Utorak , srpanj 7. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Kolumne / Akademik Pečarić: Odgovor generalu Rojsu

Akademik Pečarić: Odgovor generalu Rojsu

Profesor književnosti na Sveučilištu u Mostaru dr. sc. Marko Tokić govoreći o mojim knjigama  na Fakultetu Prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u (Glas Brotnja, 05. 12. 2014.) da su četiri stupa ‘Pečarićeve Hrvatske’ Franjo Tuđman, Dario Kordić, Marko Perković-Thompson i biskup Vlado Košić.

Prof. Tokić je čovjek iz struke pa je zato i moguće na tako jednostavan način, meni najdraži, opisati bit mojih knjiga kojih je već do tada bilo puno.

Više puta sam napisao kako četiri osobe koje su neprijatelji hrvatske države i hrvatskog naroda najviše napadali, a predstavljaju najzaslužnije dijelove hrvatskog naroda u stvaranju hrvatske države i stvarno su u mojim knjigama ili sam čitave knjige posvetio njima.

Nevjerojatno je da netko tko je general  ne razumije da je to Pečarićeva Hrvatska o kojoj piše sveučilišni professor kome su knjige struka. General tvrdi:

“– Svaka čast Pečariću, ali ovoga je puta pretjerao – smatra Rojs. Ne znam iz kojih razloga nam nameće navedene kao „stupove“, kad od njih ima mnogo zaslužnijih. Na prvom mjestu je prvi hrvatskih predsjednik i vojskovođa dr. Franjo Tuđman, (to je „pogodio“), a potom su ratni ministar Gojko Šušak, Sveti Ivan Pavao II. i zagrebački nadbiskup i kardinal Franjo Kuharić. Ona trojica po kriteriju akademika mogu biti „stupovi“, nitko ne kaže da nemaju zasluga, ali nikako ne mogu biti prvi, pa čak ni među prvima. Ovo je za mene provokacija…“

Ali da pogledamo s kakvim argumentima naš general Rojs negira tvrdnju sjajnog sveučilišnog profesora iz Mostara.

Prvi stup pripada onim najzaslužnijim i zbog toga najnapadanijim. i sigurno je da u taj stup pored dr. Tuđmana stoji ratni minister obrane Gojko Šušak, general Bobetko i dr.

Zašto je Profesor izabrao Tuđmana, a ne nekoga drugog da predstavlja ovaj dio zaslužnih, a napadanih iz mojih knjiga tj. za predstavnika prvog stupa ‘Pečarićeve Hrvatske’? Spomenut ću samo neke moje knjige o Predsjedniku:

Srpski mit o Jasenovcu / Skrivanje istine o beogradskim konc-logorima, Hrvatski povijesni institut, Zagreb, 1998. Već knjiga Za hrvatsku Hrvatsku, Element, Zagreb, 2001 je posvećena Predsjedniku. U nekoliko knjiga je njegovo ime u naslovu ili podnaslovu:

Trijumf tuđmanizma, Zagreb, 2003.; Nepoćudne knjige / Trijumf tuđmanizma 2, Zagreb, 2003. I s akademikom Dubravkom Jelčićem  Tuđmanove tri sekunde, Zagreb, 2004., a drugo prošireno izdanje, Zagreb, 2007.

Međutim o predsjedniku Tuđmanu je bila već prva moja publicistička knjiga Srpski mit o Jasenovcu / Skrivanje istine o beogradskim konc-logorima, Hrvatski povijesni institut, Zagreb, 1998.  Naime, to je bio polemički odgovor na knjigu dr. Milana Bulajića iz Beograda Tuđmanov Jasenovaćki mit.

Generalu Rojsu to znači da sam ja (a zapravo professor Tokić) “pogodio” Tuđmana za prvi stup. Vjerovali ili ne?

General Rojs doista spominje i četvrti stup po prof. Tokiću. Ali morali bi ga proširiti iz Crkve u Hrvata u Katoličku crkvu onda bi u taj stup sigurno išli i Papa Ivan Pavao 2. i kardinal Kuharić. U mojim knjigama, a vjerojatno i uopće je iz Crkve u Hrvata najnapadaniji biskup Košić, To je professor Tokić itekako dobro znao uočiti. To mu je struka. Istina u objavljenom tekstu na kamenjaru naš general tvrdi kako i biskup Košić to ne razumije, ali biskup to meni nije rekao, pa to ne mogu komentirati. Bilo kako bilo o tom četvrtom stupu imam knjigu.

