Nedjelja , kolovoz 18. 2019.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Samo za 10 godina BiH izgubila 250 tisuća radno sposobnog stanovništva

Samo za 10 godina BiH izgubila 250 tisuća radno sposobnog stanovništva

Sve masovniji odlazak građana BiH u inozemstvo, koji je intenziviran posljednjih nekoliko godina, dugoročno će se odraziti na ekonomski potencijal naše zemlje. Istraživanja pokazuju da je za deset godina BiH izgubila 250 tisuća radno sposobnih stanovnika. Anketa o radnoj snazi koju je za 2018. godinu provela Agencija za statistiku BiH govori da BiH trenutno ima 2,396 milijuna radno sposobnih stanovnika.

Usporedbe radi, broj radno sposobnog stanovništva prije deset godina u našoj zemlji je bio 2,649 milijuna, piše Klix.ba.

Anketom je obuhvaćeno više od 10 tisuća kućanstava i to skoro 6.000 u FBiH i 3.600 u RS-u. Radno sposobno stanovništvo obuhvaća sve osobe koje imaju 15 i više godina, podijeljene u dvije glavne kategorije: radnu snagu – ekonomski aktivno stanovništvo i ekonomski neaktivno stanovništvo.

Radnu snagu ili aktivno stanovništvo čine zaposlene i nezaposlene osobe. Od ukupnog broja radno sposobnog stanovništva, više od 51 posto čine žene.

Samo u posljednje dvije godine BiH je izgubila 93.000 radno sposobnih stanovnika. Najnoviji podaci govore da je u posljednje dvije godine iz BiH u Njemačku odselilo više od 50.000 građana.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić ističe da su demografske karakteristike jedne od najvažnijih za ekonomski razvoj zemlje.

“Od broja stanovnika zavisi kako će se u budućnosti razvijati naša ekonomija, ovisi povrat duga, jer dug vraćaju oni koji su ostali, 0visi pitanje mirovina, punjenje fondova, ptotačuna i u konačnici cjelokupni ekonomski sustav”, kaže Hadžić.

On nadležnima u vlasti postavlja pitanje kako misle riješiti neminovne probleme koji će uslijediti.

“Postavlja se pitanje za koga se podižu silni krediti za navodnu cestogradnju i uvode nove akcize kada nas je sve manje? Tko će vraćati te kredite? Kako vlast planira sutra odgovoriti na ovaj rastući problem? Možda podizanjem stope PDV-a? Kako osigurati mirovine za 80.000 novih korisnika za sljedećih 5-6 godina? Kako braniteljima osigurati redovito dobivanje naknada”, pita se Hadžić.

Prosječna plaća u FBiH iznosi 894 KM, a u RS-u 880 KM, a padom ukupnog broja stanovnika opada i kupovna moć građana, što će se izravno odraziti na prikupljanje PDV-a.

“Sada se postavlja pitanje kako odrediti nove strategije. Sve što se do sada radilo i što je utvrđeno može pasti u vodu ako nema stanovnika. Tko će vraćati kredite, za koga se podižu?”, komentirao je za Klix.ba ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

Anketna procjena o ukupnoj populaciji u BiH je 2,7 milijuna ljudi, ali za Klix.ba iz Agencije za statistiku objašnjavaju da se radi o posebnoj metodologiji, na uzorku, bez procjene ili usklađivanja.

/Republikainfo.com/

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Zvonimir Hodak: Jedino Sabor može zabraniti ZDS, ali tada mora kazniti i komunističke simbole i slogane’

“Ni u jednom Zakonu Republike Hrvatske nije navedeno da pozdrav ‘Za dom spremni’ iz pjesme …