Ponedjeljak , kolovoz 3. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Hrvatska / BURAN DAN U SABORU! Sabor potvrdio imenovanje Burić Pejčinović za ministricu vanjskih poslova

BURAN DAN U SABORU! Sabor potvrdio imenovanje Burić Pejčinović za ministricu vanjskih poslova

Prije potvrđivanja u Saboru, nova ministrica prošla je saslušanje na zajedničkoj sjednici nadležnih saborskih odbora za vanjske i za europske poslove, gdje je dobila podršku većine članova tih odbora

16:09 Hrvatski sabor u ponedjeljak je potvrdio stav Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) te jednoglasno sa 108 glasova odbio skinuti zastupnički imunitet zastupniku Živog zida Ivanu Viliboru Sinčiću kojeg je privatni tužitelj, akademik Vlatko Silobrčić tužio zbog kaznenog djela klevete (više pročitaj ovdje).

15:34 Hrvatski sabor je u ponedjeljak potvrdio imenovanje Marije Burić Pejčinović za potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih poslova sa 78 glasova “za” i 35 “protiv”.

Burić Pejčinović, koja je dosad bila državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i ima respektabilnu diplomatsku karijeru, naslijedila je Davora Ivu Stiera, koji je dao ostavku na ministarsku dužnost i dužnost potpredsjednika Vlade i odlučio se vratiti u HDZ-ove saborske redove.

Prije potvrđivanja u Saboru, nova ministrica prošla je saslušanje na zajedničkoj sjednici nadležnih saborskih odbora za vanjske i za europske poslove, gdje je dobila podršku većine članova tih odbora.

Glasovanjem o novoj ministrici Vlada premijera Andreja Plenkovića potvrdila je parlamentarnu većinu kao i prije 10 dana prilikom potvrđivanja sedmero novih članova Vlade.

Nova ministrica prisegnula je da će svoju dužnost obnašati savjesno i časno, poštovati Ustav i zakone, te se zauzimati svekoliki razvoj Hrvatske.

Sabor je potvrdio i imenovanje Furia Radina za novog potpredsjednika Hrvatskog sabora sa 109 glasova “za” i jednim glasom “protiv”.

Hrvatski sabor je u ponedjeljak potvrdio imenovanje Marije Burić Pejčinović za potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih poslova sa 78 glasova “za” i 35 “protiv”.

Burić Pejčinović, koja je dosad bila državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i ima respektabilnu diplomatsku karijeru, naslijedila je Davora Ivu Stiera, koji je dao ostavku na ministarsku dužnost i dužnost potpredsjednika Vlade i odlučio se vratiti u HDZ-ove saborske redove.

Prije potvrđivanja u Saboru, nova ministrica prošla je saslušanje na zajedničkoj sjednici nadležnih saborskih odbora za vanjske i za europske poslove, gdje je dobila podršku većine članova tih odbora.

Glasovanjem o novoj ministrici Vlada premijera Andreja Plenkovića potvrdila je parlamentarnu većinu kao i prije 10 dana prilikom potvrđivanja sedmero novih članova Vlade.

Nova ministrica prisegnula je da će svoju dužnost obnašati savjesno i časno, poštovati Ustav i zakone, te se zauzimati svekoliki razvoj Hrvatske.

Sabor je potvrdio i imenovanje Furia Radina za novog potpredsjednika Hrvatskog sabora sa 109 glasova “za” i jednim glasom “protiv”.

13:53 Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, saborskom je Odboru za vanjsku politiku i Odboru za europske poslove predstavio kandidatkinju za ministricu vanjskih i europskih poslova i potpredsjednicu Vlade, Mariju Pejčinović Burić.

“S njenim imenovanjem zaokružit ćemo proces koji vodimo zadnjih nekoliko dana koji vodimo u sastavu Vlade Republike Hrvatske”, kazao je Plenković.

