Četvrtak , veljača 27. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / BiH najbolja u regiji po pitanju slobode medija

BiH najbolja u regiji po pitanju slobode medija

Medijske slobode nisu nikada bile ugroženije nego sada, u eri “nove post-istine i lažnih vijesti” nakon izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD, priopćila je organizacija Reporteri bez granica, a prenosi N1 BiH.

U godišnjem predstavljanju Indeksa medijskih sloboda u svijetu upozorava se na “vrlo toksične” napade na medije tijekom Trumpove medijske kampanje i povodom britanskog referenduma o istupanju iz EU.

Prvih pet pozicija na osnovu stanja medijskih sloboda zauzimaju Norveška, Švedska, Finska, Danska i Holandija.

Od 180 rangiranih zemalja, Slovenija je svrstana na 37. mjesto, BiH na 65. poziciju, Srbija na 66, Hrvatska na 74, Crna Gora na 106, a Makedonija na 111. poziciju.

Situacija je na prekrentnici, navodi se u izvješću, prenio je AFP.

Medijske slobode ugrožene su povećavanjem nadzora i jačanjem autoritarnih lidera diljem svijeta, dodaje se u dokumentu.

SAD i Britanija pale su za po dvije pozicije na indeksu, na 43. i 40. poziciju, navodi organizacija sa sjedištem u Parizu.

“Izgleda da se nitko ne bavi erozijom slobode medija u vodećim demokracijama. Medijske slobode nisu bila nikada toliko ugrožene”, piše u izvješću.

Situacija je “vrlo ozbiljna” u 72 države, uključujući Rusiju, Indiju i Kinu.

“Napadi na medije postali su uobičajeni i sve je više autoritarnih lidera. Došli smo u doba post-istine, propagande i suzbijanja sloboda – naročito u demokracijama”, navodi se u izvješću.

U izvješću su posebno kritizirane Poljska i Mađarska.

Nacionalistička vlada u Varšavi optužena je da je “pretvorila javne radijske i televizijske stanice u propagandne alate” i da pokušava ugušiti neovisne dnevne listove.

Turska je “prešla u kamp autoritarnih režima” poslije neuspješnog vojnog udara protiv predsjednika Redžepa Tajipa Erdgana i sada je postala “najveći zatvor u svijetu za medijske profesionalce”, navode Reporteri bez granica.

U izvješću se precizira da je u posljednjih godinu dana u skoro dvije trećine zemalja registrirano pogoršanje medijske situacije i da je za više od dva posto opao broj država u kojima su medijske slobode ocijenjene kao “dobre” ili “prilično dobre”.

(Izvor: N1 BiH)

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Gospina poruka preko vidjelice Marije Pavlović-Lunetti, 25.2.2020.

„Draga djeco! U ovom milosnom vremenu želim vidjeti vaša lica preobražena u molitvi. Vi ste …