Utorak , srpanj 7. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Od danas na odmor u Hrvatsku možete bez samoizolacije! Bar za sada

Od danas na odmor u Hrvatsku možete bez samoizolacije! Bar za sada

Iako je u ponedjeljak još uvijek bilo nekih nedoumica u utorak je ipak sve razjašnjeno – žitelji Bosne i Hercegovine mogu ući u Republiku Hrvatski a da ne moraju u četrnaestodnevnu samoizolaciju. Očekivano, iz susjedne zemlje napominju kako ne mogu nesmetano ući svi koji žele ali izuzetci koji mogu su dosta široko definirani tako da u biti u Hrvatsku može ogromna većina žitelja. Ono što je možda u ovom trenutku na naše državljane najvažnije – oni koji imaju uplaćen turistički aranžman ili vlastitu nekretninu na moru mogu uživati na odmoru bez straha od samoizolacije. Hrvatski premijer Andrej Plenković komentirajući otvaranje granice prema BiH pojasnio je da su iz te zemlje zabilježili osam slučajeva zaraze i sedam kontakata dok je iz drugih zemalja zabilježen veći broj slučajeva pa je stoga otvorenost prema BiH logična.

Aplikacija ‘Enter Croatia’

– Mi smo donijeli odluku vezanu za privremenu zabranu prelaska granice. Izmijenjena je na način da se ne odnosi na države EU, države Schengena i pridružene države i državljane trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem u Hrvatskoj. Osobama iz ove kategorije se preporučuje prethodna najava ulaska u zemlju putem aplikacije. Izuzeci su državljani trećih zemalja, zdravstveni djelatnici, stručnjaci za skrb o starijima, prekogranični radnici, diplomati, policajci, putnici u tranzitu te osobe koje putuju zbog turističkih ili poslovnih razloga, zbog školovanja i slični neodgodivi poslovi. Osobe koje nemaju dugotrajni boravak u EU, mogu prije ulaska provjeriti ispunjavaju li uvjete. Svoj ulazak u zemlju mogu najaviti preko aplikacije ‘Enter Croatia’, pojasnio je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Hrvatske. On ne očekuje dodatne probleme zbog otvaranja granice s BiH jer je proteklih dana unos virusa bio nekoliko puta veći iz Srbije nego BiH. Uz to, kaže kako stožeri u BiH, uključujući i epidemiološku struku, poduzimaju sve potrebne mjere. Na pitanje je li ovakva odluka donesena zbog birača iz BiH, Božinović je rekao da su od prvog dana sve radili u skladu s preporukama Europske komisije te da državljani članica EU predstavljaju posebnu kategoriju.

Prati se situacija

Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, tvrdi da su kada se donosila odluka o tome da se stavljaju u samoizolaciju, bili su stavljeni epidemiološki argumenti na stol jer su tada imali smo tada uvoz slučajeva.

– Nije to bilo da su strani državljani to donijeli, nego su naši to donijeli, išli su tamo i vratili su se zaraženi. Sada je situacija nešto drugačija, nemamo tih importiranih slučajeva. Činjenica je da smo imali iz BiH osam importiranih slučajeva i sedam kontakata. Iz Srbije smo imali daleko više, 22 zaraženih i 37 kontakata, iz Slovenije smo imali osam importiranih. Imali smo manji broj i iz Švedske i Austrije. Ako sve to skupa sagledate u tom okviru onda je vrlo problematično da žitelji Srbije mogu doći jer će tako reći EU, a žitelji BiH ne mogu. Ovaj stožer ima mogućnost da svaki dan revidira odluke, istaknuo je Capak. Dodaje kako su svi počeli popuštati mjere pa se pojavljuje nešto veći broj slučajeva ali svi skupa moramo s tim živjeti. Kada je u pitanju samoizolacija za one koji su prethodnih dana iz BiH uspjeli u Hrvatsku, on pojašnjava da će u izolaciji ostati samo oni koji su ostvarili kontakte s zaraženim osobama.

dnevni.ba

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Mostarac Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić u Hrvatskom saboru

Prema neslužbenim rezultatima izbora za Hrvatski sabor, u saborske klupe ulazi MOST-ov bračni par Nino …