Utorak , srpanj 14. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Hrvatska / Božo Petrov dao ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog sabora

Božo Petrov dao ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog sabora

MOST-ovac Božo Petrov dao je ostavku na dužnost predsjednika Sabora, a njegovo mjesto zauzeo je Željko Reiner, tvrdeći da na to, kao jedan od potpredsjednika iz reda HDZ-a, a kako je kazao “koji imaju parlamentarnu većinu”, ima zakonsko pravo.

Obraćajući se saborskim zastupnicima, Petrov je kazao: “Narušeni su svi moralni i demokratski principi. Kod glasovanja se otvorilo pitanje političkih pritisaka, političkih trgovina, kao i korištenja institucija za ostvarivanje političkih interesa. Zbog zaštite digniteta Hrvatskog sabora, želim pokazati maksimalnu odgovornost te podnosim ostavku na dužnost predsjednika Hrvatskog sabora. Zbog ranije navedenog, ne mogu više obnašati ovu časnu dužnost i smatram da je jedino rješenje, što je ujedno i volja naroda, raspisivanje parlamentarnih izbora. Hvala na suradnji svim zastupnicima, svim zastupnicama, za dužnost za vrijeme mog predsjedanja. Hvala im što su časno i kolegijalno obnašali svoju zastupničku dužnost. Isto tako, zahvaljujem građanima na povjerenju. Nastavit ću se i dalje beskompromisno boriti za interese hrvatskih građana, za demokratsko društvo u kojem neće biti “kulta velikog vođe” niti će kriminal i korupcija biti dio najvažnijih institucija u Republici Hrvatskoj. Hvala vam”.

No, SDP-ovac Peđa Grbin odmah je reagirao na Reinerov potez: “Vi nemate nikakvo pravo sada sjediti na ovoj stolici. Hrvatska od glasovanja nema parlamentarnu većinu, što znači da niti vi niste predsjednik Sabora. Molim vas da se dignete i napustite stolicu u kojoj ste protiv Ustava i poslovnika. Udaljite se s mjesta koje nezakonito zauzimati”.

On je zatražio mišljenju Ustavno-pravnog povjerenstva o novonastaloj situaciji, a Reiner je nakon stanke zakazao nastavak sjednice Sabora za sutra.

/Republikainfo.com/

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Premoćna pobjeda HDZ-a. Osvojio osam izbornih jedinica te glasove dijaspore. Restart koalicija osvojila dvije izborne jedinice

Prema neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva nakon 99 posto obrađenih biračkih mjesta, HDZ je relativni pobjednik parlamentarnih izbora sa osvojenih …