Ponedjeljak , svibanj 25. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / 3 tisuće stranaca došlo raditi u BiH, dolaze čak i Nijemci i Amerikanci

3 tisuće stranaca došlo raditi u BiH, dolaze čak i Nijemci i Amerikanci

Da radna snaga ne odlazi samo put inozemstva, nego i suprotno, iz inozemstva dolazi u BiH, govore podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH, prema kojima je lani izdato 2.908 radnih dozvola u BiH, što je za 315 dozvola više nego godinu ranije.

“Od tog broja u Federaciji BiH je izdano 1.848, u Republici Srpskoj 920, a u Brčko distriktu BiH 140 radnih dozvola”, podaci su ove agencije.

Radne dozvole izdaju nadležne službe i zavodi za zapošljavanje.

U Zavodu za zapošljavanje RS su kazali da je u prvih šest mjeseci ove godine izdano 575 radnih dozvola stranim državljanima, dok su u Federalnom zavodu za zapošljavanje istaknuli da zbog kvara na aplikaciji ne mogu dostaviti tražene podatke.

Kako navode iz Agencije, najviše dozvola je lani izdato u području trgovine na veliko i malo, te popravke motornih vozila i motocikala, i to 667 dozvola.

“Nakon te djelatnosti slijedi poslovanje nekretninama za koje je izdano 356, dok je  za prerađivačku industriju izdano 268 radnih dozvola”, stoji u izvješću o radnim dozvolama ove agencije.

Kako je navedeno, u kategoriji ostalih uslužnih djelatnosti je izdano 237 dozvola za rad, za umjetnost, zabavu i rekreaciju 224, a za obrazovanje 207.

Prema ovim podatcima, najviše radnih dozvola je izdano državljanima Srbije, i to 733, dok je državljanima  Turske izdana 331 dozvola.

“Državljanima Hrvatske je izdano 170 radnih dozvola, a državljanima Kine 147 dozvola”, istaknuto je u Agenciji.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da su 54 dozvole izdate državljanima Njemačke, 24 osobama sa državljanstvom Austrije, a državljanima SAD 42 radne dozvole.

“Državljanima ostalih država je izdano 385 dozvola, osobama sa državljanstvom Ruske Federacije 45 dozvola, dok je Talijanama izdano 110 dozvola”, navedeno je u izvješću.

Među osobama kojima su još izdane dozvole za rad su i državljani Libije, Sirije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Katara, Jordana i drugih država.

Kada je u pitanju kvalifikacijska struktura, najviše dozvola je izdano stranim državljanima sa visokom stručnom spremom, i to 1.393 dozvole, dok za osobe sa višom stručnom spremom nije izdana nijedna dozvola.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, rekao je da se definitivno mora naći neko rješenje za nedostatak radne snage na ovim prostorima.

“Mi ćemo morati tražiti neku alternativu ukoliko se nastavi ovakav odlazak ljudi. Prije svega treba iskoristiti sve moguće resurse da bi se naša radna snaga zadržala na ovim prostorima i neophodno je stvoriti bolji poslovni ambijent, a ako se dogodi toliki nedostatak radne snage, svakako da ćemo morati pribjegavati i nekim drugim rješenjima”, rekao je  Škrebić za “Nezavisne”.

Podsjetio je da u RS najviše nedostaje vozača, ali i radnika metalske struke, kao i zdravstvenih radnika.

Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS,  smatra da plaće na ovim prostorima nisu takve da bi privukle znatniji broj radnika iz inozemstva.

“Tek kroz rast plaća u budućem vremenu se može očekivati da više stranih državljana dođe ovdje”, ističe Trivić.

Adnan Smailbegović,  predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, istaknuo je da će BiH morati pokušati  uvoziti radnu snagu kako bi nadomjestila nedostatak radnika.

“Ovo što nam se trenutačno događa je jednosmjeran proces i nama će, da bi ekonomija rasla, nedostajati radne snage. Poslodavci su već imali sastanak sa Agencijom za rad i zapošljavanje BiH na temu kako da se liberalizira  proces izdavanja dozvola”, rekao je Smailbegović, te dodao da je za dobivanje radne dozvole za stranca u BiH potrebno oko pola godine, a sama procedura je, naglašava, komplicirana.

 

(Izvor: Nezavisne novine)

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Novo zaduženje od 30 milijuna maraka, ukupan unutarnji dug FBiH veći od 727 milijuna maraka

Federalna vlada odobrila je zaduženje Federacije putem emisije obveznica s ciljem prikupljanja sredstava za financiranje …