Utorak , rujan 29. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / U BiH čak 80.000 osoba postaju ekstremno siromašne, imaju 5 KM dnevno

U BiH čak 80.000 osoba postaju ekstremno siromašne, imaju 5 KM dnevno

Profesor Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu Ante Domazet, za N1 kazao je kako je ekonomija već više od tri mjeseca u situaciji ekonomskog pada.

Domazet je rekao kako je situacija u BiH na liniji predviđanja koju su davali i MMF, Svjetska banke, i razni instituti, a to je da se predviđa pad bruto domaćeg proizvoda od 5 posto.

“Ali, sada imamo i pokazatelje koji zabrinjavaju ali i neke koji daju neki blagi optimizam. Prema podacima Porezne uprave pokazuje da je za mjesec svibanj za subvencije prijavljeno oko 21.000 poduzeća s nekih 143.000 zaposlenih i subvencijama od 34 milijuna. Samo mjesec ranije bilo je 25.000 poduzeća nego u svibnju, a koje su obuhvatile 174.000 radnika i oko 40 milijuna subvencija”, kazao je Domazet za N1.

No, on je rekao da se najavljuju neki blagi elementi jer taj pad je, kako od travnja ka svibnju manji te se nada da će i u lipnju biti manji.

“Još uvijek je kratko vrijeme za donošenje zaključaka, ali je dubina krize u BiH izuznimno zabrinjavajuća. Što se tiče nezaposlenosti, imamo poprilično puno pozitivne indikatore jer je broj nezaposlenih pao za 25.000 ili 26.000 i taj se broj smanjuje u odnosu na kraj travnja. Očito da mjere koje su poduzele vlade vraćaju radnike na posao”, dodao je prof. Domazet.

U riziku od siromaštva je 16,9 posto stanovništva Bosne i Hercegovine, zemlje koja je po kupovnoj moći među posljednjima u Europi, podaci su Eurostata. O tome hoćemo li skliznuti u siromaštvo, Domazet je naglasio kako Svjetska banka predviđa da će samo zbog učinka korona krize oko 30.000 do 80.000 osoba u BiH kliznuti u ekstremno siromaštvo, a to je siromaštvo u kome je 1,9 dolara dnevna potrošnja, odnosno negdje oko 5 maraka po stanovniku dnevno.

“Predstoji jedna dosta otežavajuća socijalna situacija tako da vlade u suočavanju s krizom ne mogu samo jednostrano poduzimati mjere na ekonomskoj strani nego i u socijalnoj sferi, a tu smo mi u BiH zakazali jer je korona zakon bio potpuno socijalno nesenzibilan, a i prema onima koji su duže vremena u trajnijem siromaštvu”, zaključio je Domazet za N1.

/Republikainfo.com/

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

HSP: Bh veleposlanstva su izborna tijela SDA

“U ovom poslu i procesu registracije direktno koordinira ministrica Vanjskih poslova BiH Bisera Turković koja …