“Mariju Pejčinović Burić osobno poznajem 25, 6 godina, otkad smo zajedno prije dosta vremena krenuli u aktivnosti na europskom putu Hrvatske. Marija je, uz to što je ekonomistica, dakle završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu, završila i program poslijediplomski na College of Europe. Govori francuski, engleski, španjolski i njemački pasivno. Kao poliglot i dužnosnica koja je veliki dio karijere posvetila vanjskim i europskim poslovima, zaslužila je i siguran sam da će svoj posao koji je važan i bitan napraviti na najbolji mogući način. Za mene kao premijera izrazio je važno da ministrica vanjskih i europskih poslova bude i potpredsjednica Vlade, da u političkom smislu upravo to ministarstvo ima dodatnu snagu i dodatni položaj u Vladi RH. Vjerujem da će ona pridonijeti realizacji programa Vlade. Smatram da će svojim političkim i diplomatskim iskustvom buduća ministrica doprinijeti da poslove rješavamo u skladu s interesima RH, međunarodnim pravom i interesima koje dijelimo”, rekao je Plenković, dodavši da očekuje da će se Pejčinović Burić odlično uklopiti u tim Vlade, prenosi N1.

Premijer je rekao da je imenovanjem Marije Pejčinović Burić njegova Vlada postaje jedna od Vlada koja u svom sastavu ima najviše žena.

Pejčinović Burić u svom je predstavljanju, među ostalim, istaknula da je jedna od najvažnijih odrednica rada Ministarstva vanjskih i europskih poslova – odnos s Bosnom i Hercegovinom, te da će u tom smjeru ići njezin rad, bude li izabrana za ministricu.

12:30 Željko Glasnović u svom se izlaganju zapitao kako je moguće da 20 godina nakon rata Hrvat rođen izvan RH mora čekati tri godine za dobivanje putovnice.

“Svake godine izvana dolazi 16 milijardi kuna. U ovoj državi još uvijek vlada lijevo i desno krilo UDBA-e. Bolje da se probudimo jer nas neće biti”, kazao je Glasnović.

12:25 Sabor je nastavio rad raspravom o izmjenama Zakona o strancima

12: 19 Mostov zastupnik Miro Bulj zatražio je u ponedjeljak da se konačna verzija zakona o koncesijama, o kojoj Hrvatski sabor još nije glasovao, uputi na još jedno, treće čitanje, te da se u proces uključi zainteresirana javnost.

Očekujem da će zastupnici shvatiti da lokalna samouprava, dakle gradovi i općine na otocima i u priobalju, ima pravo odlučivati o svojim dobrima, jer oni najbolje znaju kako se njima upravlja, rekao je Bulj nakon saborske stanke.

Objasnio je i što smatra lošim u prijedlogu zakona – to što predviđa mogućnost upisivanja založnog prava od financijskih institucija na koncesiju te što se dobivenu koncesiju može dati drugome. Primjerice, koncesionar vode Studene sada je Todorić i on može dati vodu kome god želi, ustvrdio je Bulj te apostrofirao i način na koji je dodijeljena koncesija za bolsku plažu Zlatni rat.

Dovoljno vam je biti dobar sa županom, trebate imati tvrtku u kojoj ne morate imati niti jednog zaposlenika, možete biti i u minusu, a župan će vam dodijeliti to javno dobro protivno interesu lokalne samouprave, rekao je Bulj.

HDZ-ov Branko Bačić čudi se “neznanju ili politikanstvu” pojedinih kolega koji, kaže, pokušavaju kanalizirati zabrinutost otočana i to povezivati s konačnim prijedlogom zakona o koncesijama.

Zakon o koncesijama je krovni zakon koji definira postupanje sa koncesijama u svim djelatnostima, s tim da se koncesioniranje pomorskog dobra, što uključuje i plaže, obalu i luke, temelji na zakonu o pomorskom dobru koji je dugo u pripremi, a koji još nije ugledao svjetlo dana, objašnjava Bačić.

