Ponedjeljak , svibanj 21. 2018.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / BH Gas osigurao početni novac: BiH sve bliže gradnji plinovoda prema Hrvatskoj

BH Gas osigurao početni novac: BiH sve bliže gradnji plinovoda prema Hrvatskoj

Bosna i Hercegovna je sve bliže izgradnji plinovoda prema Hrvatskoj. Projekat izgradnje Južne interkonekcije proglašen je strateškim projektom za Federaciju Bosne i Hercegovine, kojim bi se osigurala sigurnost snabdijevanja, diverzifikacija ili proširenje izvora snabdijevanja kao i razvoj tržišta prirodnog plina u FBiH.

Trasa Južne interkonekcije išla bi od Zenice preko Travnika, Novog Travnika (sa odvojkom za Mostar), Posušja, do Zagvozda u Hrvatskoj.

Projekt izgradnje plinovoda iz srednje Bosne do granice sa Hrvatskom koštat će između 80 i 100 milijuna eura, a gradnju bi mogla financirati Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

BH GAS je, saznaje NAP, već osigurao oko devet milijuna KM za prvu fazu ovog projekta.

Iz ove državne kompanije priopćeno je u petak da „BH-Gas i Vlada Federacije BiH pokazuju spremnost da FBiH ne ovisi samo od jednog ulaza prirodnog plina na Zvorniku, već da se ovim novim ulazom prirodnog plina osigura sigurnost snabdijevanja plinom i otkloni mogućnost ucjena na Zvorniku, kao i da se spriječe mogući tehnički problemi u transportu plina, a sve zbog slabog održavanja plinovoda na pravcu Zvornik – Kladanj, kojim upravljaju kompanije iz RS-a.“

Iz Vlade je jučer priopćeno da su zadužili Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i BH-Gas da intenziviraju i nastave aktivnosti na realizaciji ovog projekta, a što podrazumijeva ažuriranje prostorno-planske dokumentacije, kao i pripremu i definiranje pravca trase plinovoda Južne interkonekcije.

abcportal.info

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

dr. Ćavar – Sramotno poludjela Austrija

SRAMOTNO POLUDJELA AUSTRIJA PO NALOGU KOMUNISTIČKIH ZLOČINACA UHIĆUJE I MALTRETIRA NA BLEIBURGU POŠTEN I OŽALOŠĆEN …