Četvrtak , siječanj 21. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / ALARMANTNO: U šest godina broj prvačića manji za 3.290 a ukupan broj učenika manji za čak za 13.494!

ALARMANTNO: U šest godina broj prvačića manji za 3.290 a ukupan broj učenika manji za čak za 13.494!

Vlada Federacije donijela je odluku o raspodjeli 30 milijuna maraka, što je izravna pomoć izvozno orijentiranim privrednim društvima. Tako je, na osnovu odobrenih zahtjeva, za 131 izvozno gospodarsko društvo iz oblasti iz metalne, elektro i automobilske industrije izdvojeno 15.078.350 maraka, a za osam izvoznika iz industrije građevinskog materijala i nemetala 690 tisuća maraka.

Odobreno je i 5.016.260 maraka za 140 izvoznih poduzeća iz drvne, papirne i grafičke industrije, dok je za 69 izvoznika iz oblasti industrije proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće izdvojeno 4.026.840 maraka. Iznos od 5.188.550 maraka namijenjen je za 43 izvozna gospodarska društva iz kemijske i farmaceutske, te industrije gume i plastike

– Uspjeli smo da do današnjeg dana skupimo sva neophodna mišljenja i donesemo takvu vrstu odluke. U narednih nekoliko dana bit će potpisani ugovori sa svim onim koji su službeno dobili ova sredstva. A nakon toga uslijedit će i raspodjela sredstava, pojasnio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije NerminDžindić.

Jeftiniji plin

Dodao je kako se pripremaju nove mjere, a ovo je bila zadnja od donesenih mjera Vlade FBiH kao pomoć gospodarskim društvima. Odluka o raspodjeli bila je na ukupno 90 milijuna maraka, a njegovo ministarstvo dobilo je zadatak da raspodijeli 30 milijuna za izvozno orijentirana društva.

Federalna vlada je dala suglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području FBiH, počevši od 1. siječnja 2021., koja iznosi 485 KM/1.000 standardnih kubnih metara (Sm3), odnosno 0,485 KM/Sm3, čime je ona smanjena za 8,5 posto u odnosu na dosadašnju cijenu od 530 KM/Sm3. U ovu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost.

– To pojeftinjenje mora biti prebačeno na krajnje korisnike plina. Ukoliko dođe do novih pojeftinjenja uvoza, ministarstvo će reagirati, rekao je Džindić.

Federalna vlada donijela je, na temelju Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima gospodarstva FBiH u okolnostima pandemije COVID-19, dvije odluke o dodjeli financijske pomoći dvjema poštama, u ukupnom iznosu od milijun maraka. JP Hrvatska pošta d.o.o. Mostar je dodijeljeno 400 tisuća maraka, a sredstva su namijenjena održavanju i poboljšanju likvidnosti i za troškove poslovanja za period od 1. srpnja do 31. prosinca 2020. Drugom odlukom je, za iste namjene, JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo dodijeljeno 600 tisuća maraka.

Djece sve manje i manje

Federalna vlada je prihvatila informaciju o upisu učenika u osnovne i srednje škole u školskoj 2020./21. u FBiH, s predloženim preporukama, te zadužila Glavno tajništvo da ovaj dokument uputi vladama županija.Analiza podataka o učenicima upisanim u prvi razred osnovnih škola u FBiH ukazuje na evidentan nastavak trenda smanjenju njihovog broja. U odnosu na prethodnu školsku godinu, broj prvačića je smanjen za 484 ili 2,54 posto. U razdoblju od školske 2015/16. do školske 2020/21. godine broj učenika prvih razreda manji je za 3.290 ili 15,03 posto, a primjetno je i kontinuirano smanjenje ukupnog broja učenika osnovnih škola. Tako je, prema zbirnim podacima za FBiH, broj učenika osnovnih škola u ovom razdoblju smanjen za 13.494 učenika ili 7,08 posto.

