Utorak , svibanj 26. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Svijet / Donald Trump i Vladimir Putin na telefonu – Sirija i Sjeverna Koreja u fokusu

Donald Trump i Vladimir Putin na telefonu – Sirija i Sjeverna Koreja u fokusu

Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Donald Trump sinoć su razgovarali telefonski – u izjavi Kremlja navodi se kako su primarne teme bile Sirija i tenzije na Korejskom poluotoku. Obojica su istaknula kako žele surađivati na promociji diplomacije po pitanju rješavanja ovih problema.

“Vladimir Putin je pozvao na suzdržanost i smanjenje razine tenzija na Korejskom poluotoku”, navodi se u izjavi koja je objavljena na službenim stranicama ruskog Kremlja.

Dvojica su također razgovarala o koordinaciji ruske i američke borbe protiv terorizma u Siriji. Podsjetimo, ova suradnja, koja je i ranije bila minimalna, posve se raspala nakon što je Trump prošlog mjeseca naredio raketni napad na Siriju.

Dogovoreno je kako će američki i ruski ministri vanjskih poslova, Sergej Lavrov i Rex Tillerson, međusobno surađivati i biti u kontaktu, a progres će dojavljivati direktno njima.

Poziv dolazi svega dan prije početka nove runde sirijskih mirovnih pregovora u glavnom gradu Kazahstana.

Ovo je prvi put da dvojica razgovaraju otkako je Trump izveo napad na Siriju. No, izgleda kako se fokus tenzija sa Sirije sada prebacio na Sjevernu Koreju oko koje SAD gomila vojsku. Rusija, kao i Kina, a obje zemlje graniče sa Sjevernom Korejom, protivi se postavljanju američkog raketnog sustava THAAD na prostor Južne Koreje.

advance.hr

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Kako izgleda digitalna budućnost u Kini?

U Kini je nedavno ušao u primjenu program Digital ID 2020., gdje su ljudi konstantno …