Srijeda , srpanj 15. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Bez novog Izbornog zakona nema izbora

Bez novog Izbornog zakona nema izbora

MOSTAR – Sjeća li se itko kada su bili posljednji izbori u Mostaru? Bez posjete internetu i stranicama koje svjedoče od kada je sadašnja vlast zapravo na vlasti. Sjećaju se žitelji Mostara. Možda. Mnogo ih je postalo punoljetno od prošlih izbora a još nisu okusili čar zaokruživanja broja ispred imena na glasačkom listiću.

I oni kojima odgovara ovakvo stanje kao i oni koji bi promjene, podjednako čekaju. Ako ne promjene onda barem prigodu za utrku na političkom planu i programu, bez obzira kojem narodu pripadali. Jer i u Mostaru u svakom narodu koji tu živi postoji oporba prema vladajućima.

Prema Visokom predstavniku bi se, bez promjene Izbornog zakona koji se mora mijenjati jer to nalaže i Ustav, mogla dogoditi preslika i u Federaciji. Tko zna, možda na razini cijele države. Jer više ne može nitko Hrvatima birati člana predsjedništva ni izaslanike u Dom naroda.

Zar to nije idealan scenarij za vladajuće? Na svim nivoima? Nema novih izbora dok se ne ispoštuje odluka o mijenjanju Izbornog zakona. Prema tome, isti koji vladaju sada vladat će dok se Izborni zakon ne promijeni. Zašto bi onda ikako i mijenjali taj zakon?

HDZ BIH bi ga lako mogao promijeniti i doći do novih izbora jer su jaki toliko da im nitko ne može ugroziti vladavinu. Mogle bi se dogoditi neke minimalne promjene u vidu članova vijeća koje zakonodavno upravlja gradom Mostarom. Vremena se ne mijenjaju nikada, vrijeme ide svojim tokom, ali se ljudi mijenjaju i možda bi mnogi voljeli vidjeti nova lica.Ali to bi bile promjene koje ne ugrožavaju bit. Izvršna vlast će i nakon slijedećih izbora, na svim nivoima, biti u rukama HDZ-a BIH.

Manje to odgovara SDA koji na političkoj sceni svakodnevno svjedoči povećanju unutarnjih komešanja, pregrupiranju nadolazeće ljevice koja je sve jača među Bošnjacima i onima u njihovom bosanskom okruženju i mogućem gubitku vlasti ukoliko dođe do izbora u Federaciji i, konačno, u Mostaru, u hercegovačkom gradu koji odavno nije vidio taj najdemokratskiji izraz mišljenja svekolikog puka koji tamo živi.

Hrvatske stranke bi mogle, one stranke koje nisu bliske vladajućoj, uzeti koji mandat. Ali teško da bi mogle ugroziti HDZ BIH. No, SDA nije više u toliko povlaštenom položaju da svojim, kako reče Kukić, nacionalizmom, privuče dovoljan broj glasača da i u Mostaru i u Federaciji, a samim time i na razini države, bude siguran u pobjedu. Stoga nam logika nalaže da će promjene Izbornog zakona biti sve drugo, samo neće lako i brzo provedive. Jer je se teško odlijepiti od stolice.

Zato je lakše igrati se političkih igrica, ne mijenjati ništa pa čak i u slučaju neodržavanja izbora jer su vlast i ono što ona nudi jedini instrument što jamči sigurnu političku i egzistencijalnu budućnost za vladajuće strukture koje ništa kadra nisu napraviti za cjelokupno društvo ove države kao i svakog njenog dijela pojedinačno, osim za sebe i one koje su smjestili na više nego udobne pozicije.

Stoga se smiješnima čine najave da bez promjene izbornog zakona nema novih izbora a samim time nema ni promjene vlasti jer mora netko vladati. Narodom. Vladati. A narod bez izbora ne može iskazati ni zadovoljstvo ni nezadovoljstvo koje osjeća prema vlasti. Status quo. Scenarij koji je idealan za vladajuće.

Rekli bi u narodu – študi! Odnosno, nema veze. Ni Sjeverna Koreja nema izbora, čak ni stranaka pa opet balističkim raketama prijete svijetu. Mi, nažalost, kako smo počeli sami sebi prijetiti, nikako se opametiti. A i izbori koštaju. Onda bolje pustiti ove sadašnje neka vladaju. A tko nije s njima, neka lagano izvadi, ako nije do sada, putovnicu ili pasoš jer će mu trebati.

dnevno.ba

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Plenković se s članovima oporbe želi sastati pojedinačno: Svi su ga odbili

Predsjednik HDZ-a i budući mandatar Vlade Andrej Plenković pozvao je predstavnike parlamentarnih stranaka na pojedinačne sastanke u …