Petak , listopad 23. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / CIN objavio bazu o odvjetnicima po službenoj dužnosti

CIN objavio bazu o odvjetnicima po službenoj dužnosti

U bazi se nalaze detaljni podaci o 76,2 milijuna KM koje su sudovi u BiH za sedam godina izdvojili na obrane po službenoj dužnosti.

Deset najangažiranijih odvjetnika po službenoj dužnosti zaradilo je 12,75 milijuna maraka, što je skoro 17 posto ukupnog iznosa.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je kreirao bazu podataka o isplatama odvjetnicima po službenoj dužnosti za period od 2010. do kraja 2016. godine. Analizom je utvrđeno da je za angažman 1.247 odvjetnika i odvjetničkih ureda potrošeno najmanje 76,2 milijuna maraka. Dio ovog novca još nije isplaćen odvjetniciima.

Podaci u bazi pokazuju da je deset najangažiranijih odvjetnika po službenoj dužnosti zaradilo 12,75 milijuna maraka, što je skoro 17 posto ukupnog iznosa. Njih predvodi sarajevski odvjetnik Omar Mehmedbašić, zaradom od 4,3 milijuna KM.

Baza, također, objedinjuje i podatke ranijeg istraživanja koje je CIN radio za period od 2005. do 2010. godine. I tada je na prvom mjestu bio Mehmedbašić, što ga čini najplaćenijim odvjetnikom po službenoj dužnosti već 12 godina.

Obrana po službenoj dužnosti je pravo zagarantirano zakonima u Bosni i Hercegovini. Osumnjičeni i optuženi se mogu braniti sami ili uzeti odvjetnika koji će ih zastupati. Iako ga plaća država, odvjetnika mogu birati po slobodnoj volji. On mora biti uz klijenta kada se predlaže pritvor te ako su u pitanju: maloljetnik, nijema ili gluha osoba i osumnjičeni ili optuženi kojem prijeti dugotrajni zatvor.

Između ostalih, odvjetnika mogu dobiti i oni slabog imovinskog stanja. Ranije istraživanje CIN-a je pokazalo da besplatne odvjetnike mogu dobiti i optuženi za milijunske pronevjere i porezne utaje ako donesu potvrdu o slabom imovinskom stanju.

Prikupljanje podataka za bazu je trajalo šest mjeseci tijekom kojih su novinari CIN-a poslali identične zahtjeve na adrese 70 sudova. Manje od pola, odnosno 30 sudova, na zahtjev je odgovorilo potpuno i u zakonskom roku. Ostali su dostavljali odgovore sa zakašnjenjem ili nepotpune, najčešće zanemarujući dio koji se odnosi na isplaćene iznose.

Jedini Općinski sud u Bugojnu ni nakon brojnih urgencija i žalbi nije dostavio podatke o isplatama. Osnovni sud u Banjoj Luci je dostavio ukupni iznos koji je izdvojen za obrane po službenoj dužnosti, ali je odbio dostaviti podatke o pojedinačnim isplatama za sve odvjetnike.

dnevno.ba
glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Pogledajte sučeljavanje: Kakav Široki Brijeg vide Kraljević i Marušić u iduće četiri godine?

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) organizirali su Forum kandidata Širokom Brijegu u utorak 20. listopada u širokobriješkom …