Utorak , listopad 22. 2019.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Hrvatska / Agrokor: Drugi čovjek Sberbanka stiže na razgovor s Vladom
Zagreb, 30.03.2017 - Logo Agrokora na zgradi sjedišta Agrokora d.d. na Trgu Dražena Petroviæa u Zagrebu. Zgrada Agrokor. foto HINA/ Dario GRZELJ /ds

Agrokor: Drugi čovjek Sberbanka stiže na razgovor s Vladom

U Zagreb danas stiže Maksim Poletaev, drugi čovjek ruskog Sberbanka, najvećeg kreditora Agrokora, javlja HRT.

Poletaev će na sastanku s Vladom pokušati od države dobiti ono što nisu uspjeli od izvanrednog upravitelja Ante Ramljaka, tzv. senior status ili prvenstvo u naplati. Bez toga ne namjeravaju Agrokoru isplatiti novi kredit.

No, premijer Andrej Plenković očekuje nastavak suradnje i financiranja i to po povoljnijim uvjetima nego prije. Kazao je između ostalog i da je Agrokor kompanija koja može dobiti svježu likvidnost od niza komercijalnih banaka.

Milijardu eura posudili Agrokoru

Podsjetimo, izvršni direktor ruskog Sberbanka German Gref u razgovoru s novinarima u Moskvi izjavio je da suradnja s Vladom RH vezano za Agrokor nije bila jednostavna, javlja Reuters, prenosi HRT.

Prema njegovim riječima, Sberbank nije spreman pregovarati o novom kreditiranju Agrokora dok ne postigne dogovor s našom vladom. Gref je istaknuo da se dosad nisu susreli sa situacijom u kojoj se vlada na ovakav način upleće u poslove neke tvrtke te dodao da za idući tjedan pripremaju razgovore s Vladom RH. Dodao je i da Sberbank ne želi sudske sporove s Hrvatima zbog prezaduženog prehrambenog trgovačkog lanca Agrokora.

Direktor Sberbanka rekao je i kako su razgovarali s glavnim kreditorima, a njegov je dojam da su nakon njega svi zbunjeni.

Ranije su iz Sberbanka najavljivali kako su spremni ići na sud kako bi povratili milijardu eura koje su posudili Agrokoru.

German Gref kaže da hrvatska Vlada, nakon što je preuzela odgovornost za vođenje tvrtke, treba preuzeti i odgovornost za dugove te dati jamstva za njih. A ako nije spremna na to, zaključio je, tvrtku treba vratiti uobičajenoj tržišnoj praksi.

Na pregovore u Zagreb već u ponedjeljak navodno dolazi zamjenik predsjednika Uprave Maksim Poletaev.

A na internetskim stranicama koncerna Agrokor izvanredna uprava objavila je prodaju skupih pokretnina u vlasništvu Agrokora. Zainteresirani tako mogu kupiti jahtu i helikopter kojima su se koristili Ivica Todorić i njegova obitelj.

Cijena nije navedena, a i jahta i helikopter stari su 11 godina.

narod.hr

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Kolakušić premijer, a Škoro predsjednik: Hoće li se dogovoriti ova dvojica političara koji mogu srušiti HDZ I SDP?

Izbori za EU Parlament bili su veliki lakmus papir na kojima su se rasplele neke …