Četvrtak , srpanj 16. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Autocestu neće napraviti politika već isključivo građani

Autocestu neće napraviti politika već isključivo građani

Uz naslov članka iz jednih novina od ponedjeljka kojim se javno pita, svi mi bi se trebali priključiti i pitati – gdje je završilo više od sedam milijardi maraka od trošarina i cestarina za autoceste prikupljenih u deset godina, od 2006. do 2016. godine? To bi trebali pitati državne vlasti koje su vladale u tih deset godina. Pitanje je postavljeno u Parlamentu BiH pred nekoliko mjeseci ali tamo nećemo dobiti odgovore. Zato jer tamo, uz ostale, sjede i oni koji su birali vlasti koje su zaslužne za to što se ne zna gdje je više od sedam milijardi maraka.

Vrijednost dionice autoceste, usput rečeno, procjenjena je svojevremno na 2,9 milijardi maraka, kako se ističe. A koliko je u postotku izgrađena ta dionica? Nije prvi put u ovoj državi da se raspravlja o nečemu o čemu ne bi trebalo. A trebalo je izgraditi autocestu na identičan način kao što je to napravljeno u Hrvatskoj. Ako je mogla Hrvatska izgraditi Dalmatinu ili A1 autocestu, mogla je i Bosna i Hercegovina biti povezana sa barem dva pravca, i uzduž i poprijeko. Dali bi nam svi, kao što i jesu kod kojih smo pitali, vrlo rado kredite. Jer je autocesta isplativa investicija tamo gdje nema previše „gladnih usta“ za podmiriti i namiriti od, na žalost, i kredita koji su dignuti i od trošarina od nafte i naftnih derivata i od postojećih cestarina.

Nevjerojatno je pomisliti da su vlasti koje su vladale u spomenutih deset godina kroz svoje prste propustile svih sedam milijardi KM. Dobar dio toga novca je valjda otišao i u prave svrhe. Ali, od te svote je ogroman dio i, najjednostavnije rečeno, opljačkan. Kako to znamo, gdje su dokazi? Ma što će nam dokazi? Jer, da nije opljačkan novac, imali bi u državi daleko razgranatiju i suvremeniju autocestovnu i cestovnu mrežu. Znamo da je pljačka postojala i postoji a dokazi nam trebaju da bi se procesuiralo odgovorne i vratilo barem dio opljačkanog. To nije posao novinara jer novinarske ovlasti u istraživanju mogu samo pojedince skratiti za glavu.

Žalosno je što se moraju povećati trošarine na naftu i naftne derivate za 15 feninga jer opet će ispaštati građani a samo tako ćemo dobiti kredit i moći vraćati stare kredite JP „Autoceste“. Koji nisu morali biti toliki da se nisu sredstva od trošarina do sada pljačkala ali svakako za gradnju autoceste treba dignuti kredit, aktivirati državne obveznice ili što već ne. No bio bi puno manji da naše vlasti rade svoj posao.

Ovako, svi koji troše naftu i naftne prerađevine će sudjelovati u gradnji autoceste. I političari koji liju gorivo u službene automobile i obični građani koji voze svoje tridesetogodišnje i kusur limene ljubimce. Dakle, dođe li do povećanja trošarina kao preduvjeta za kredit, moglo bi se na prvi pogled pomisliti da će zajedno narod i političari graditi te cestei njima se u budućnosti vozati. Barem nešto u čemu ćemo svi sudjelovati. No, samo na prvi pogled jer je to iluzija. Jer svakako obični građani, porezni obveznici, plaćaju i njihovo službeno gorivo, ne plaćaju ga politički dužnosnici iz svojega džepa. Znači da će autocestu u BiH, ako ikada bude postojala, napraviti oni koji se i dosada vozaju cestama ove države. Politika će tek birati investitore prema opet nekim svojim dobro uhodanim kriterijima.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Plenković se s članovima oporbe želi sastati pojedinačno: Svi su ga odbili

Predsjednik HDZ-a i budući mandatar Vlade Andrej Plenković pozvao je predstavnike parlamentarnih stranaka na pojedinačne sastanke u …