Utorak , siječanj 21. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / BiH jedina nije vratila imovinu Katoličkoj crkvi

BiH jedina nije vratila imovinu Katoličkoj crkvi

SARAJEVO – Hoće li država konačno ispraviti 70 godina dugu nepravdu prema Katoličkoj crkvi u BiH kojoj su komunističke vlasti otele velik broj nekretnina, brojne posjede i ogromne površine zemljišta pitanje je na koje još uvijek nema odgovora. Zemlje istočne Europe nakon demokratizacije uglavnom su riješile pitanje restitucije, no ne i BiH u kojoj, podsjećamo, postoje brojni primjeri u kojima je bivša država jednim potezom Katoličku crkvu lišila vlasništva nad objektima i zemljištem.

Da bi zakon kojim će se regulirati povrat nepravedno oduzete imovine imao svrhe potrebno je spriječiti promjenu namjene tog zemljišta i njegova otuđenja.To je najlakše učiniti na način privremenog povrata na korištenje ranijim, odnosno izvornim vlasnicima, kazao je Rajić.

Hoće li država konačno ispraviti 70 godina dugu nepravdu prema Katoličkoj crkvi u BiH kojoj su komunističke vlasti otele velik broj nekretnina, brojne posjede i ogromne površine zemljišta pitanje je na koje još uvijek nema odgovora. Zemlje istočne Europe nakon demokratizacije uglavnom su riješile pitanje restitucije, no ne i BiH u kojoj, podsjećamo, postoje brojni primjeri u kojima je bivša država jednim potezom Katoličku crkvu lišila vlasništva nad objektima i zemljištem. Jedan od takvih slučajeva i poznati franjevački samostan “Sv. Franje Asiškog” u Gučoj Gori kod Travnika kojem su oduzete velike površine poljoprivrednog i šumskog zemljišta. Tomislav Rajić, bivši vijećnik Općinskog vijeća Travnik, a danas opunomoćenik franjevačkog samostana u Gučoj Gori, ponovno je podsjetio na svoju inicijativu za povrat oduzete imovine ovom samostanu.

Inicijativu sam kao vijećnik 15.5.2016. godine podnio u prethodnom sazivu Općinskog vijeća, a koju je netko s prilozima sklonio u ladici, upozorio je Rajić, dodavši kako od novog saziva Općinskog vijeća traži da se ova inicijativa razmotri i što prije nađe rješenje.

-Komunističke vlasti u bivšoj državi Jugoslaviji (prvo FNRJ, a potom SFRJ) po završetku Drugog svjetskog rata počevši od 1946. godine, od Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini su po raznim osnovama (nacionalizacija, konfiskacija, eksproprijacija…) bez nadoknade izuzele vrijedne nekretnine uključujući velike površine zemljišta. Kao što je poznato to je jednostavno bila demonstracija sile, a samo oduzimanje ili bolje rečeno otimačina bila krajnje nepravedna. Tako su od Franjevačkog samostana iz Guče Gore (Samostan “Sv. Frane Asiškog”) oduzete velike površine poljoprivrednog i šumskog zemljišta, pojasnio je Rajić, istaknuvši kako se sada nalazimo u jednom novom društveno-političkom uređenju koje pretendira poštovanje temeljnih ljudskih prava od kojih je i pravo na imovinu, daje nam nadu u mogućnost ispravljanja nanijetih nepravdi.

Povrat na korištenje

Kada je u pitanju navedeni samostan od njega je samo jednom odlukom, pojasnio je, čija izreka (obrazloženja i nema) sadrži dvije rečenice, izuzeto je 577.520 m2 (577 dunuma i 520 m2) što poljoprivrednog, što šumskog zemljišta u Fond agrarne reforme i kolonizacije) i sve to bez obrazloženja i prava na žalbu.

Iz sadržaja ove odluke je vidljiva, kaže on, velika nepravda, kako se netko u dvije rečenice bez obrazloženja koje bi to bar pokušalo opravdati i bez mogućnosti žalbe, lišava vlasništva nad njegovom imovinom, te je stoga odlučio pokrenuti inicijativu kao prvi korak u cilju otklanjanja učinjene nepravde.

-Da bi zakon kojim će se regulirati povrat nepravedno oduzete imovine imao svrhe potrebno je spriječiti promjenu namjene tog zemljišta i njegova otuđenja.

To je najlakše učiniti na način privremenog povrata na korištenje ranijim, odnosno izvornim vlasnicima, kazao je Rajić.

-Povrat ovog zemljišta ne bi imamo nikakve socijalne posljedice, a od izvornog vlasnika se može tražiti da se to zemljište mora obrađivati i da ga ne može otuđiti do rješavanja njegova konačnog statusa, naveo je Rajić.

Jednak tretman

Rajić pritom kaže kako ovo svakako ne bi bio presedan kada je u pitanju povrat ranije oduzetog.

Naša općina ima iskustva u povratu ranije oduzetih nekretnina njihovim izvornim vlasnicima (npr. Islamska vjerska zajednica Travnika, potomci obitelji Teskeredžić-zemljište u vikend naselju “Babanovac” na Vlašću). Tako su IZ Travnika vraćene sve nekretnine od kojih neke u strogom centru grada (zemljišta, stanovi, poslovni prostori) koje sada sasvim opravdano koriste za svoje potrebe i iznajmljivanje, čime ostvaruju solidne prihode. Smatram da bi to bila hvale vrijedna gesta koja bi istovremeno potvrdila da naša općina Travnik ima jednak tretman prema svima bez obzira o kojoj se konfesiji radi, poručio je Rajić, kazavši kako se nada da će u Općinskom vijeću prepoznati opravdanost ove inicijative te poduzeti sve potrebne mjere kako bi se ista realizirala.

Inače, Rajić je naglasio kako se već više od 25 godina, a pogotovo nakon završetka prošlog rata u Bosni i Hercegovini govori o povratu nepravedno oduzete imovine nakon Drugog svjetskog rata.

-Kao što je poznato u svim bivšim europskim komunističkim državama, uključujući i države nastale raspadom bivše SFR Jugoslavije je završen proces povrata ili restitucije tako oduzete imovine, uključujući zgrade, poslovne objekte i zemljišta, dodao je on, zaključivši kako je izvjesno da će ovaj dugo najavljivani zakon morati biti donijet i u našoj državi.

dnevno.ba

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

U BiH za Armiju BiH ratovalo oko 4.000 iranskih vojnika

Američki diplomati Charles Redman i Peter Galbraith, posvjedočili su da je tijekom rata u BiH …