Ponedjeljak , srpanj 13. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Božo Ljubić: Hrvatski član Predsjedništva ne mora biti Hrvat, ali ga moraju birati Hrvati

Božo Ljubić: Hrvatski član Predsjedništva ne mora biti Hrvat, ali ga moraju birati Hrvati

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine zasjedalo je danas u Mostaru, a najvažnija tačka dnevnog reda odnosila se na razmatranje implementacije izmjena Izbornog zakona i izrade smjernica za članove HNS-a na svim nivoima vlasti koji su uključeni u ovaj proces.

Predsjednik GV-a Božo Ljubić u izjavi za medije rekao je da je HNS nedavno u proceduru uputio Prijedlog Izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH s dobrom namjerom u nadi da će prijedlozi koji se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH, delagata u Dom naroda i na Grad Mostar, biti prihvaćeni u Parlamentarnoj skupštini BiH.

– Svjedoci ste da smo se već na prvom razmatranju u Domu naroda suočili s vitalnim nacionalnim interesom kluba Bošnjaka. Očekujem da Ustavni sud odbaci njihovu apelaciju i da krenemo dalje u proceduru. Želimo pomoći članovima HNS-a da u argumentiranoj raspravi u čitavoj proceduri uvjere domaću i međunarodnu javnost da su promjene Izbornog zakona nužne, odnosno da BiH njima ostvaruje nužnu političku stabilnost. Bez izmjena ovog zakona, izbori neće biti legitimni, pa ni mogući, a uvjeren sam da bez harmonizacije pozicije tri konstitutivna naroda u izbornom procesu, ni Bosna i Hercegovina nije moguća kao višenacionalna država, odnosno kao samoodrživa, rekao je Ljubić.

Josip Merdžo je najavio nastavak aktivnosti koje se odnose na Parlamentarnu skupštinu BiH, kazavši da očekuje da Ustavni sud ubrzo zauzme stav po pitanju vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka, u nadi “da će se procedura uskoro nastaviti”.

Ljubić je podsjetio da je prema prijedlogu HNS-a, Federacija BiH jedinstvena izborna jedinica, a da svaki glas vrijedi jednako.

– Jedino što tražimo kroz izmjene je zadovoljenje ustavne odrednice da su tri naroda ravnopravna, a da se pri tom zadovolje odluke Ustavnog suda, odluka iz 1998. o konstitutivnosti naroda, te odluka Ustavnog suda na moju osobnu apelaciju iu 2014. Prijedlog sadrži podjele općina na A, B i C, ali i podrazumjeva realizaciju načela iz Ustava, na način da i Hrvati kao i ostala dva naroda u BiH mogu utjecati na izbor svog člana Predsjedništva. Ta osoba ne mora biti Hrvat uopće, ali mora imati legitimitet. Legitimitet mu ne daje njegovo izjašnjavanje da je on Hrvat, jer to, naravno, nitko nikomu ne može osporiti. Legitimitet daju birači. Želio bih odbaciti tezu koja se čak i kod nekih hrvatskih predstavnika protura, da glas Hrvata primjerice iz Posavine nije važan kao glas Hrvata iz zapadne Hercegovine. Svi glasovi jednako su vrijedni, a jedini uvjet je da onaj koji će biti izabran kao hrvatski član Predsjedništva ima potrebni broj glasova u većinski hrvatskim općinama u FBiH, a koje nisu samo u Hercegovini. Apsolutno je važno da svi građani budu toga svjesni, rekao je Ljubić.

Podsjetio je i da je odluka po apelaciji koju je predao 2014. eksplicitna i da “kaže da načelo o jednakopravnosti triju naroda podrazumijeva da oni koji budu izabrani imaju legitimitet onih koji su ih izabrali”.

– U Goraždu danas živi samo 11 osoba hrvatske nacionalnosti i nije moguće da taj broj Hrvata ima ijednog predstavnika. Ovdje su narodi izborni jedinice. Dom naroda je i uspostavljen da svaki narod ima svoje legitimne predstavnike. Mi smo dali rješenja koja omogućavaju da svaki glas jednako vrijedi. Predstavnici moraju biti izraz hrvatske političke volje. Dokument sadrži relevantne odluke institucija BiH i međunarodne zajednice, odnosno točke rezolucije evropskog parlamenta.

Nalažu da BiH neće biti validan kandidat za EU dok se ne urade valjane institucionalne promjene koje će jamčiti legitimno zastupanje građana i naroda, a preporučuje se i ostvarenje načela federalizma. U rezoluciji kongresa SAD-a o BiH navedeno je da potpisani dokumente od strane legitimnih predstavnika iz BiH govore da su predstavnici triju naroda saglasni da jedan narod drugomu ne bira predstavnike u institucijama. Ovo su prijedlozi koji nisu usmjereni protiv bilo koga, već prijedlozi za bolju Bosnu i Hercegovinu, smatra Ljubić.

 

(Izvor: FENA/Agencije)

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Mladifest u Međugorju ipak će se održati, potvrdio je fra Marinko Šakota

Međunarodni molitveni susret mladih „Mladifest“ održat će se ove godine u Međugorju, stoji u priopćenju međugorskog …