Ponedjeljak , siječanj 18. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Dodik: Ne želimo novac EU-a za migrante, niti će se u RS-u graditi migrantski kampovi

Dodik: Ne želimo novac EU-a za migrante, niti će se u RS-u graditi migrantski kampovi

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ostaje pri ranijem stavu da na njenom prostoru neće biti izgradnje i opremanja migrantskih centara, što je jasno prenio visokom predstavniku EU za vanjsku i sigurnosu politiku Josepu Borrellu.

“Na tražanje Borrella razgovarali smo o pitanjima migranata, a njegovo osnovno interesovanje je bilo zašto nije aktiviran prostor nekadašnje tvornice ‘Bira’ u Bihaću za njihov smještaj. Naveo sam da to nije u nadležnosti Predsjedništva BiH i Republike Srpske, jer se ‘Bira’ nalazi u Federaciji BiH koja treba rješavati ovo pitanje. Migrantska kriza u BiH je teška i na ivici humanitarne katastrofe i oni koji su nadležni to pitanje moraju rješavati”, rekao je Dodik, dodavši da će razgovarati s gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem.

Dodik kaže da je EU dala novac za smještaj migranata putem raznih samostalnih organizacija, a ne posredstvom institucija BiH, RS-a i FBiH te da postoje indicije o zloupotrebi tih sredstava i stoga ona ne mogu biti pripisana kao pomoć BiH.

“Borrell jest tražio, vjerojatno pod utjecajem iz Sarajeva, da se migranti rasporede na čitavoj teritoriji BiH, bez obzira na jasan stav Republike Srpske. Rekao sam da RS ima pravo na svoj stav o migrantskoj krizi i neće ga mijenjati, odnosno na prostoru RS-a neće biti migrantskih centara. Borrell je inzistirao da se pokušaju osigurati što humaniji uvjeti za smještaj migranata, s čim sam suglasan”, pojasnio je Dodik.

Član Predsjedništva je naglasio da RS ne želi novčana sredstva za smještaj migranata, niti će ih primiti.

“Vrlo je važno ostati pri našoj politici da ne želimo prihvaćanje migranata na području RS-a, jer samo takva politika daje rezultate. EU je ohrabrila milijune ljudi da krenu ka njoj, a onda su stavili žicu na granicu, što govori o odnosu prema migrantima koji su isključivo problem EU, a ne naš. Mi u BiH nismo ostali pasivni, ali glavni problem migranata nije u BiH, nego u EU, i ona treba preuzeti potpunu odgovornost za taj problem”, poručio je Dodik.

/Republikainfo.com/

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić: VENITE ET VIDETE…

“DOĐITE i VIDJET ĆETE” (Ivan 1, 35-42) „Svjetlo koje ne svijetli, potok koji ne teče, …