Srijeda , travanj 24. 2019.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / DODIK: “Poštujem Ustav i Dayton, dobro znam gdje su granice”

DODIK: “Poštujem Ustav i Dayton, dobro znam gdje su granice”

Predsjednik Republike Srpske i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Željko Komšić ima krizu legitimiteta, jer po treći put postaje hrvatski član Predsjedništva glasovima Bošnjaka i ta činjenica može da objasni njegove izjave koje daje od kako je izabran na tu funkciju.

Na pitanje Srne da prokomentira  Komšićevu izjavu da je “Srbiji granica na Drini i da to poštuju da ne bi bilo kakvih problema”, Dodik je rekao da Republika Srpska poštuje Ustav i Dejtonski sporazum i dobro zna gdje su granice, pa i granica na Drini, na koju Komšić upozorava Srbiju.

– Ta granica je tužna činjenica za sve Srbe, pa i mene. Zato volimo da kažemo da Drina za Srbe nije granica koja razdvaja, ona je samo jedna rijeka koja spaja naš narod, i to Komšić odlično zna, kao što zna da on protiv toga ne može ništa da uradi – istakao je Dodik.

On je naglasio da Komšić nema političku snagu, niti ustavna ovlaštenja da bi bilo kome slao poruke – ili ćete ovako ili će biti problema.

– Srbija je za Republiku Srpsku od prvorazredne važnosti, što je i sam Daytonski sporazum uvažio, tako da i tu Komšićevu izjavu stavljam u kontekst krize legitimiteta. On nije neko ko može da drži lekcije ni u Republici Srpskoj a kamoli Srbiji, svjestan je vlastite nebitnosti, zato tako i govori – konstatovao je Dodik, prenosi Srna.

Govoreći o Komšićevoj tvrdnji da o putu BiH u NATO savez “Dodik ne može govoriti u ime srpskog naroda, već samo u ime svoje stranke ili eventualno u ime onog broja ljudi koji su glasali za njega”, predsjednik Srpske i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH je podsjetio da odluka o ulasku BiH u NATO nikada nije donesena, što Komšić odlično zna, kao što zna da je Narodna skupština Republike Srpske izglasala Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, koja njega kao srpskog člana Predsjedništva obavezuje.

– Komšić ne bi smio suditi po sebi, kome Hrvati osporavaju da može da govori u njihovo ime. Za razliku od njega, mene je srpski narod u BiH sa oko 370.000 glasova upravo i ovlastio da govorim u njihovo ime. Ustav BiH ne poznaje građanskog člana Predsjedništva BiH iza koga se Komšić pokušava sakriti. Ja sam legalno i legitimno srpski član Predsjedništva i ja znam u čije ime govorim. Zna li on? E, to treba pitati njega. Samo da njegov odgovor bude u skladu sa Ustavom BiH – poručio je Dodik.

 

Autor: Slobodna bosna
glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Reakcija na priopćenje koordinacije braniteljskih udruženja FBiH od 16. travnja 2019.

Dana 16.04.2019 godine u sjedištu Federalnog ministarstva Branitelja u Sarajevu je održan sastanak na kojem …