Utorak , rujan 25. 2018.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Dekan Bevanda s Medicinskog fakulteta od MRM-a uzeo najskuplja, a “počastio se” i Pravni fakultet

Dekan Bevanda s Medicinskog fakulteta od MRM-a uzeo najskuplja, a “počastio se” i Pravni fakultet

Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru objavio je natječaj za nabavku službenog automobila u vrijednosti od skoro 85.000 KM i to je najskuplje osobno vozilo kupljeno u prvoj polovici 2018. godine. Vlasti i javne kompanije u Bosni i Hercegovini su u prvih šest mjeseci ove godine potrošile gotovo devet milijuna maraka za kupovinu vozila, pokazuju podatci prve Baze službenih automobila Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Od siječnja do srpnja ove godine raspisana su 292 tendera za kupovinu službenih automobila, na što je potrošeno gotovo devet milijuna, od čega se oko tri milijuna odnosi na putničke automobile, odnosno limuzine, pokazuje analiza BIRN-a BiH. U ostalim tenderima nabavljana su policijska vozila, vozila za vatrogasce, hitnu pomoć i druga vozila.

Na 70 posto svih završenih tendera prijavila se samo po jedna tvrtka.

Institucije i javne tvrtke su u prvih šest mjeseci 2018. godine raspisale tendere za kupovinu 563 vozila, od kojih je gotovo pola – odnosno ukupno 245 – putničkih limuzina i SUV vozila, Detektor.ba (Balkanska istraživačka mreža).

Svi raspisani tenderi za vozila 2018. godine vrijede više od 27 milijuna maraka, dok je vrijednost tendera za putnička vozila veća od 6,5 milijuna KM. Za sada su okončana 104 tendera, putem kojih je kupljeno ukupno 213 vozila – od čega 128 novih i 38 polovnih, dok za ostale taj podatak nije preciziran.

Za nabavke putničkih i SUV vozila do sada je potrošeno oko 3,7 milijun KM, od čega je za 90 putničkih potrošeno 2,7 milijuna maraka.

 

Dekan Bevanda naručio najskuplji – svakako Fakultet plaća

Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru kupio je u prvih šest mjeseci najskuplje putničko vozilo u tenderu vrijednom 100.000 KM. BIRN BiH je ranije pisao o nabavci vozila za Medicinski fakultet u Mostaru.

Dekan Medicinskog fakulteta u Mostaru Milenko Bevanda pokrenuo je nabavku polovnog službenog automobila. Za njega će izdvojiti 100.000 konvertibilnih maraka (KM). U vrijeme raspisivanja ove nabavke, na stranici lokalnog trgovca nalazio se oglas za skupocjeni “Audi” koji je karakteristikama i cijenom savršeno odgovarao oglasu Medicinskog fakulteta.

Dekan Milenko Bevanda pokrenuo je nabavku polovnog službenog automobila u 2017. godini. On tada nije želio govoriti za BIRN BiH, ali je nakon molbe za razgovor poništio tender na koji je već bila pristigla ponuda. U proljeće 2018. godine Medicinski fakultet je ponovio tender. Ovog puta kupljeno je novo vozilo – za 84.600 KM bez PDV-a – od kompanije “MRM” iz Ljubuškog.

 

Rupčić opet “pleše na tankoj žici”

 

Republika podsjeća da je tvrtka MRM, ljubuška auto kuća u bliskom vlasništvu obitelji Miroslava Rupčića, nekad desne ruke Ante Jelavića iz logističkog centra u Grudama i MO HR HB, prije nekoliko godina bila dobavljač Audija A8 W12 od 500 konja, tada vrijednog oko 140.000 eura za predsjednika HDZ-a BiH Drgana Čovića. No, iako j cijena basnoslovna to je “bila sitnica” prema najvrjednijem vozilu kod bh. političara u kojem se vozio pokojni Sulejman Tihić, predsjednik SDA i to u VW phaetonu, vrijednom 370 000 KM.

Naime, u ovom kontekstu podsjetiom na slučaj ‘Hercegovačka banka’ u BiH, kada je postignut sporazum između Tužiteljstva i obrane o priznaju krivice Miroslava Rupčića. Podsjetimo, Rupčić je optužen za djela zlouporaba položaja i ovlasti i nesavjestan rad u službi, koja je počinio kao pomoćnik federalnog ministra financija u Vladi Federacije i direktor Hercegovina osiguranja. Sud BiH prihvatio je sporazum i osudio Rupčića na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet i pol godina.

Tada je Tužiteljstvo ocijenilo da je u slučaju Hercegovačka banka postojao plan za zlouporabe, ali da Rupčić, za razliku od svog nadređenog, Ante Jelavića, nije sudjelovao u planiranju operacija. Zbog toga je Tužiteljstvo odustalo od 17, od ukupno 21 točke optužnice prema Rupčiću kojem nije dokazana osobna imovinska korist.

Ovaj sporazum je bio svojevrsni “šok za javnost”, no danas je Rupčić slobodan čovjek te je javna tajna da vodi poduzeće M.R.M. export-import d.o.o. Ljubuški, iako je svojedobno za medije tvrdio da “on nema ništa s tim”, dok je njegov otac suvlasnik u istom. Ovo poduzeće, između ostalih, ekskluzivni je dobavljač skupih limuzina i vozila za potrebe, primjerice, Vlade ŽZH-a, ali i visoke dužnosnike HDZ-a na skoro svim razinama vlasti.

 

‘Porsche BH’ u Sarajevu…

Kako nadalje piše Detektor, Sveučilište u Mostaru je u isto vrijeme nabavilo još jedan automobil – SUV vozilo za 69.000 KM bez PDV-a – od kompanije “DM automobili” iz Mostara. Među drugim najskupljim nabavkama putničkih automobila je vozilo za “Elektroprivredu Republike Srpske” vrijednosti oko 60.000 KM. Sličnu cijenu su platili “Rudnik i termoelektrana Ugljevik” i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

BIRN BiH je krajem prošle godine objavio analizu o kupovini službenih automobila, kojom je utvrđeno da su vozila političara i dužnosnika 2017. godine koštala najmanje deset milijuna maraka. U više od 90 posto nabavki prošle godine, na tender se javila po jedna tvrtka.

Tvrtka “Porsche BH” iz Sarajeva je od početka 2018. godine pobijedila na najviše tendera. Na deset tendera koji su dodijeljeni ovoj tvrtci, ukupna vrijednost nabavki bila je veća od 570.000 KM. Grad Sarajevo dodijelio je ovoj tvrtci tender za kupovinu dva automobila za 125.000 KM. Druge vrijedne nabavke dodijelila je Općina Laktaši i Zavod za zapošljavanje RS-a.

Najvrijednije tendere dobila je tvrtka “MRM” iz Ljubuškog. Osam dodijeljenih tendera vrijedi 753.000 KM. Ministarstvo unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije dodijelilo je “MRM-u” tender za kupovinu šest vozila vrijedan više od 180.000 KM.

Više od 170 tendera još uvijek nije završeno ili za njih nisu uneseni rezultati procedure nabavke, a cjelokupan istraživački tekst možete pročitati OVDJE.

Republikainfo.com

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

CIK ODBIO, ŽURNAL OBZNANIO : Objavljujemo kompletan birački spisak za glasanje putem pošte

Najmanje 300 bh. građana prijavilo je Centralnoj izbornoj komisiji da im je ukraden identitet. Neregularnosti …