Utorak , srpanj 14. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Američki mediji proglasili Hrvatsku ‘najljepšom bajkom Svjetskog prvenstva svih vremena’, o Domovinskom ratu ne znaju i ne žele znati puno!

Američki mediji proglasili Hrvatsku ‘najljepšom bajkom Svjetskog prvenstva svih vremena’, o Domovinskom ratu ne znaju i ne žele znati puno!

Američki mediji pridružili su se većini svjetskih medija u glorificiranju hrvatske nogometne reprezentacije nakon pobjede protiv Engleske i plasmana u finale Svjetskog prvenstva.  Povijesno je to finale hrvatskog nogometa, prepoznao je to iThe Atlantic, koji je Hrvatsku opisao kao ”najljepšu bajku Svjetskog prvenstva svih vremena.” Podsjetimo, prvo Svjetsko prvenstvo održano je davne 1930. godine u Urugvaju. ”Hrvatska bajka” jača je od 90 godina povijesti.

Autor članka je Franklin Foer koji tvrdi kako ”svijetom vlada nekolicina mnogoljudnih industrijskih nacija, a Hrvatska je na rubu kraha. Međutim, nogomet je u srži hrvatskog nacionalnog bića.” Foer je, naravno, spomenuo i Domovinski rat te krvavi raspad Jugoslaviji, spomenuo je činjenicu da je kapetan Vatrenih Luka Modrićbio prognanik, dok je Mario Mandžukić kao ”dijete pobjegao u Njemačku.’

“Luka Modrić, tolkienovski čarobnjak u hrvatskom srednjem redu, bio je prognanik. Mario Mandžukić kao dijete je pobjegao pred ratom u Njemačku”, napisao je Foer, nakon čega je dodao:

“Kao neutralni promatrač, uživam gledajući neočekivani, polagani marš Hrvatske kroz turnir i njezin uspjeh koji je kao priča o naciji koja je jedva uspjela preživjeti. To što su uspjeli ući u finale, unatoč veličini i nedavnoj prošlosti, stvaranje je jedne od najljepših bajki u povijesti nogometa…”

O hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji samo hvalospjevi, kako Foer stoji s činjenicama iz povijesti? Kako povijesne činjenice vidi novinar koji dolazi iz zemlje koja je započela više agresivnih i osvajačkih ratova u posljednjih 50 godina od bilo koje druge zemlje svijeta, uz, dakako, boljševički SSSR?

”Balkanski ratovi” počeli na nogometnoj utakmici

”Može se tvrditi da su balkanski ratovi iz 1990-ih, koji su kulminirali raspadom Jugoslavije i rođenjem nezavisne Hrvatske, započeli na nogometnoj utakmici. Održana je  u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, u proljeće 1990. godine. Navijači srbijanskog kluba Crvene zvezde iz Beograda krenuli su iz svog dijela stadiona prema hrvatskim navijačima vičući ‘Zagreb je srpski’, nakon čega je uslijedio sukob s ubodima, pucnjavama i desecima teških ozljeda. To se dogodilo u sjeni prvih pravih demokratskih izbora u Hrvatskoj nakon 50 godina. Ovo sve je pomoglo pobuni hrvatskih separatista i pobjedi, drugim riječima, događaji na Maksimiru 13. svibnja 1990. pokrenuli su lanac događaja koji je kulminirao krvavim raspadom Jugoslavije”, piše The Atlantic. Očito ne shvaćaju što se zapravo dogodio, niti su čuli za plan stvaranja Velike Srbije, Memorandum SANU te Miloševićev govor na Kosovu 1989. Da sad ne nabrajamo.

”Zanimljivost Svjetskog prvenstva je u tome kako balkanski ratovi i dalje izazivaju nesuglasice i netrpeljivost, ostaju posljedice, Švicarska je puna izbjeglica s Kosova koji su  slavili svoje golove u švicarskom dresu nacionalističkim gestikulacijama zbog čega je reagirala FIFA”, zaključak je vrlo dobrog nogometnog analitičara i očito katastrofalnog povjesničara.

Izvor: narod.hr

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić: NEUMJERENO… NESELEKTIVNO…

Došao čovjek stručnjaku za vrtove. „Želio bih napraviti vrt, ali je tlo oko moje kuće …