Utorak , rujan 29. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / ČAVIĆ: Zbog prepucavanja Dodik-Izetbegović investitori bježe iz BiH

ČAVIĆ: Zbog prepucavanja Dodik-Izetbegović investitori bježe iz BiH

Zbog političke nestabilnosti BiH bilježi pad stranih ulaganja, dok sve zemlje u regiji koje su provele značajne reforme i stabilnost imaju i rast stranih ulaganja, rekao je Dragan Čavić, poslanik NDP-a na tački Nacrt zakona o stranim ulaganjima u parlamentu RS.

„Ako je zemlja politički nestabilna i ako postoji evidentna prijetnja da može doći do konflikta svi ozbijlni investitori takvu zemlju izbjegavaju u širokom luku. Čak i kada bi pravno sve bilo idealno, sve pada u vodu sa nekoliko bombastičnih političkih izjava. Dva do tri strana investitora odustala su od ulaganja u RS nakon prepucavanja na liniji Dodik Izetbegović“, kaže Čavić.

On ističe da je razgovarao s nekoliko velikih talijanskih investitora koji su se odlučili da ulažu u Rumunjsku, a ne u BiH, iako je, kako je rekao, Gradiška mnogo bliža i pristupačnija. On je ukazao na primjer Srbije koja je, kako je rekao, provela značajne reforme i bilježi snažan rast stranih ulaganja.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, je rekao da u Nacrtu nema nijedne ključne obvezne mjere koja bi mogla utjecati na to da strana ulaganja budu mnogo veća. “Ključna je politička stabilnost i koliko toliko ekonomska sigurnost i mi u Klubu PDP smatramo da ovaj zakon neće ništa novo donijeti da bi netko zbog njega svoj novac uložio u RS”, rekao je Borenović, i dodao da je iznos stranih ulaganja u RS značajno pao, a da je najveće ulaganje bilo 2007. kada je prodan Telekom Srpske.

Rekao je da je priliv stranih ulaganja 2016. godine u Srbiji iznosio dvije milijarde eura, odnosno 520 maraka po glavi stanovnika, što je, kako je rekao, dvostruko više nego u RS. Rekao je da je 19 ključnih regionalnih kompanija iz “bratske Srbije” preselilo svoje centrale za BiH u FBiH iz RS zbog boljih uvjeta poslovanja.

Igor Žunić, poslanik SNSD-a, je rekao da kadrovi iz Saveza za promjene vode resore na nivou BiH koji bi trebalo da vode strana ulaganja, ali da nisu ništa uradili. „Žao mi je što strani investitori neće prvo pogledati sajtove i institucije RS nego one na nivou BiH. A tamo su vaši kadrovi, znate koga ste tamo postavili“, rekao je Žunić. Dodao je da je u Derventi trenutno prisutno 14 austrijskih i 13 talijanskih firmi, i da u ovom trenutku jedna njemačka firma otvara pogon u kojem će biti zaposleno 35 mašinskih inžinjera, a da jedna austrijska firma planira da zaposli više od 30 ljudi u IT sektoru u tom gradu. „Mi ne možemo više boriti se sa Srbijom i ako ne usmjerimo sredstva za podršku stranim invrestitorima više neće biti moguće dovesti nijednog stranog investitora”, rekao je Žunić.

Autor: Nezavisne novine
glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

HSP: Bh veleposlanstva su izborna tijela SDA

“U ovom poslu i procesu registracije direktno koordinira ministrica Vanjskih poslova BiH Bisera Turković koja …