Nedjelja , rujan 27. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / BiH: Cijena netransparentnih javnih nabavki – skoro milijarde KM

BiH: Cijena netransparentnih javnih nabavki – skoro milijarde KM

U prošloj godini zabilježeno je bolje poštovanje zakona nego prethodnih godina, ali i dalje ima primjera kritičnih praksi, zaključak je učesnika projekta ‘Da javne nabavke i u BiH postanu javne’ koji je proveden u Bosni i Hercegovini.

Projekt, čiji je cilj dokumentiranje različitih oblika kršenja Zakona o javnim nabavkama u BiH s ciljem osiguravanja pune transparentnosti, pratio je utrošak više od 4 milijarde KM u javnim nabavkama u Bosni i Hercegovini tijekom tri godine, od čega 1,8 milijardi samo u 2019. godini, izvješćuje BHRT.

Na današnjoj konferenciji za novinare ‘Javne nabavke vs. stvarne potrebe građana u BiH u 2019/20. godini’, kako su priopćili monitoring timovi projekta, visina potrošenog novca je izravno proporcionalna netransparentnosti cijelog procesa, tj. što je više novca, netransparentnije se troši.

Zbog nepridržavanja zakonskih propisa, ali i drugih neprihvatljivih ponašanja u postupcima javnih nabavki u BiH, procjenjuje se da godišnji gubici iznose između 400-500 milijuna KM. Neki od razloga ovako velikih gubitaka su što se, na primjer, javne nabavke ne planiraju i ne izvode transparentno; „crtaju“ se tehničke specifikacije za preferirane dobavljače IT opreme; postavljaju se previsoki kvalifikacijski kriteriji za ponuđače radova; cijepaju nabavke i time izbjegavaju transparentniji postupci; skraćuju rokovi za dostavu ponuda…

Bosna i Hercegovina, kako se navodi, po tom osnovu godišnje gubi između 400 i 500 milijuna KM.

Učesnici u projektu “Da javne nabavke u BiH postanu javne“ su Fond otvoreno društvo BiH, Transparency International BiH, UG „Tender“ Banja Luka, i Media Centar Sarajevo.

/Republikainfo.com/

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

KREŠIMIR JAKUMETOVIĆ: Isuse, podaj mi takvu vjeru i snagu da zagledan u tebe nosim svoj križ

Isuse, toliko sam te puta iznevjerio. Toliko sam puta htio odbaciti svoj križ, misleći da …