Utorak , travanj 23. 2019.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Članovi CIK-a traže zaštitu zbog prijetnji

Članovi CIK-a traže zaštitu zbog prijetnji

Centralna izborna komisija BiH danas je priopćila da će sigurnosnim agencijama u BiH uputiti dopis kojim će biti zatražena procjena sigurnosti članova CIK-a s obzirom na, kako ističu u ovoj instituciji, brojne prijetnje koje su im upućene.

Članovi Komisije su na današnjoj sjednici konstatirali da se plaše za svoju sigurnost , a Irena Hadžiabdić, član CIK-a, najavila je zaštitu svojih prava i sudskim putem. Ona je na sjednici kazala da su CIK i njegovi članovi izloženi neprekidnim napadima s ciljem rušenja njihovog ugleda.

“Već mjesecima, točnije od siječnja , preživljavam golgotu, čak je i zdravlje pojedinih članova moje porodice narušeno. Na mom Facebook profilu emitirana  je pornografija, a dobila sam na stotine prijetnji”, kazala je Hadžiabdićeva. Dodala je kako je odlagala tužbe jer nije željela da se sretne u sudu s tim osobama, ali je shvatila da to mora učiniti radi svog integriteta, ali i integriteta CIK-a.

CIK se oglasio i priopćenjem  za javnost, u kojem se ističe da odluke donosi samo i isključivo na osnovu činjenica i dokaza, a ne na osnovu populističkih izjava nekompetentnih pojedinaca.

“Pozivamo sve aktere u izbornom procesu da činjenice i dokaze o eventualnom kršenju zakona dostave nadležnim institucijama”, dodaje se u priopćenju  i ističe da propagandu vode pojedini mediji, politički subjekti i članovi akademske zajednice iznoseći paušalne i neodgovorne ocjene, koje nisu u skladu ni sa kakvim standardima i kodeksima ponašanja.

Na sjednici je CIK prihvatio i inicijativu člana Komisije Suada Arnautovića da se ova institucija javno izjasni u vezi s velikim brojem optužbi na račun njenog rada u toku izbornog procesa.

CIK je odbacio kao neosnovan prigovor Saveza za pobjedu (SzP) u postupku utvrđivanja odgovornosti za kršenje izborne tišine Milorada Dodika, kandidata SNSD-a za člana Predsjedništva BiH iz RS

. SzP je dostavio CIK-u 7. listopada prigovor na kršenje Izbornog zakona u vezi sa Dodikovim intervjuom za “Sputnjik”. SNSD i Dodik su u izjašnjenju negirali bilo kakvu odgovornost za to što je “Sputnjik” razgovor emitirao  u vrijeme izborne tišine, koja, prema Izbornom zakonu BiH, počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i okončava se po njihovom zatvaranju. CIK je ocijenio da politički subjekt ne može uticati na to kada će mediji objaviti neku informaciju i odbio prigovor SzP-a.

CIK je odbacio i pet zahtjeva za ponovljeno brojanje na određenom broju biračkih mjesta, ističući da su preuranjeni i da su ih podnijeli neovlašteni subjekti. Ukupno je dosad odbijeno tridesetak zahtjeva za ponovljeno brojanje.

Usvojen je i zaključak o pokretanju postupka protiv 51 političke stranke u vezi s njihovim financijskim poslovanjem.

Branko Petrić, predsjednik CIK BiH, rekao je juče da je počelo brojanje glasova pristiglih poštom iz inostranstva te dodao da će potvrđeni rezultati izbora biti prezentirani 7. studenog.

dnevno.ba

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

USKRSNI PONEDJELJAK – Znate li koje je značenje ovog dana?

Danas je Uskrsni ponedjeljak, dan kada se kršćani spominju puta uskrsnulog Isusa u Emaus. Uskrsni …