Utorak , rujan 29. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Bez Plenkovića, Čovića, Jandrokovića: Bleiburg više nije ‘in’ i za to imaju pravdanje – kampanju za euroizbore i Merkel u Zagrebu

Bez Plenkovića, Čovića, Jandrokovića: Bleiburg više nije ‘in’ i za to imaju pravdanje – kampanju za euroizbore i Merkel u Zagrebu

Za razliku od prijašnjih, ove godine na komemoraciji u Bleiburgu neće nazočiti najviši državni vrh Republike Hrvatske, ali ni najviši dužnosnici ispred Hrvata u BiH, odnosno HNS-a. Mediji u susjednoj Hrvatskoj pišu da je to prvi put od 2016. godine, kada su većinski HDZ-ovi zastupnici odlučili da Sabor bude pokrovitelj događanja u Bleiburgu, da neće biti nikoga iz visokog izaslanstva, te da će ove godine tek poslati svoje izaslanike.

U Bleiburg ove godine na 18. svibnja svakako ne ide ni predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i HDZ-a BiH, Dragan Čović koji će, kako doznaje Republika, u znak pijeteta prema žrtvama položiti vijenac dan ili dva prije same komemoracije, a da će na taj dan boraviti u Zagrebu na skupu za euro-izbore kao podrška sestrinskoj stranci.

No, još uvijek nije poznato tko će ispred HNS-a i HDZ-a biti u Beliburgu na komemoraciji, no vrlo je moguće da će to biti predsjednik Glavnog vijeća Božo Ljubić.

U ime Vlade središnjoj komemoraciji će nazočiti ministar uprave Lovro Kušćević te ministar branitelja Tomo Medved, a iz Ureda predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, potvrđeno je agenciji HINA da će izaslanica predsjednice na komemoraciji biti predstojnica njezinog ureda Anamarija Kirinić.

Premijer Plenković već prije je kazao da na taj dan neće sudjelovati na komemoraciji u Bleiburgu. “Ja ću imati tada neke druge stvari na dnevnom redu”, najavio je još prošlog mjeseca premijer Plenković dodavši da se skup ipak treba održati “uz poštovanje prema žrtvama i u skladu s austrijskim zakonima”. Plenković će umjesto odlaska na Bleiburg u Zagrebu dočekati njemačku kancelarku Angelu Merkel koja će time dati potporu njegovoj stranci za europske izbore.

Najavljeno je da će “predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom dva dana prije, u četvrtak 16. svibnja položiti vijence i odati počast žrtvama Bleiburške tragedije i žrtvama hrvatskog križnog puta”.

Jandroković će posjetiti spomen-obilježja u Macelju, Bleiburgu i Teznom, a na središnjoj komemoraciji u subotu 18. svibnja kao izaslanik Sabora, pokrovitelja komemoracije, ide saborski zastupnik i predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora Ante Sanader.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner se izjasnio da u subotu neće ići na komemoraciju u Bleiburg. Poručio je da ima “neke druge obveze”, ali da će “sasvim sigurno doći u Bleiburg i pokloniti se nevinim žrtvama”.

I Reiner i Jandroković prošlih godina bili su govornici u Bleiburgu, no ove godine to će izostati.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Bleiburg još prošloga tjedna, dok se premijer Hrvatske Andrej Plenković još ranije izjasnio da ove godine neće ići u Bleiburg zbog drugih obveza.

Hrvatski mediji zaključuju da je sada jasno kako je dolazak Angele Merkel u Zagreb, kao  potpora u kampanji HDZ-u za europske izbore, uvjetovana oštrim otklonom vlasti u Zagrebu od ustaštva.

(Republikainfo.com/V. Soldo)

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

SASTANAK U ZG: Tri strane – tri priopćenja – jedan rezultat: NIŠTA

Snažna potpora Hrvatske europskom i reformskom putu BiH, naglašeno je u priopćenju za javnost iz …