Šef HDZ-ova Kluba ističe da se konescioniranje Zlatnog rata temeljilo na Zakonu o pomorskom dobru, ne na predloženom zakonu. Na nama je ovaj zakon usvojiti i napraviti novi o pomorskom dobru kako ne bi bilo propusta kod koncesioniranja pomorskog dobra, poručuje Bačić.

Rekao je kako se predloženi zakon usklađuje s europskom direktivom, u čemu Hrvatska kasni, rasprava sa zainteresiranom javnošću provedena je u ožujku i travnju prošle godine, a Sabor u veljači ove godine raspravio zakon u prvom čitanju i prihvatio ga većinom od 117 glasova “za”.

SDP-ov Gordan Maras poručuje da odgoda glasovanja o spomenutom zakonu ne znači ništa. “To znači da premijer Plenković čeka trenutak kada će provesti svoj naum i dopustiti privatnim interesima da gospodare našim prostorom na način kako su to htjeli napraviti na bolskoj plaži”, tvrdi SDP-ov zastupnik i podržava zahtjev da zakon prođe i treće čitanje.

Sabor je u ponedjeljak glasovao o  nizu zakona koje je raspravio proteklih dana, ali ne i o konačnom prijedlogu zakona o koncesijama.

11:45 Hrvatski sabor u ponedjeljak je nakon devet godina povećao rodiljne i roditeljske potpore – zakon koji to omogućuje podržan je jednoglasno, sa 122 glasa ‘za’ (više pročitaj ovdje).

11:06 Poštujući nedavna preslagivanja parlamentrane većine, Sabor je promijenio sastave 24 radna tijela, pa će tako Odbor za Ustav, umjesto Mostova Roberta Podolnjaka, voditi HDZ-ov Željko Reiner, umjesto Furia Radina, Odborom za ljudska prava predsjedat će Milorad Pupovac (SDSS), dok će Radin ostati članom.

Da ne može podržati Reinerov izbor poručio je SDP-ov Peđa Grbin i objasnio da to nije zbog njegove struke (Reiner je liječnik), nego zbog stavova koje je izražavao u nedavnom intervjuu, a u kojem, kaže, relativizira Republiku Hrvatsku kao sekularnu državu te odluku Ustavnog suda o zakonu o pobačaju.

Drago mi je da čitate vjerske medije, jer je intervju dan vjerskom mediju, odgovorio mu je Reiner prozvavši ga da je “očito svjesno ili nesvjesno” krivo interpretirao što je rekao. Reiner je precizirao kako je na pitanje da komentira odluku Ustavnog suda rekao da nije primjereno da političari komentiraju odluke Ustavnog suda, te kako je citirao odluku i rekao da to obvezuje Sabor da donese novi zakon. Kako će zakon izgledati ovaj čas ne možemo znati, a ako me već citirate, onda me citirajte točno, uzvratio je Reiner.

Ne znam što ste izjavili, ali znam što je napisano, to što ste izjavili ide direktno suprotno odluci Ustavnog suda. Mene vaši stavovi priječe da vas podržim da budete predsjednik Odbora, ustrajao je Grbin.

Promjena ima i na mjestima potpredsjednika odbora – umjesto Mostove Ljubice Ambrušec, potpredsjednica Odbora za turizam bit će HNS-ova Božica Makar, bivšeg HDZ-ovca Zlatka Hasanbegovića na mjestu potpredsjednika Odbora za predstavke i pritužbe zamijenit će zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics.

11:00 Do daljnjega je s dnevnog reda Sabora skinuto glasovanje o Zakonu o koncesijama.

10:20   Hrvatski sabor potvrdio je da prestaju zastupnički mandati HNS-ovu Ivanu Vrdoljaku i HDZ-ovu Blaženku Bobanu. U Sabor se vratio HDZ-ov Ivan Šuker, koji će mijenjati ministra pravosuđa, Dražena Bošnjakovića, dok će Ante Babić zamijeniti Andra Krstulovića Oparu, koji je postao gradonačelnik Splita. Umjesto Blaženka Bobana u saborske je klupe zasjeo Ante Bačić. U zastupničke klupe vraća se i donedavni ministar i potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier.

