Nedjelja , rujan 27. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Antun Babić: Ponovni susret s Franjom Tuđmanom nakon trideset godina
cof

Antun Babić: Ponovni susret s Franjom Tuđmanom nakon trideset godina

Moj dugogodišnji stranački suradnik iz Canberre, glavnog grada Australije, Stjepan Krstin i ja jučer smo posjetili rodnu kuću prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću. Bio je to naš drugi zajednički “susret” s Franjom Tuđmanom.

U studenom 1989. Stjepan Krstin, koji je tada obavljao dužnost glavnog tajnika HSS u Australiji i ja imali smo cjelodnevni razgovor s Franjom Tuđmanom u gradu Hamiltonu u Kanadi. Sastanak, koji je pomogao organizirati Ante Beljo, održan je u kući predsjednika HSS za Kanadu Ivana Korena, čiji je djed bio jedan od osnivača HSS u Hrvatskoj 1904. godine.

 

TUĐMAN I MI SANJALI SMO HRVATSKU DRŽAVU

 

U višesatnom intenzivnom razgovoru s tada predsjednikom HDZ-a dotakli smo se svih mogućih političkih tema koje su se odnosile na tadašnju političku situaciju u Hrvatskoj i u hrvatskom iseljeništvu diljem svijeta, a posebice u Australiji. Moglo bi se reći da smo Tuđman, kao predsjednik HDZ, koji je bio na početku svoje djelatnosti, te Stjepan Krstin i ja, kao hrvatski politički aktivisti u Australiji, tada intenzivno sanjali samostalnu hrvatsku državu.

U to vrijeme Franjo Tuđman je bio jako svjestan da HDZ u Hrvatskoj neće uspjeti pobijediti vladajući Komunstičku partiju ako ne dobije što veću pomoć hrvatskog iseljeništva. Uz dužno poštovanje hrabrih hrvatskih branitelja i domoljuba u domovini, to se i dogodilo. Niti bi HDZ dobio prve izbore niti bi Hrvatska postala samostalna hrvatska država da nije bilo ključne potpore iz iseljeništva.

 

JUGOSLAVENI I KOMUNISTI U HRVATSKOJ PODIGLI SU KINESKI ZID PREMA HRVATSKOM ISELJENIŠTVU

 

Kasnije su, nažalost, Tuđmanovi nasljednici tj. komunisti i Jugoslaveni u HDZ-u i SDP-u, kao i drugim strankama, podigli Kineski zid prema hrvatskom iseljeništvu. Povijest će pokazati da je to bila najveća pogrješka domovinske Hrvatske. Pogrješka koja bi mogla dovesti do demografskog nestanka nas Hrvata i propasti hrvatske države.

Iz današnje perspektive, bio je to ravnopravan razgovor predstavnika HSS u Australiji i predsjednika HDZ-a u Hrvatskoj. Hrvatska i hrvatski narod već su tada bili u velikoj opasnosti od Miloševićeve velikosrpske političke agresije, koja će samo godinu dana kasnije završiti pobunom četnika u Hrvatskoj i agresijom JNA na Hrvatsku. Stjepan Krstin i ja smo i danas jako ponosni što smo u tim povijesnim trenucima donijeli pravu odluku, jer je HSS u emigraciji potpuno zakazao. Naš dio HSS i HDZ s Franjom Tuđmanom iskoristio je povijesnu priliku za stvaranje samostalne hrvatske države. Danas vidimo da je na čelu HDZ u to kritično vrijeme bio netko drugi, poput Plenkovića, Hrvatska se nikada ne bi obranila i postala, barem na papiru, samostalna država.

Premda je HSS bila najstarija hrvatska demokratska stranka, koja je na izborima 1938. godine dobila 96% glasova u Hrvatskoj, Stjepan Krstin i ja bili smo svjesni da je tadašnji HDZ na čelu s dr. Franjom Tuđmanom bio najdomoljubnija stranka u Hrvatskoj, koja je još uvijek bila u sastavu komunističke Jugoslavije. HDZ je imao najdomoljubniju javni retoriku, a stranke kao HSLS, HNS i SDP u tom su trenutku bili protiv rušenja Jugslavije. To je bio razlog da smo s dr. Tuđmanom dogovorili suradnju između HDZ-a u Hrvatskoj i HSS u Australiji, kako bi oko projekta stvaranja hrvatske države okupili što veći broj hrvatskog naroda u domovini i diljem svijeta Ta suradnja posebno je došla do izražaja na prvim izborima u Hrvatskoj u travnju 1990. godine, kad je u Zagrebu osnovan Hrvatski blok, u kojem su zajedno bili HDZ i HSS.

 

STVARATELJI HRVATSKE DRŽAVE DANAS SU NOVI DISIDENTI U JUGOSLAVENSKOJ HRVATSKOJ

 

Naravno, putujući do Velikog Trgovišća i natrag do Zagreba, Stjepan i ja smo s velikim žaljenjem i tugom zaključili kako su pokvarene i sluganske hrvatske elite nakon velikog uspjeha oslobađanja Hrvatske od četničke okupacije u Oluji u kolovozu 1995. dovele Hrvatsku i hrvatski narod na sam rub propasti.

Dotakli smo se i dolazećh predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, u kojima se i ja natjećem za predsjednika države, ali, nakon uvođenja totalne medijske blokade mojih javnih nastupa i promidžbe, s minimalnim ili nikakvim izgledom za dobivanje većeg postotka glasova.

 

  1. GODINE NISU NI ZNALI TKO JE FRANJO TUĐMAN

 

Danas se za predsjednika Republike Hrvatske, uz svekoliku pomoć liberalnih, globalističkih i crvenih medija u Hrvatskoj, natjeću osobe (Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro, itd.) koje, dok sam ja s Franjom Tuđmanom dogovarao razbijanje Jugoslavije i stvaranje samostalne hrvatske države, nisu ni znali tko je dr. Franjom Tuđman. Naravno, te osobe u vrijeme najveće velikosrpske agresije na Hrvatsku nisu bile sigurne hoće li hrvatski narod preživjeti i hoće li doživjeti novi Bleiburg, što bi se Tuđmanu i svim braniteljima dogodilo da nismo u tom obrambenom ratu pobijedili.

Nažalost, danas su mnogi ljudi, koji su cijeli svoj život posvetili Hrvatskoj, gurnuti ne samo na margine društvenog i političkog života, nego su postali disidenti i borci za novu hrvatsku slobodu, kao što su to bili mnogi hrvatski domoljubi u Titovoj komunističkoj Jugoslaviji. Samo je još pitanje kada će netko od današnjih disidenata završiti u zatvoru ili s metkom u čelu.

Antun Babić

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Potpora životu Hrvata u Bosni i Hercegovini

Dana 23. rujna 2020 godine kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup i metropolit, predsjednik Upravnog odbora …