Srijeda , kolovoz 12. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / BANKE SVE BOGATIJE, GRAĐANI SVE SIROMAŠNIJI Za tri mjeseca građani i poduzeća podigli 250 milijuna maraka kredita

BANKE SVE BOGATIJE, GRAĐANI SVE SIROMAŠNIJI Za tri mjeseca građani i poduzeća podigli 250 milijuna maraka kredita

Krediti, kao najveća stavka aktive banaka, u prvom kvartalu zabilježili su rast od 2,3 posto ili 288 milijuna maraka i sa 31.03.2017. godine iznose 12,6 milijardi maraka

Građani i poduzetnici u Bosni i Hercegovini, ako je vjerovati sindikatima, udruženjima i ekonomistima sve su siromašniji, a banke su sa druge strane, prema službenim podacima Agencije za bankarstvo FBiH, sve bogatije.

Iako se poslovanje banaka, kako kažu iz Agencije, odvija u nepovoljnom okruženju i u uvjetima stagnacije gospodarskog  rasta i razvoja, banke u Federaciji svaki kvartal završavaju u plusu. Prvi kvartal 2017. godine karakterizira neznatan rast bilančne sume i depozita, nastavak pozitivnih trendova koji se ogledaju u rastu kredita, štednje stanovništva i kapitala.

– Na razini cjelokupnog sustava  zabilježen je pozitivan financijski rezultat, te se na osnovu svega može zaključiti da je bankarski sektor i dalje ostao stabilan, adekvatno kapitaliziran, a likvidnost je i dalje zadovoljavajuća, zaključak je informacije koju je prije nekoliko dana izdala Agencija za bankarstvo.

Na kraju ožujka ove godine bilančna suma bankarskog sektora iznosila je 18,5 milijardi maraka, što je povećanje za 122 milijuna maraka u odnosu na kraj 2016. godine.

Zaduženja

Krediti, kao najveća stavka aktive banaka, u prvom kvartalu zabilježili su rast od 2,3 posto ili 288 milijuna maraka i sa 31.03.2017. godine iznose 12,6 milijardi maraka. I u prvom kvartalu 2017. je zabilježen veći rast kredita odobrenih privatnim poduzećima nego stanovništvu.

Krediti dati privatnim poduzećima ostvarili su stopu rasta od 3,2 posto ili 182 milijuna maraka, tako da su sa 31. 03. 2017. godine krediti dati ovom sektoru dostigli iznos od 5,9 milijardi maraka. Krediti dati stanovništvu u istom razdoblju zabilježili su stopu rasta od 1,1 posto ili 67 milijuna maraka i s 31. 3. 2017. godine iznosili su šest milijardi maraka. Ovi podaci jasno govore kako su se građani i privatna poduzeća kod banaka za samo tri mjeseca zadužili za 250 milijuna maraka, a njihov ukupan dug povećan je čak na 12 milijardi maraka.

Pokazatelji kvaliteta kredita su i u prvom kvartalu 2017. godini, kao i u prethodne dvije godine, poboljšani, što se posebno odrazilo na sektor pravnih lica. Nešto veći rast kreditnog portfolija, znatno niži priliv novih nekvalitetnih kredita, kao i trajni otpisi, imali su pozitivan efekt na koeficijent učešća nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima, koji je sa 11,7 posto, koliko je iznosio na kraju 2016. godine, smanjen na 11,4 posto na kraju ožujka ove godine.

Pozitivno poslovanje

Iz Agencije za bankarstvo naglašavaju u izvješću kako su ulaganja u vrijednosne papire stavka aktive koja je u prvom kvartalu 2017. godini zabilježila značajan rast od 6 posto ili 74 milijuna maraka i s 31. 3. 2017. godine iznose 1,3 milijarde maraka.

– U strukturi izvora financiranja banaka u iznosu od 14,2 milijarde maraka, depoziti su najznačajniji izvor financiranja. U prvom kvartalu 2017. godine zabilježen je rast depozita za 71 milijun maraka, kažu iz Agencije.

Štedni depoziti, kao najznačajniji i najveći segment depozitnog i financijskog potencijala banaka, zadržali su pozitivan trend rasta i dostigli iznos od osam milijardi maraka, što je za 101 milijun više nego na kraju 2016. godine.

Na kraju valja reći kako je ukupan kapital banaka koje posluju na području Federacije u tri mjeseca ove godine povećan za 63 milijuna maraka i sa 31.03.2017. godine iznosi 2,8 milijardi maraka.

– Prema podacima iz bilanci uspjeha, na razini bankarskog sustava u Federaciji BiH u prvom kvartalu 2017. godine ostvaren je pozitivan financijski rezultat-dobit u iznosu od 78,8 milijuna maraka. Pozitivan financijski rezultat ostvaren je kod 14 banaka u ukupnom iznosu od 80 milijuna maraka, dok je jedna banka iskazala gubitak u iznosu od 1,2 milijuna maraka, zaključuju iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Dnevni list

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Ni u ratu se nisu nosile bijele ili crvene majice…

Ne stišava se bura oko obilježavanja 25. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu. Političari (oni …