Subota , rujan 26. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / U BiH i danas više od tisuću četvornih kilometara zemljišta pod minama

U BiH i danas više od tisuću četvornih kilometara zemljišta pod minama

Bosna i Hercegovina je i četvrt stoljeća nakon rata još uvijek među državama koje su najzagađenije minama u svijetu, a po tome je uvjerljivo prva na europskom kontinentu, upozorili su u utorak u Sarajevu predstavnici različitih institucija koj se bave tim problemom u povodu obilježavanja 4. travnja kao međunarodnog dana borbe protiv mina.

Prema podacima Centra za uklanjanje mina (MAC), u BiH se i danas kao sumnjive površine tretira područje od gotovo 1100 četvornih kilometara, što je 2,2 posto ukupnog teritorija države.

Riječ je uglavnom o teško pristupačnom terenu, no ima i šumskih i obradivih područja u koje ljudi ulaze unatoč opasnosti, posebice kako bi sjekli stabla. Na taj je način samo u 2016. godini od eksplozije mina, postavljenih u ratu od 1992. do 1995., poginulo šest osoba, dok je u cijelom poratnom razdoblju na taj način smrtno stradalo 612 osoba. Među poginulima je bio i 51 pirotehničar angažiran na uklanjanju mina.

Procjena je kako na površinama koje su označene kao potencijalno opasne još uvijek ima više od 80 tisuća različitih mina i eksplozivnih naprava koje ugrožavaju gotovo 1400 naseljenih mjesta.

Ravnatelj Uprave civilne zaštite Federacije BiH Fahrudin Solak ocijenio je kako će za rješavanje ovog problema trebati još puno godina, a sve ovisi o tome koliko će za to biti novca na raspolaganju.

“Uz primjenu suvremenih metoda (pretrage zemljišta) to je razdoblje od sedam do deset godina”, kazao je Solak.

Izvor: narod.hr/Hina

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Lažu i podmeću bez odgovornosti

Kako se u nas lako i bez dokaza, ali i bez ikakve odgovornosti optužuju ljudi, …