Petak , kolovoz 7. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Član Upravnog odbora birao prvu rodicu, podržale ga i kolege

Član Upravnog odbora birao prvu rodicu, podržale ga i kolege

KONJIC – Centar za socijalni rad Konjic u zadnjim danima prošle godine je raspisao natječaj za radno mjesto stručni suradnik – psiholog na neodređeno vrijeme. Na traženo radno mjesto primljena je rođena rodica (očevi braća), člana Upravnog odbora, bez radnog iskustva u struci, priča Konjičanka Alisa Nikšić.

Javna je tajna da barem svako drugo zapošljavanje u BiH ide stranačkim i rodbinskim kanalima, a jedan takav slučaj iz Konjica imati će i sudski epilog, jer mladi više o takvim pojavama nisu spremni šutjeti.
Javna ustanova Centar za socijalni rad Konjic u zadnjim danima prošle godine raspisala je natječaj za radno mjesto stručni suradnik – psiholog na neodređeno vrijeme, koji je okončan 12. svibnja.

dokument 22042017

Za traženo radno mjesto odabrana je Beha Ilda, inače rođena rodica (očevi braća), člana Upravnog odbora Jasmina Macića, priča Dnevnom listu Konjičanka Alisa Nikšić, koja je ispunjavala sve uvjete, ali su, kako tvrdi, presudili rodbinski odnosi te ona i ostali kandidati nisu imali ni priliku za zaposlenje.

Alisa po okončanju natječaja dobiva obavijest da ona nije primljena, a na vlastito traženje dolazi do dokumentacije iz koje je razvidno da je primljena osoba koja po procjeni natječajnog povjerenstva nije ispunjavala uvjete za traženo radno mjesto – jer se potvrda o radnom stažu ne podudara s uvjerenjem konjičke podružnice Službe za zapošljavanje.

Niste primljeni

„13.2.2017. godine dobivam obavijest o rezultatima natječaja u kojem stoji da 5 kandidata ispunjava uvjete među kojima sam i ja, ali da su članovi Upravnog odbora tajnim glasovanjem odlučili da u radni odnos prime Beha Ildu. Bez ikakvog posebnog obrazloženja“, priča Nikšić koja na takvu obavijest Upravnog odbora angažira odvjetnika koji je pripremajući žalbu zatražio pristup informacijama i uvid u dokumentaciju izabrane kandidatkinje.

Direktorica Centra za socijalni rad Nadira Đapo, prema riječima Nikšić, daje na uvid zapisnik natječajnog povjerenstva i Pravilnik o radnim odnosima zaposlenika JU Centar za socijalni rad, ali ne dozvoljava uvid u dokumentaciju izabrane kandidatkinje, koja je u žalbenom roku potpisala izjavu gdje zabranjuje uvid u svoju dokumentaciju. Poslije saznaje kako Beha Ilda po natječajnom povjerenstvu nije zadovoljavala, ali je ipak primljena.

„Iz pravilnika o radnim odnosima zaposlenika Centra za socijalni rad koji nam je dat na uvid stoji da ‘natječajna komisija utvrđuje listu kandidata koji ispunjavaju uvjete dok Upravni odbor odlučuje o prijemu kandidata u radni odnos’. Prilikom uvida u zapisnik natječajne komisije na naše iznenađenje jasno stoji da Beha Ilda ne ispunjava uvjete tražene natječajem zbog nekvalificirane prijave. Dakle, tada postaje jasno zašto se zabranjuje uvid u natječajnu dokumentaciju“, objašnjava Nikšić.

dokument 220420171

Čula je i kako se odigravala cijela situacija.

„Članica Upravnog odbora dipl. pravnica Mirnesa Lepara donijela je dokumentaciju Beha Ilde na glasovanje govoreći da zna za nepravilnosti i nezakonitosti, ali da to svakako može proći, te da je član Upravnog odbora Jasmin Macić u krvnom srodstvu sa izabranom kandidatkinjom (očevi braća)“, objašnjava Nikšić.

Tužba i kaznene prijave

Dodaje da je uvjet za zaposlenje bila godina radnog iskustva u struci, a izabrana kandidatkinja ima 9 mjeseci volonterskog staža i predaje potvrdu o radnom iskustvu na poziciji psihologa u Zoil Agent d.o.o Sarajevo, a po saznanjima Nikšić Beha Ilda je radila kao prodavač životnog osiguranja u navedenoj tvrtki, što se dakle ne može okarakterizirati kao radno iskustvo u struci.

Nakon saznanja gore navedenog Alisa blagovremeno podnosi prigovor Upravnom odboru, kojeg Upravni odbor odbija uz obrazloženje- neutemeljen, a da pri tom nisu obrazložili niti jednu stavku prigovora, priča Nikšić.

zena-22042017

Nakon toga podnosi tužbu Općinskom sudu u Konjicu, te kaznene prijave protiv članova Upravnog odbora, mahom SDA-ovaca: Sulejman Mulić (predsjednik UO/ugledni liječnik), Jasmin Macić (član/inžinjer strojarstva, Mirnesa Lepara (član/diplomirana pravnica), Nermana Tatar (član/ugledna liječnica), Alma Husić (član/diplomirana socijalna radnica). Alisa tvrdi da je u ovom slučaju, a po zakonu o Upravnom postupku, Macić trebao biti izuzet sa glasovanja.

„Radi se o sukobu interesa, klasičnom nepotizmu jer glasa za svoju rodicu koja nije ispunjavala ni osnovne uvjete natječaja. Faktički nas 4 kandidatkinje koje smo ispunjavale uvjete nismo niti imale priliku biti izabrane“, smatra Alisa.

Iz JU Centar za socijalni rad Konjic do zaključenja ovog broja novine nismo dobili odgovor na ovu temu, pa smo ostali uskraćeni za njihovu stranu priče. Ravnateljicu telefonski nismo dobili, pa joj je upit upućen i pismenim putem.

dnevno.ba

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Drugi dan Festivala mladih u Međugorju

Drugi dan 31. Međunarodnog susreta mladih u Međugorju mnogima je počeo u ranu zoru, već …