Petak , kolovoz 14. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / BIH I IZDVAJANJA ZA SPORT: Kao da kažete – baklava i borba protiv dijabetesa

BIH I IZDVAJANJA ZA SPORT: Kao da kažete – baklava i borba protiv dijabetesa

Često čujemo formulacije koje govore više od potrebnog. Na primjer, za nekoga se kaže da je „lijepa glumica“ ili „zgodni nogometaš“ ili „bogata nasljednica“. Ove su formulacije isto tako stereotipne iako zasigurno nisu negativne jer spominju se epiteti a ne nešto drugo.

Za Aminu Kajtaz bi mogli upotrijebiti više tih epiteta. Ne znamo niti nas zanima je li njen otac kao nogometaš zaradio mnogo novca pa nas ne zanima ni to hoće li Amina biti bogata nasljednica. Isto tako je manje važno u ovom slučaju što je djevojka o kojoj je trenutno tema lijepa, što se kaže u narodu, kao slika. Važno je nešto reći o poslu kojim se bavi a u tom slučaju ona je talentirana plivačica.

Vrijeme uvijek teče svojim tijekom i u tom smislu neumitno prolazi. Da se ne bi dogodilo da Amina Kajtaz cijeli život bude nosila ocjenu kao talentirana plivačica, napravljen je neupitno normalan korak a to je preseljenje u Zagreb koji ima uvjete da talentiranoj sportašici omogući biti sportašica s uspjehom. Do sada, u njenom rodnom Mostaru i u okolici nije bilo samo do nje. Štoviše, bilo je najmanje do nje. Od sada, s uvjetima koje pruža Zagreb, bit će do nje i do sudbine odnosno sreće koja odlučuje o ozljedama i slično i koju treba zamoliti da nagradi uporne.

Još je jedan sličan sportski slučaj o talentiranoj sportašici nedavno ugledao svijetlo dana u javnosti. Riječ je o Miji Matijević, kajakašici iz Žepča. Naime, u Češkoj će biti održan turnir „Olimpijske nade“ na kojem je nužno nastupiti prije odlaska na službene igre. Kajakaški savez BiH je uputio poziv Miji i Kajak-kanu klubu „550“ iz Žepča za koji nastupa ali oni uvjete za odlazak nemaju. A uvjet za odlazak je imati sedam tisuća maraka za troškove.

Mija će ići na natjecanje jer je klub novac – posudio. S nadom da će prikupiti sredstva od dobrovoljnih priloga da bi ga vratio. A država za koju nastupa će joj posuditi trenirku koju će također trebati vratiti.

Kada čujemo ovakve priče, nije nikakvo čudo da se građani ove države raduju kada neki sportaš uđe u polufinale jednog velikog natjecanja. Ne, ozbiljno, dogođa se da ljudi koji navijaju za, recimo, Marina Čilića, od osvojenog US Opena stalno očekuju da uđe u finale nekog Grand slam turnira. Ako ispadne u trećem kolu, nije dobro. A mediji u BiH, kada Damir Džumhur prođe prvo kolo ili kada, karikiram, jedan džudaš uđe u polufinale svjetskog kupa, jednostavno slave. S razlogom i neka je tako.

Ali je tako jer smo svi mi, nažalost, svjesni uvjeta u kojem se razvijaju talentirani sportaši u ovoj državi. Odnosno, neuvjeta. Jer će političke elite rado pozirati sa zastavom i sa sportašom kada osvoji medalju ali neće ih biti tu kada ih treba ispratiti na natjecanje opremljene i spremne i kada im treba pomoći u razvoju.

Postoje li i kolika su izdvajanja za sport u Bosni i Hercegovini? Kako države tako i entiteta, županija, općina? Više se potroši na reprezentacije. Ne one sportske nego one političke (službeni ručkovi i slično).

dnevno.ba

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Rusija cjepivom protiv korone dokazala da su vaxeri najveći antivakseri!

Sve ove dane korone slušamo žestoke napade od korumpiranih političara, doktora i znanstvenika prema svima …