Petak , lipanj 23. 2017.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / BH Gas osigurao početni novac: BiH sve bliže gradnji plinovoda prema Hrvatskoj

BH Gas osigurao početni novac: BiH sve bliže gradnji plinovoda prema Hrvatskoj

Bosna i Hercegovna je sve bliže izgradnji plinovoda prema Hrvatskoj. Projekat izgradnje Južne interkonekcije proglašen je strateškim projektom za Federaciju Bosne i Hercegovine, kojim bi se osigurala sigurnost snabdijevanja, diverzifikacija ili proširenje izvora snabdijevanja kao i razvoj tržišta prirodnog plina u FBiH.

Trasa Južne interkonekcije išla bi od Zenice preko Travnika, Novog Travnika (sa odvojkom za Mostar), Posušja, do Zagvozda u Hrvatskoj.

Projekt izgradnje plinovoda iz srednje Bosne do granice sa Hrvatskom koštat će između 80 i 100 milijuna eura, a gradnju bi mogla financirati Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

BH GAS je, saznaje NAP, već osigurao oko devet milijuna KM za prvu fazu ovog projekta.

Iz ove državne kompanije priopćeno je u petak da „BH-Gas i Vlada Federacije BiH pokazuju spremnost da FBiH ne ovisi samo od jednog ulaza prirodnog plina na Zvorniku, već da se ovim novim ulazom prirodnog plina osigura sigurnost snabdijevanja plinom i otkloni mogućnost ucjena na Zvorniku, kao i da se spriječe mogući tehnički problemi u transportu plina, a sve zbog slabog održavanja plinovoda na pravcu Zvornik – Kladanj, kojim upravljaju kompanije iz RS-a.“

Iz Vlade je jučer priopćeno da su zadužili Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i BH-Gas da intenziviraju i nastave aktivnosti na realizaciji ovog projekta, a što podrazumijeva ažuriranje prostorno-planske dokumentacije, kao i pripremu i definiranje pravca trase plinovoda Južne interkonekcije.

abcportal.info

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Prpčitajte i ovo

Zašto egzorcist pita demona za ime, koliko traje egzorcizam te pomoću koja četiri znaka svećenik prepoznaje opsjednutu osobu?

“Povrh svega shvatio sam da je egzorcizam zapravo služba milosti, čin ljubavi prema čovjeku koji …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *