Ponedjeljak , ožujak 1. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Bez Predsjednika i uz poseban raspored sjedenja: Danas se konstituira 10. saziv Hrvatskog sabora

Bez Predsjednika i uz poseban raspored sjedenja: Danas se konstituira 10. saziv Hrvatskog sabora

Uz posebne epidemiološke mjere i bez nazočnosti predsjednika Republike konstituira se novi, 10. saziv Hrvatskog sabora od stjecanja neovisnosti, izborom svog predsjednika – po drugi put to je Gordan Jandroković.

Po dolasku u Hrvatski sabor, izabrane zastupnice i zastupnici dobit će Ustav Republike Hrvatske, Poslovnik Hrvatskoga sabora i Vodič za zastupnike.

Zbog zaštite od koronavirusa organizirat će se, među ostalim mjerama, poseban raspored sjedenja, a tradicionalnu himnu neće izvoditi zbor, nego će se pustiti sa snimke

Tijek događaja pratite u nastavku:

8:05 Bjelovarski gradonačelnik i novi saborski zastupnik Dario Hrebak, dobio je nalaz na koronavirus koji je negativan. Dario Hrebak dio je Plenkovićeve većine od 76 ruku, pa je do danas ujutro bilo pitanje hoće li se pojaviti u Saboru na konstituirajućoj sjednici. Više o tome OVDJE. 

8:30 Predsjednik Republike Zoran Milanović neće prisustvovati konstituirajućoj sjednici Hrvatskoga sabora. BIt će to prvi put u hrvatskoj povijesti da predsjednik ne sudjeluje u tome.

8:25 U saborske klupe vraća se petero ministara, a čak 26 izabranih HDZ-ovaca neće u parlament. Više o tome OVDJE. 

8:20 Iz redova većine potpredsjednici Sabora već se znaju od prije. Bit će to Ante Sanader, Željko Reiner i Furio Radin. Jučer je i oporba otkrila imena svojih potpredsjednika. Iz Domovinskog pokreta predlažu Miroslava Škoru. Prijedlog SDP za potpredsjednika Sabora je Rajko Ostojić.

Sabor bi trebao izabrati i svoje potpredsjednike te četiri ključna odbora: za Ustav, za zakonodavstvo, za prostorno uređenje te za izbor i imenovanja. Nakon izbora predsjednika Hrvatskog sabora, Sabor će započeti sa radom.

Pri dolasku na prvu sjednicu, zastupnice i zastupnici zamoljeni su da se pridržavaju općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

dnevnik.hr

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Ugledna srpska povjesničarka sasjekla “Daru iz Jasenovca”: Film je obična propaganda i ružan falsifikat

‘Dara iz Jasenovca je banalan i predoslovan film. Načinom na koji je prikazao ubojstva banalizirao …