2017.) “Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u Federaciji BiH”.

On se povodom današnjega praznika upitao i sljedeće:

Svugdje u svijetu 1. Maj se obilježava prosvjedima a ne kao u BiH pečenim janjcima na ražnju i roštiljima uz obilato zalijevanje pivom.

Postavljam pitanje s kojim ciljem sindikat simbolično obilježava 1. maj i da li je cilj da isti prikrije svoju odgovornost a da istovremeno zadrže beneficije koje imaju baveći se sindikalnim “radom”.

Kako sindikat može objasniti informaciju da sindikat AMZ-a nije platio cca 50.000 KM poreza prema nalazu Inspektora Porezne uprave Federacije BiH?

Kako sindikat može objasniti da se on protivi osnivanju Radničkog savjeta u AMZ-u?

Meni ne trebaju ali neka sindikat objavi i objasni financijski izvještaj svoga djelovanja u zadnjih 8 godina svojim članovima u “ArcelorMittal Zenica” d.o.o. .

Obzirom da radnici nemaju “Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u Federaciji BiH” poslodavci koriste sadašnji pravni vakum i obilato mijenjaju Rješenja ugovora o radu i dodaju anekse na ista.

Sadašnji oskrnavljeni dignitet i položaj radnika u metalskom sektoru govori da je sadašnji izbor sindikalista bio pogrešan, a to nas košta skupo i kao radnike a sutra radi malih plaća i kao buduće umirovljenike.

Autor: K. Lovrić / Dnevno.ba
glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Rudi Tomić: Zastupnički izbori u Republici Hrvatskoj donijeli su (ne)očekivane rezultate!

Ne obazirite se na svoje strahove, nego u nade i svoje snove. Ne razmišljajte o …