Subota , studeni 28. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Asić: Gdje god u BiH postoji hrvatska oporba – Hrvati ne glasaju za HDZ i Čovića

Asić: Gdje god u BiH postoji hrvatska oporba – Hrvati ne glasaju za HDZ i Čovića

Dragan Čović je napokon dobio oporbu. To je još jedan od ishoda ovogodišnjih lokalnih izbora, koji je nekako prošao u sjeni rezultata u Sarajevu i Banja Luci i poraza SDA i SNSD-a, piše Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba piše kako je “lider Hrvatske demokratske zajednice je uz pomoć nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor i Bože Ljubića, praktično dokinuo oporbu, te već godinama suvereno vlada hrvatskom političkom scenom”. Svi koji se usprotive tome, kako to biva po poznatom šablonu nacionalnih i nacionalističkih stranaka, uglavnom budu anatemisani, proglašavani izdajnicima i otpadnicima, piše ovaj portal.

Oporavak HSP-a

U Prozoru-Rami je ponovno pobijedio Jozo Ivančević, kojeg nisu uspjeli poraziti ni Ilija Petrović, pa ni Čovićev državni ministar Josip Grubeša, na specijalnom zadatku u ‘rodnoj čaršiji’, inače nositelj liste za Općinsko vijeće Prozor-Rama.

Pobjedu u Tomislavgradu je odnio Ivan Buntić iz Koalicije POMAK – DEVEDESETKA HNK – HDZ 1990. Buntić je eksponent Ivana Vukadina, mandatara za sastav Vlade Livanjske županije (LŽ), koji je odbio služiti Draganu Čoviću, te napustio matičnu stranku i uspješno osnovao novu. Nešto kao Čovićev Konaković.

No, značajan rezultat je, svakako, postigao i HSP BiH, koji se vraća na političku scenu. Kako su nam potvrdili iz ove stranke, HSP je od ovih izbora uvjerljivo treća stranka u Hrvata! Osvojili su više od 30 vijećničkih mjesta diljem Bosne i Hercegovine. Druga su stranka u Širokom Brijegu, Posušju, Stocu, Odžaku… Tu poziciju očekuju i u Mostaru poslije izbora 20. prosinca.

“Ne mora značiti ako većina ide istim putem da je taj put ispravan. Možda nas taj put vodi u provaliju, možda je to slijepi put. Može i manjina ići pravim putem”, osvrće se Željko Asić, dopredsjednik HSP-a i predsjednik Gradske podružnice ove stranke u Mostaru, na dugogodišnju dominaciju HDZ-a, piše Radiosarajevo.ba.

HSP je na ove izbore izašao bukvalno bez novca.

“Nismo imali ni plakate, niti smo održavali skupove. Zato smo, koliko se može u ovoj situaciji s pandemijom, održali izbore od vrata do vrata. Tako da smo u svih šest županija u kojima smo izašli na izbore uspjeli osvojiti više od 30 vijećnika. U Odžaku je kandidat naše stranke i HDZ 1990. godine osvojio poziciju načelnika. Ti rezultati su za nas zadovoljavajući, jer mi kao politička stranka apsolutno nismo u kampanji sudjelovali na način kao što su druge političke stranke. HDZ BiH i HDZ 1990. godine su, recimo, utrošili velike novce za kampanju”, ističe Asić.

Hrvatski blok

On ove procese vidi pozitivno, jer je počela revitalizacija hrvatske oporbe u Bosni i Hercegovni.

“HDZ je nametnuo strah da se mora za njih glasovati, ili nas neće biti, jer će nas netko preglasati itd. Narod se u strahu najviše opredjeljuje dati glasove HDZ-u BiH. Tu moramo vidjeti činjenicu da je hrvatska oporba bila loša do sada i da hrvatski oporbeni birači nisu nikako izlazili na izbore! Kada vi napravite detaljnu analizu, ni u jednoj općini Hrvati ne izlaze više od 37-38 posto. Za razliku, recimo, od općina u RS imamo gdje odziv bude između 50 i 60 posto”, primijetio je Asić.

Prema njegovim riječima, “bilo gdje postoji jaka hrvatska oporba – Hrvati ne glasaju za HDZ BiH i Čovića”.

“To je najbolji primjer Prozora-Rame gdje je HDZ 1990 iskrena oporba HDZ-u BiH, i ljudi tu ne glasuju. Naše glasače ne može nitko prevariti, niti jedna stranka. Gdje imamo stvarnu oporbu, tu su i dobri oporbeni rezultati”, ističe Asić, dodajući da HDZ 1990 mora biti “iskrena oporba i u drugim sredinama osim Prozora-Rame, Tomislavgrada i Livna”, te prestati igrati ulogu “nevidljive vlasti, tj. pomagati Čovićevoj stranci”.

Dopredsjednik HSP-a je najavio da će “pravaši, zajedno sa drugim strankama, pokušati napraviti hrvatski blok koji će se iskreno i snažno suprotstaviti politici HDZBiH i Dragana Čovića”, piše Radiosarajevo.ba.

radiosarajevo.ba

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Donald Trump prvi put najavio da će priznati Bidenovu pobjedu, ali pod jednim uvjetom

Donald Trump je po prvi put izjavio kako će, ukoliko Elektorski kolegij potvrdi pobjedu Joea Bidena, …