Podaci za tekuću školsku godinu, izuzevši PŽ, SBŽ, ZHŽ i HBŽ koji nisu dostavili podatke, također ukazuju na primjetan nastavak trenda smanjenja broja učenika upisanih u prvi razred srednjih škola. Trend kontinuiranog smanjenja zabilježen je i kada je riječ o podacima o ukupnom broju učenika srednjih škola u FBiH. Najveće postotno smanjenje u šestogodišnjem razdoblju zabilježeno je u USŽ (27,75 posto), HNŽ (27,16 posto) i BPŽ (22,79 posto).

Raspodjela sredstava pomoći županijama

Vlada FBiH danas se upoznala sa informacijom o raspodjeli sredstava iz Proračuna Institucija BiH namijenjenih za saniranje ekonomskih šteta uzrokovanih epidemijom COVID-19. Federalna vlada je zadužila Federalno ministarstvo financija da Ministarstvu financija i trezora BiH dostavi instrukciju za uplatu sredstva iz Odluke o raspodjeli sredstava iz Proračuna institucija BiH, namijenjenih za saniranje ekonomskih šteta uzrokovanih epidemijom COVID-19 entitetima i Distriktu Brčko BiH od 1. listopada. Pedeset posto iznosa koji pripada FBiH treba uplatiti na depozitni račun FBiH. Drugu polovinu sredstava koja pripadaju FBiH treba uplatiti na depozitne račune deset županija . USŽ pripada 11,95 posto, PŽ 3,8 posto, TŽ 19,46 posto, ZDŽ 15,94 posto, BPŽ 2,08 posto, SBŽ 11,14 posto, HNŽ 9,71 posto, ZHŽ 4,15 posto, SŽ 18,09 posto i HBŽ pripada 3,68 posto.

Kadrovska rješenja

Vlada FBiH je, zbog isteka mandata, razriješila članove Upravnog odbora Javne ustanove Federalna novinska agencija, te imenovala vršioce ovih dužnosti do okončanja natječajne procedure, a najduže na tri mjeseca, u sastavu Marija Medić Bošnjak (predsjednik), Husein Orahovac, Džemail Ćibo, Dejan Jazvić i Aida Birno.

Danas su donesena i četiri rješenja o razrješenjima, zbog isteka mandata, predsjednika i članova upravnih odbora fondacija za kinematografiju, glazbenu, scenske i likovne umjetnosti, bibliotečku djelatnost i izdavaštvo. Također, donesena su i rješenja o imenovanju upravnih odbora ovih fondacija. Za predsjednika Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju imenovan je Antonio Beus, a Emir Hadžihafizbegović i Milan Trivić za članove. U Upravni odbor Fondacije za glazbene, scenske i likovne umjetnosti imenovani su Armin Omerović (predsjednik), Miroslav Ilić i Irma Kalić (članovi). Imenovan je i Upravni odbor Fondacije za bibliotečku djelatnost u sastavu Edin Kukakvica (predsjednik), Helena Lončar i Nina Bunjevac (članovi). Za predsjednika Upravnog odbora Fondacije za izdavaštvo imenovan je Ivan Sivrić, a HilmoNeimarlija i Srđan Vukadinović za članove. Svi članovi ovih odbora su imenovani na četiri godine.

Zbog isteka četverogodišnjeg mandata, Bariša Misirača razriješen dužnosti direktora Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju. Vlada FBiH je za vršioca ove dužnosti, na period od najviše tri mjeseca, imenovala Željka Določeka.

Za članove Upravnog odbora Elektroprijenosa BiH d.d. Banja Luka iz FBiH su, na mandatni razdoblje od pet godina, predloženi Stipo Buljan, Muhamed Mehmedović, Mustafa Gagula i Božo Bago.

Vlada je Skupštini RMU Banovići d.d. Banovići dala prethodna suglasnosti za razrješenje Bege Birparića dužnosti člana Nadzornog odbora ovog društva, prije isteka mandata, te za imenovanje Amira Brigića za v. d. do okončanja natječajne procedure, a najduže do tri mjeseca.

Amra Kunovac je, na vlastiti zahtjev, razriješena dužnosti privremene članice Nadzornog odbora Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

dnevni.ba
glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

SAD JE SVE POZNATO: IHF objavio točnu satnicu utakmica Hrvatske u drugom krugu

Hrvatska rukometna reprezntacija saznala je svoj daljnji raspored i satnicu odigravanja utakmica na SP u …