Nedjelja , svibanj 31. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Hrvatska / Antun Babić – Ponovno ćemo morati braniti Slavoniju!

Antun Babić – Ponovno ćemo morati braniti Slavoniju!

Jučer sam dan proveo u Kutjevu i okolnim mjestima. Podijelio sam veću količinu letaka i razgovarao s puno prijateljski raspoloženih ljudi. Sastao sam se i s hrvatskim domoljubima iz početka 90-tih godina. Posebice me obradovao razgovor s dr. Brankom Mihaljem, jednim od najpoznatijih Kutjevčana. Bili smo zajedno u HSS 1994. Zaključili smo da su HSS uništili lopovi i prodavači konja, pa nije čudo što se danas na čelu te stranke nalazi osuđeni kriminalac i notorni Jugoslaven Krešo Beljak. Gotvo je sigurno da će HSS u skoroj budućnosti nestati, što je zapravo tragično ne samo za tu najstariju hrvatsku demokratsku stranku, nego i politički pluralizam u Hrvatskoj.

Danas, srijeda 3. travnja, proveo sam u Požegi, Kuzmici i Pleternici. Obišao sam neka poznata mjesta, a sastao sam se i s nekoliko dragih ljudi.

Fotografirao sam se kod spomenika Fra Luki Ibrašimoviću, koji je u drugoj polovici 17-tog stoljeća digao pobunu protiv turske okupacije Požege i Slavoniji. Evo što je taj hrvatski junak 1688. pisao Zagrebačkom biskupu:

…Nalazimo se u krajnjoj životnoj opasnosti, jer, neprijatelj se okuplja u Gradiški u sve većem broju i svim silama radi na tome da odavde protjera carsku vojsku. Ako dođe, protjerat će je doista, jer ta vojska ne radi da sačuva ove krajeve nego da rastjera jadni kršćanski svijet, koji je toliko rastjeran da mu, ostane li ovdje, ne preostaje drugo, nemajući nikakvih sredstava za život, ili da se Turcima preda ili da skapa od gladi. Inače, to se nije trebalo dogoditi jer je hrane prikupljene od seljaka i zaplijenjene od Turaka ostalo obilno. Zbog nemarnosti vojnika čami u turskom ropstvu do 2.000 bijednih kršćana obaju spola…”

Kolika je samo sličnost sa sadašnjom sudbinom demografskog sloma i ispražnjenja Slavonije, u koju ću se u ne tako dalekoj budućnosti ponovno doseliti veliki broj stranaca i emigranata iz cijelog svijeta. Jednostavno, tako bogat i lijep kutak zemaljske kugle ne može ostati prazan u svijetu čije stanovništvo nevjerojatno brzo raste.

Na putu prema Pleternici, podijelio sam letke u Dervišagi, a u susjednoj Kuzmici, gdje sam išao u prvi razred Osnovne škole, fotografirao sam se ispod spomen ploče hrvatskoj braniteljici i branitelju iz Kuzmice. Povijest se vratila 65 godina unatrag. Dok sam stajao ispred škole, u školi su bila djeca koja su prošle godine krenula u prvi razred. Gledajući djecu kako se igraju u školskom dvorištu, vidio sam sebe unazad šest i pol desetljeća. Nevjerojatan je to osjećaj. Dok sam živio u dalekoj Australiji, u vrijeme kad je Hrvatska bila u komunističkoj Jugoslaviji, ni u snu nisam mogao zamisliti da ću ikada više zakoračiti u zgradu u Kuzmici u kojoj je i danas škola.

U Pleternici sam posjetio lokalnog župnika, tj. kapelana Tomislava, i ubilježio sv. misu za svoje pokojne roditelje Vinka i Jozefinu te suprugu Janju. Na obližnjem groblju zapalio sam svijeću na grobu svojih roditelja, za koje danas mogu bez imalo pretjerivanja reći da su za života bili mučenici i žrtve komunističkog režima. Otac je kao domobran preživio Bleiburg i Križni put, a majka je prošla pakao u logorima u BiH.

Antun Babić

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Tko je kapitalac koji će odigrati ključnu ulogu u Mostu na parlamentarnim izborima?

Groznica parlamentarnih izbora uvukla se u sve pore naših života. U trenutku kada je epidemija koronavirusa ‘utihnula’, …