Nedjelja , kolovoz 18. 2019.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Balenović: Zašto je u saboru skinut s dnevnog reda prijedlog zakon o zaštiti zviždača?

Balenović: Zašto je u saboru skinut s dnevnog reda prijedlog zakon o zaštiti zviždača?

Na zasjedanju Sabora početkom listopada prošle godine stavljen je na raspravu Prijedlog zakona o zaštiti zviždača. Na žalost do konačnog prijedloga se nije došlo, niti je isti stavljen na dnevni red zasjedanja u prosincu. Kada će se opet pojaviti u Sabornici doista nam nije poznato, kao što nam nije poznato niti zašto se o tom Zakonu ponovo zašutjelo. Kao da su se na hrvatskoj političkoj pozornici pogasili Briselski reflektori – rekla je predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović.

 

Zamislite da još nema Zakona o braniteljima

Koliko je težak položaj zviždača najbolje je prikazati usporedbom sa braniteljima. Naime, branitelji i zviždači jedini su dio hrvatskog korpusa koji je iskreno branio i brani hrvatske interese i to branitelji u ratu, a zviždači u miru. Zamislimo kako bi bilo apsurdno i neodrživo  da do danas nije donesen Zakon o braniteljima i da im nije definiran status, da nemaju mirovine i nikakva  druga prava. Zamislite i to da se tek danas donosi Zakon o braniteljima ali da se primjenjuje tek za dvije godine i da ne obuhvati branitelje Domovinskog rata, već branitelje nekog budućeg balkanskog rata. U toj situaciji nisam sigurna kako bi reagirala brojna braniteljska populacija. Takva nepravda se upravo događa zviždačima. Od osnutka RH do danas nije donesen Zakon o zaštiti zviždača, a i kad se donese neće se odmah primjenjivati i što je još važnije, neće se odnositi na postojeće zviždače nego na neke buduće zviždače, kao što bi se Zakon o braniteljima odnosio na neke buduće branitelje – rekla je Balenović.

 

Zviždači su kažnjeni i zatočeni u vlastitoj domovini!

Pitam se bi li Hrvatska Vlada mogla mirno spavati kad bi danas npr. u niškom logoru još uvijek bilo zatočeno  stotinjak naših branitelja.  Vjerojatno bi se zauzeli za njihovo hitno oslobađanje iz sužanjstva.  Za zviždače koji u Hrvatskoj još uvijek nisu zaštićeni, niti jedna Vlada do danas nije prstom makla.  Slobodno možemo reći da su zviždači još uvijek  obespravljeni, kažnjeni i zatočeni u vlastitoj domovini, kao što su za rata po neprijateljskim logorima bili zatvarani i neljudski zlostavljani naši branitelji. Najveći i neoprostiv grijeh zviždača jeste da su željeli Hrvatsku bez kriminala i korupcije. Na žalost za moćnike koji bi u tom slučaju u Lijepoj našoj ostali bez plijena kojeg su marljivo  godinama pljačkali to je neoprostivo.  Zato hrvatska politika, tek na pritisak EU stavlja Zakon o zaštiti zviždača u saborsku proceduru, ali s nejasnim rokom donošenja i primjene, te izostavlja rehabilitirati sve dosadašnje zviždače, već Zakon planira primijeniti samo za neke buduće zviždače. Takvim postupkom Vlada RH ide pod ruku s moćnicima i kriminalcima, jer ostavlja trajno nezaštićene dosadašnje zviždače i de facto ozakonjuje sve otkaze, progone i nepravdu kojom su sve ove godine do danas kažnjavani zviždači – rekla je Balenović.

 

Vlada RH slijedi trag predsjednice RH

Vlada RH svojom nedorečenošću i tromošću po svoj prilici slijedi trag predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, koja je prije predsjedničkih izbora obećavala da će se zauzeti za zviždače i da će osnovati Ured za zviždače, da bi ga niti tri mjeseca nakon svoje tanke pobjede ukinula i na najgori mogući način prevarila građane i zviždače, koji su joj na krilima tih obećanjima donijeli pobjedu. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović trebala bi znati da na prevari naroda ne može graditi dugotrajnu političku karijeru. To bi trebala znati i Vlada Andreja Plenkovića – rekla je Vesna Balenović.

Predsjednica udruge Zviždač

Vesna Balenović

glasbrotnja.net

 

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Vlado Marušić: ZDS kao vječna vatra u srcima hrvatskog naroda

Visoki prekršajni sud u Zagrebu je odbio žalbu lokalnog pjevača iz Makarske Maria Rose na …