Ponedjeljak , svibanj 25. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Bh gospodarstvenici ne znaju pisati projekte: EU kroz IPA fondove dijeli milijarde

Bh gospodarstvenici ne znaju pisati projekte: EU kroz IPA fondove dijeli milijarde

U organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne I Hercegovine održana je radionica “Povlačenje bespovratnih sredstava iz EU fondova”. Kao najveći problem u ovome području naveden je da ne postoji dovoljno educiranog osoblja koji bi bili sposobni napisati projekte da bi ponuđena sredstva bila i povučena.

Obraćajući se nazočnima, potpredsjednik Komore dr.sc. Vjekoslav Vuković istaknuo je kako BiH u povlačenju EU fondova sudjeluje sa svega 15 posto, te da se ova sredstva malo koriste jer jednim dijelom gospodarstvenici nisu informirani, a, s druge strane, ne postoji dovoljno znanja da se napiše kvalitetan projekt po standardima EU, piše Pogled.ba.

Kako je istaknuo, radionica je nastala kao potreba bh. gospodarstva da vidimo kako najbolje sudjelovati u aplikacijama za povlačenje sredstava iz europskih fondova. On je naglasio kako će Komora tijekom cijele godine organizirati ovakve radionice širom zemlje kako bi što više gospodarstvenika upoznala o potencijalu koji nije mali. Iako su neki gospodarstvenici već koristili ova sredstva, to su mali iznosi jer su se projekti odnosili na obrazovanja i korištenja stranih stručnjaka, a sada se otvaraju pozicije koje govore o konkretnim sredstvima.

Potpredsjednik Vuković je napomenuo kako su gospodarstvenici u BiH upoznati o projektu “Kozme” koji se tiče povećanja izvoznih kapaciteta domaćih poduzeća, kao i o programu “Horizont 2020” koji se odnosi na inovativnost, odnosno neke nove start up tvrtke, kao i tvrtke manjeg kapaciteta.

Specijalista za izradu i provođenje europskih projekata financiranih iz EU i drugih grantova Mirko Pešić istaknuo je kako gospodarstvenici mogu doći do europskih sredstava kroz IPA program, te da je do 2020. godine na raspolaganju 11,7 milijardi eura, a u sljedećem proračunskom razdoblju od 2021. do 2027. godine 15 milijardi eura. Gospodarstvenici koji žele aplicirati moraju izmiriti obveze prema državi i moraju ulagati u širenje poslovanja i dodatna zapošljavanja.

Pešić i dodao kako se postupak za dobivanje sredstva odvija sporije, te da se sve ono što je napisano u projektu mora ispoštovati pri realizaciji. Pešić je podsjetio kako na ovim projektima rade od 2013. godine i da je do sada realizirano oko 180 projekata za javni i za privatni sektor.

Gospodarstvenici se o dodjeli ovih sredstava mogu upoznati na web-stranici Europske komisije gdje imaju sve informacije, kao i putem stranica ministarstava u BiH.

abcportal.info

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Više ne želi biti idiot: Raspudić ulazi u politiku na listi MOST-a; Stigao i nizak udarac Jandrokovića: Imam troje djece s jednom ženom”

Raspisivanjem izbora u susjednoj Republici Hrvatskoj krenulo se i sa nagađanjima o mnogim koalicijama, pa …