Subota , siječanj 23. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Svijet / Australija će platiti 70 milijuna dolara odštete izbjeglicama i tražiteljima azila

Australija će platiti 70 milijuna dolara odštete izbjeglicama i tražiteljima azila

“Smatra se da je ovo najveća nagodba oko kolektivne tužbe u području ljudskih prava u australskoj pravnoj povijesti”, ističe tvrtka Slater i Gordon, koja je podnijela tužbu u ime zatvorenika

Australija je pristala platiti 70 milijuna australskih dolara više od 1900 izbjeglica i tražitelja azila zatvorenih na otoku Manusu u sklopu jedne od najznačajnijih pravnih odluka vezanih uz poštivanje ljudskih prava u toj zemlji.

“Smatra se da je ovo najveća nagodba oko kolektivne tužbe u području ljudskih prava u australskoj pravnoj povijesti”, ističe tvrtka Slater i Gordon,  koja je podnijela tužbu u ime zatvorenika.

Glavni odvjetnik tvrtke Andrew Baker smatra kako ova nagodba pokazuje neupitnu važnost pristupa pravdi.

“Iako nikakva količina novca ne bi u potpunosti odgovarala groznim uvjetima u kojem su zatvorenici živjeli, nadamo se da će im današnja nagodba pružiti priliku zatvoriti to crno poglavlje u životu”, dodao je Baker.

Sudanac Abdul Aziz Muhammad, koji je boravio na tom otoku, za britanski je Guardian otkrio da je ova nagodba dala nadu onima koji su tamo zatvoreni.

“Drago mi je da je australska vlada barem priznala što su nam radili u protekle četiri godine”.

Tužba koju su Slater i Gordon podigli odnosi se na period između studenog 2012. i prosinca 2014. godine. To razdoblje uključuje nemire u veljači 2014. kad je teško ozlijeđeno više od 70 izbjeglica. U ta tri dana nasilja policija je pucala na tražitelje azila, a nekolicina je probodena nožem, te su im prerezana grla kad su u njihov kamp ušli prosvjednici izvana, piše Guardian. Zaštitari su tada ubili Iranca Rezu Baratija.

Na otoku Manus i dalje se nalazi stotine izbjeglica, a Australija inzistira da nitko od njih neće biti preseljen u Australiju, piše BBC. Centar na tom otoku trebao bi se zatvoriti u listopadu ove godine.

Autor: Hina
glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Na prosvjedu protiv koronamjera u Austriji sudjelovalo 10.000 ljudi

Oko 10.000 ljudi, prema procjenama policije, okupilo se u subotu poslijepodne u Beču na prosvjedu …