10:08 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je kako će se u  Saboru u 15:00 sati glasati o povjerenju ministrici vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić te potpredsjedniku Sabora Furiu Radinu. Pejčinović Burić će se uoči glasanja predstaviti saborskom Odboru za vanjske poslove.

9:57 SDP-ov Gordan Maras ponovno se obrušio na aktualnu vlast, kazavši da je vjerojatno najgora u povijesti. “Ovo je najnesposobnija vlada i premrežena najrazličitijim interesima. Ova Vlada liči mi na Frankestein Vladu. Osam ministra je promijenjeno radi jednog”, rekao je Maras.

9:48 Tek što je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio da će se, ionako opširan saborski dnevni red, dopuniti sa 18 novih točaka, četiri kluba zastupnika zatražila su stanku kako bi mimo dnevnog reda govorili o temama koje drže bitnijima.

O predloženom zakonu o koncesijama, zbog kojega je u ponedjeljak ispred saborske zgrade prosvjedovao Pokret otoka koji se protivi njegovu donošenju, žele govoriti klubovi oporbenog Mosta i vladajućeg HDZ-a.

Najnovije izvješće EUROSTATA o životnom standardu u Hrvatskoj bit će tema kluba Živog zida, a “mnogobrojne unutarnjopolitičke nelogičnosti” tema SDP-ova kluba.

Prije nego su otišli na stanku, Jandroković je zastupnicima uspio i najaviti da će od utorka u Sabornici biti novi raspored sjedenja, te da će tijekom dana dobiti infromacije o rasporedu.

9:27 Dok u saborskoj zgradi zasjeda Klub HDZ-a na koji je došao i premijer Andrej Plenković, ispred zgrade prosvjeduje inicijativa Pokret otoka i to protiv zakona o koncesijama.

Predstavnici Pokreta otoka traže da ih se uključi u donošenje odluka koji se tiču otoka i morske obale, te da se zakon o koncesijama, o čijem bi konačnom prijedlogu Sabor trebao odlučivati u ponedjeljak, vrati na javnu raspravu.

Saborskim zastupnicima dijele svoje zahtjeve i amandmane na spomenuti zakonski prijedlog, čijem se donošenju protive jer ga smatraju štetnim.

Ministar financija Zdravko Mariću čijem je resoru spomenuti zakon, u nedjelju je poručio da “apsolutno” nema potrebe za još jednu javnu raspravu, jer se zakon gotovo godinu i pol nalazi u javnoj raspravi. Naime, prvi nacrt zakona izrađen je još krajem 2015., u vrijeme tehničke vlade Zorana Milanovića, javna rasprava provedena je u veljači i ožujku 2016., potom su usuglašeni svi komentari, te je predloženi zakon poslan u Vladinu proceduru.


Sabor svoj dnevni red treba proširiti Vladinim prijedlogom da iskaže povjerenje Mariji Burić Pejčinović za obavljanje dužnosti potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova.

U dnevni red trebao bi se uvrstiti i prijedlog triju saborskih klubova – HDZ-ova, HNS-ova i Kluba nacionalnih manjina da se Furio Radin izabire za potpredsjednika Sabora.

U saborske klupe vratit će se HDZ-ov veteran Ivan Šuker, mijenjat će Dražena Bošnjakovića koji je preuzeo Ministarstvo pravosuđa, umjesto Andre Krstulovića Opare koji je izabran za gradonačelnika Splita, u saborske će klupe ponovno sjesti Ante Babić, a umjesto HDZ-ova župana Blaženka Bobana Ante Bačić

Autor: I.A./Hina
glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Miletić: ‘HOS je jedina postrojba u Hrvatskoj vojsci u kojoj nijedan član nije počinio nijedan zločin’

Saborski zastupnik Mosta Marin Miletić gostovao je na N1 Za kakve će se politike zalagati …