Spomenzt ću i druga dva stupa, po prof. Tokiću, kojima sam posvetio veliku pažnju tj. knjige. Uz Darija Kordića kasnije smo zajedno prof. Tokić i ja dodali i generala Praljka.

Na nedavnoj promociji knjige o Kordiću, prof Tokić je u Zagrebu doživio prave ovacije. Knjigu su predstavljali i biskup Košić i Zvonimir Hodak.

O general Praljku smo dr. sc. Miroslav Međimorec i ja izdali zajedno slijedeće knjige:

General Praljak, Zagreb, 2017. Str. 375.

General Praljak, drugo prošireno izdanja, Zagreb, 2017. str. 451.

General Praljak II. U obrani hrvatskog naroda, Zagreb, 2018.

General Praljak III. S prijezirom odbacujem Vašu presudu, Zagreb, 2018.

  1. Međimorec, J. Pečarić, General PraljakIV. S prijezirom odbacujem Vaše podaništvo, Zagreb, 2018.

Što se tiće trećeg stupa o onima u RH koji su svoj talent stavili u obranu Hrvatske i koji su zbog toga najnapadaniji doista je prof. Tokić dobro uočio da imam niz knjiga o Marku Perkoviću Thompsonu i doista se nadam da je i general Rojs uočio koliko su ga napadali zbog toga. Evo i nekih knjiga koje pokazuju da je sveučilišni profesor književnosti ipak profesor:

  1. Kovačević i J. Pečarić,Thompson u očima hrvatskih intelektualaca – Bilo je i to jednom u Hrvatskoj, Fortuna, Zagreb, 2008.
  2. Pečarić, Hajka na Thompsona, Zagreb, 2012.
  3. Pečarić, Thompson – pjesmom za Hrvatsku, Zagreb, 2017. Str. 409.
  4. Pečarić, Matematika, pjesme i nogomet. Zagreb, 2018. pp. 347.

Posebno mi je zanimljiva tvrdnja našeg generala: „Ovo je za mene provokacija“

Naime i general Rojs je bio potpisnik peticije ZDS kojom smo branili Thompsona i njegovu Bojnu Čavoglave. Tada nismo ni znali da je dan prije nedolaska u Knin Predsjednica bila i protiv HOS-a u mimohodu u Zagrebu.

Zato se na Thompsona odnose i knjige:

  1. Pečarić. Dva pisma koja su skinula maske / Na hrvatsku šutnju nismo spremni!, Zagreb, 2015. pp.406.
  2. Pečarić, Dnevnik u znaku ‘Za dom spremni’, Zagreb, 2017. str. 312
  3. Pečarić, Predsjednica i ‘Za Dom spremni’, Zagreb, 2019. str. 214.

Ipak, možda naš general nije pokušao postati profesor književnosti umjesto profesora Tokića! Ipak ovi podatci koji pokazuju otkud takve tvrdnje profesora Tokića pokazuju krajnu neozbiljnost našeg generala.

Lako je moguće da je po srijedi samo strah od kandidature dr. sc. Miroslava Škore. Da, doktora znanosti, što naša predsjednica pokušava postati tijekom svog predsjednikovanja.

Ali i tu moramo spomenuti prof. Tokića. On je na Sveučilištu u Osijeku započeo svoju znanstvenu karijeru. Kada je u ratu postao političar u BiH prekinuo je znanstvenu karijeru. Kada su mu strani gubernatori zabranili daljne bavljenje politikom jer je bio nepokolebljivi borac za hrvatske interese vratio se znanstvenoj karijeri, doktorirao i sada je sveučilišni profesor.

Nadam se da ove generalove ambicije za profesuru iz književnosti, nisu zbog doktorata. A za to izgleda treba prvo postati predsjednik.

Josip Pečarić

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Mile Prpa: Banski dvori – Nema Kulina bana i dobrijeh dana

U Hrvatskoj, već više od dva stoljeća, na Griču, nalaze se Banski dvori. Ti Banski …