Utorak , veljača 25. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Deset državnih tvrtki duguju za struju 14,6 milijuna KM – prednjači “Vodovod” Mostar

Deset državnih tvrtki duguju za struju 14,6 milijuna KM – prednjači “Vodovod” Mostar

MOSTAR – Deset državnih tvrtki duguje „Elektroprivredi BiH“ za električnu energiju ukupno 14,6 milijuna maraka, pokazali su dokumenti koji su u posjedu „Dnevnog avaza“.

Najveći dužnik za električnu energiju, zaključno sa 31. ožujkom ove godine, jeste mostarski „Vodovod“ s ukupno 3,5 milijuna KM, u što su uračunate i zatezne kamate.

Pravdaju kolapsom

Na drugom neslavnom mjestu je sarajevski „Vodovod“ s dugom od dva milijuna KM, koliko duguje i sarajevski GRAS.

Iako je s ovim kompanijama, kako se navodi u dokumentima, napravljen reprogram dugovanja radi naplate potraživanja, on se uopće ne poštuje i ove firme, faktički, troše električnu energiju, a godinama izbjegavaju plaćanje svojih obaveza.

Ovakvi podaci indikativni su iz prostog razloga što domaćinstva koja ne plate račun u roku od osam dana, ubrzo ostaju i bez struje sve dok ne isplate svaki fening, i to uz kamatu. Upozorenja, očito, ne važe za sve, jer se državnim firmama gleda kroz prste.

A one, kako je navedeno, pravdaju svoje dugovanje lošim financijama, ali i upozorenjima, poput „Vodovoda“ i GRAS-a, da bi u slučaju isključenja električne energije u gradu nastao kolaps, kao što se desilo prije dvije godine.

Koristili agregate

Saznajemo da je sarajevskom ViK-u prije nekoliko godina zbog enormnog duga, koji je samo rastao, bila isključena i struja u upravnoj zgradi, ali da su čelnici ovog poduzeća mjesecima održavali sistem putem agregata samo kako ne bi izmirili svoje obaveze, piše Dnevni avaz.

Na spisku dužnika je i travnička Konfekcija „Borac“ s dugom od 1,4 milijuna KM, zatim slijedi BHRT s dugom od 1,3 milijuna KM, kojem je ostavljeno da obaveze mora ispuniti do kraja ovog mjeseca.

Dužnici u stečaju

Među kompanijama koje su završile u stečaju, a duguju milijunske iznose, nalaze se „Unis Tools“ Vogošća sa 600.000 KM i „Krivaja“ Zavidovići s milijun KM duga. Ovo dugovanje naplaćivat će se iz stečajne mase, ako se ikad i naplati.

Lista dužnika

3,5 milijuna KM „Vodovod“ Mostar
2 milijuna KM „Vodovod“ Sarajevo
2 milijuna KM GRAS
1,4 milijuna KM „Borac“ Travnik
1,3 milijuna KM „Unis Pretis“ NIS
1,3 milijuna KM BHRT
1 milijun KM KTK Visoko
1 milijun KM „Krivaja“
600.000 KM „Unis Tools“
500.000 Klinički centar Tuzla

dnevno.ba

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Monsinjor Hoser: Ovdje sam zbog financija, ne zbog ukazanja”; Biznis vidioca: “Moraju od nečega živjeti”

Apostolski vizitator za Međugorje monsinjor Henryk Hoser u ekskluzivnom razgovoru za Dnevnik Nove TV otkrio …