Srijeda , listopad 21. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Kolumne / Akademik Pečarić – NOGOMET, THOMPSON I MATEMATIKA

Akademik Pečarić – NOGOMET, THOMPSON I MATEMATIKA

Da su povezani nogomet i Thompson može se vidjeti ovih dana kada pobjede hrvatskih nogometaša i sami nogometaši i mnogi u Hrvatskoj slave uz Thompsonove pjesme. S druge strane kod naših susjeda konsternacija: Hrvati slave pjevajući pjesme čovjeka koji je jedan od najvećih krivaca za genocid koji su hrvatski branitelji napravili u povijesti ljudskog roda: NAPRAVILI SU ZEČEVE OD SRBA.

O neobičnoj(?) vezi nogometa i matematike moglo se čuti i na Otvaranju konferencije MIA 2018:

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2018/07/09/lars-erik-persson-dedicated-to-the-70th-anniversary-of-my-dear-friend-and-colleague-josip-pecarid/

Profesor Lars-Erik Persson je i pokazao hrvatski dres sa svojim imenom koji je dobio prije deset godina na konferenciji MIA 2008, na kojoj je bio i predsjednik Znanstvenog odbora.

Postojala je šansa da u polufinalu igraju Švedska i Hrvatska. Lars-Erik je gledao utakmicu s Englezima (prva utakmica u subotu) i poslije utakmice sjedilo je poveće društvo sudionika Konferencije. Želio je platiti piće svima nama uz obrazloženje da je to zato što je Švedska izgubila.

U društvu je bio i jedan od plenarnih predavača Vladimir Dmitrievič Stepanov iz Moskve (i on je na slici iz 2008.-e u hrvatskom dresu). Javio se i on:

„Kako Rusija i Hrvatska igraju večeras, a ja ujutru odlazim pa vas neću vidjeti, bilo bi najbolje da vam ja platim piće unaprijed.

Poslije pobjede stigla je i nogometna čestitka:

Naslov:

Birthday, victory

Datum:

Sat, 7 Jul 2018 23:07:20 +0200 (CEST)

Šalje:

Gilanyi, Attila <gilanyi.attila@inf.unideb.hu>

Prima:

Josip Pecaric <pecaric@element.hr>

CC:

Attila Gilanyi <gilanyi@inf.unideb.hu>

 

Dear Josip,

I send you my best wishes in connection with your 70th birthday.

I very much regret that I couldn’t go to Zagreb this time (as I wrote you, I take part at EURO 2018 in Valencia) and, in particular, I regret that we couldn’t follow together this excellent match today.

Congratulations for your marvelous team!

With kindest regards,

Attila   

Mnogi sudionici Konferencije vjerojatno su vidjeli kako uz naše nogometaše pjeva i Predsjednica RH. Mogli su prepoznati i pjesmu.

Kako to?

Dan prije imali smo na Konferenciji svečanu večeru. Moji gosti su bili moji prijatelji: Stanko Šarić, Dražen Žanko i Marko Perković Thompson. Žanko je otpjevao – a što bi drugo –  „Od stoljeća sedmog“. Stanko je prvi put zapjevao „Bokeljsku noć“. Zapravo, on je prvo otpjevao „Ne dirajte mi ravnicu“, a onda je najavio Thompsona spomenuvši i moje tri knjige o Thompsonu. Uobičajena slika – svi dolaze slušati i pjevati s njim. Pa i oni iz kuhinje. Thompson je najavio svoju pjesmu rekavši:

 

Dragi Profesore,

Ja ne znam koje bi riči trebao upotrijebiti za kazati Ti hvala.

Zaista, mislim, danas smo se malo dotakli toga da je pjesma Bojna Čavoglave, koju bi Ti sad najrađe čuo – to ćemo za neku drugu prigodu – obranjena zahvaljujući upravo Tebi, Tvom trudu i nastojanju da se obrani ta istina. A upravo ta pjesma i to vrijeme je ona prava istina koju ćemo mi dok smo god živi čuvati i nastojati prenijeti na naše mlade naraštaje.

Evo kao što sam reka, najrađe bi Ti da pjevam pjesmu Bojna Čavoglave ali ćemo, kažem, to nekom drugom prigodom, otpivat ćemo „Lijepa li si“, znam da Ti je isto jako draga.

A sutradan su i sudionici konferencije mogli čuti kako i Predsjednica zajedno s nogometašima slavi pobjedu pjevajući „Lijepa li si“. Pjevali su je i na Trgu Bana Jelačića i na mnogim drugim mjestima. Kao što se pjevala i „Bojna Čavoglave“.

Naravno, oni ne bi mogli vjerovati da smo im rekli kako je vlast u Hrvatskoj godinama progonila Marka. Pozdrav hrvatskih branitelja koji je ledio krv u žilama vojnicima fašističkog agresora smetao im je čak i u grbu HOS-a koji je vlast odobrila, pa su uklonili i spomen ploču HOS-ovaca koji su dali svoj život u obrani domovine.

I zbog toga ne iznenađuje ono što je napisao pater Ike Mandurić povodom najave da će danas u Moskvi biti predsjednici Vlade i Sabora:

Lako je ono bilo ovih dana igrati za Hrvatsku; za narod, i pred pukim narodom, kojemu i momci i pripadaju, jer isti smo. Čisti i nevini, neprijetvorni, srčani kakvi su i igrači. Ali u srijedu će biti teško: Igrati pred izdajnicima, Plenkovićem i Jandrokovićem, koji će hiniti da su tamo u ime nas. A nisu, i već dugo to nisu. Da stida imaju, kao što nemaju, ne bi ni došli krasti igru koja nije za njih. Ali tako to biva. Uvijek neko zlo dolazi obesčasti ono što je sveto.

https://kamenjar.com/pater-ike-manduric-svaka-cast-englezima-ali-hrvatska-se-voli-jace/

Nije samo žrtva bio Marko već i nogometna reprezentacija i Josip Joe Šimunić. Upravo su Joe i Marko bili gosti u ponedjeljak u Bujici dajući potporu vatrenima:

http://www.7dnevno.hr/izdvajanja/top-2/thompson-i-simunic-podrzali-dalica-i-nogometnu-reprezentaciju-bit-cemo-prvaci-svijeta-bog-je-uz-nas/

I što reći na kraju nego:

NEKA PATI KOME SMETA, HRVATSKA JE PRVAK SVIJETA!

Josip Pečarić

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić: KAMEN UGAONI…

“Gdje si bio kad zemlju utemeljih? Kazuj, ako ti je znanje sigurno. Znaš li tko …