Ponedjeljak , rujan 28. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Hrvatska / Balenović: Ako Vlada nabavi nove borbene zrakoplove, mora isplaćivati stopostotnu štetu opožarenima!

Balenović: Ako Vlada nabavi nove borbene zrakoplove, mora isplaćivati stopostotnu štetu opožarenima!

Ako se Vlada RH odluči za nabavu novih borbenih zrakoplova na štetu kanadera, onda Vlada RH svjesno uskraćuje građane RH učinkovite protupožarne zaštite, pa zato mora preuzeti i obvezu  isplate umjesto minimalnih i simboličnih odšteta, realnu stopostotnu štetu koju trpe građani s opožarenih područja. U koliko tako ne postupi, preostaje zaključiti da Vlada Andreja Plenkovića teret štete nastale nepotrebnom nabavom borbenih zrakoplova, svaljuje na leđa opožarenih i stradalih građana Republike Hrvatske. – rekla je Balenović.

Ako Vlada RH nije spremna iz bilo kojeg razloga građanima isplatiti u stopostotnom iznosu štetu od požara, koju je kanaderima mogla s lakoćom spriječiti, onda neka se ne upušta u nabavu eskadrile novih borbenih zrakoplova, već neka nabavi za iste novce tridesetak i više protupožarnih kanadera.

Realnost su požari, a ne rat!

Požari koji traju i u trenutku dok čitate ovaj tekst naša su realnost. Danonoćno prijete i spaljuju višegodišnji trud građana Hrvatske i odnose svoje žrtve, a do nekog budućeg rata, koji bi po procjenama političara poharao Hrvatsku, ne mora nikada niti doći.

Hrvatska   u Domovinskom ratu nije bila agresor i u budućnosti sigurno ne namjerava vršiti agresiju na susjedne države. Eventualni nametnuti rat, kojeg kao jedini argument nabave eskadrile novih borbenih zrakoplova ističu pojedinci i Vlada, može bit isključivo  obrambeni. U tom obrambenom ratu hrvatsko srce i duša nikad ne mogu izgubiti, niti mogu biti porobljeni , što je stoljetna povijest višestruko puta dokazala. Iz takvog rata Hrvatska će uvijek  izaći kao pobjednica, s borbenim zrakoplovima ili bez njih. Kao pobjednica u obrambenom ratu, prema međunarodnom ratnom pravu, uvijek će imati pravo na ratnu odštetu. Razlika u iznosu eventualne ratne štete do koje bi u nekoj budućnosti trebalo doći i žrtava i štete od požara koje već danas podnosimo i kojih ćemo imati svake godine sve više, na žalost na strani je štete od požara. – uvjerava Balenović.

Raspišite referendum!

Ima li premijer Andrej Plenković  i Vlada RH hrabrosti odluku o nabavi eskadrile novih borbenih zrakoplova ili protupožarnih kanadera prepustiti građanima  putem referenduma? Uvjereni smo da takav referendum premijer Plenković ne bi imao hrabrosti nikada raspisati, jer i sam potječe iz Dalmacije čija je mladost u Domovinskom ratu hrabro branila Hrvatsku, ali koja svake godine iznova gori u sve većim požarima. Dalmacija koja je još  jučer, nakon velikih napora jedva ugasila požare kod Splita, Hvara, Makarske i da dalje ne nabrajamo, jako dobro zna da danas Hrvatskoj prijeti veća opasnost, šteta i pogibelj, od svakodnevnih požara nego od nekog budućeg, hipotetskog Plenkovićevog rata. Zbog toga nabavu borbenih zrakoplova smatramo promašenom, a Vladu odgovornom za sve buduće štete prouzročene izostankom kanadera s razbuktalih požarišta diljem Hrvatske! – zaključuje Vesna Balenović.

Vesna Balenović

Predsjednica udruge Zviždač

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Ministar Fuchs ispunio imovinsku karticu: Samo je jedan ministar malo bogatiji od njega

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs ispunio je svoju imovinsku karticu. S trećim osobama suvlasnik je kuće …