Ponedjeljak , rujan 21. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Društvo / dr. Ćavar – Priopćenje HPŽO – Referendum za pravedniji izborni sustav

dr. Ćavar – Priopćenje HPŽO – Referendum za pravedniji izborni sustav

Poštovani!
U nastavku Vam prenosim priopćenje Hrvatskog pokteta za život i obitelj, sa kojim se u potpunosti slažem i koje podržavam kao počasna predsjednica udruge.

dr. Ružica Ćavar

***

“U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu…“
Ustav Republike Hrvatske (čl. 1)

Drage prijateljice i prijatelji, Hvaljen Isus i Marija!

Posljednjih smo mjesec i pol dana svi zajedno intenzivirali naša nastojanja da spriječimo ratifikaciju Istanbulske konvencije. Iznosili smo neoborive argumente. Organizirali smo dva vrlo uspješna prosvjeda u Zagrebu i Splitu na kojima je sudjelovaloviše desetaka tisuća ljudi. Na žalost, većina saborskih zastupnika ipak je podigla ruku za ratifikaciju štetne Konvencije.

Loš izborni sustav u Sabor uvodi zastupnike odgovorne šefu svoje stranke, a ne biračima čije vrijednosti i interese trebaju zastupati. Tako je danas problem Istanbulska, sutra će to biti obiteljski zakon ili obrazovna reforma, bez da i spominjemo korupciju ili klijentelizam koji u ljudima stvaraju osjećaj da su nemoćni, da se moraju stalno boriti protiv lošeg sustava.
Procjena domaćih pravnika i stručnjaka za ustavno pravo je, što je i javno objavljeno, da objavljeno referendumsko pitanje inicijative „Istina o Istanbulskoj“ nije na dobar način formulirano i da ne bi proizvelo željeni pravni učinak, a time ni svoju svrhu u vezi IK.

Najbolji odgovor na ratifikaciju IK i najučinkovitiji način za njezinu deratifikaciju je referendum za demokratizaciju izbornog sustava!

S tim ciljem oformljena je Građanska inicijativa „Narod odlučuje“ koja od 13. do 27. svibnja 2018. u cijeloj Hrvatskoj organizira prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma za promjenu izbornog sustava (potrebno je prikupiti 400 000 potpisa).

Zajedno s mnogim drugim udrugama, zajednicama, pokretima i građanima, Hrvatski pokret za život i obitelj podržava ovu inicijativu.

Potpise za referendum o promjeni izbornog sustava prikupljat ćemo od nedjelje, 13.5. do nedjelje 27.5.2018. Trebamo prikupiti 400 000 potpisa.

Zajednička je procjena da je u sadašnjem trenutku važnije posvetiti se rješavanju uzroka problema u društvu, a to je nepravedan izborni sustav, čime se i problem s IK također može uspješno riješiti.

Referendum o promjeni izbornog sustava osigurat će:

– da zastupnici u Sabor ulaze s liste stranke isključivo na temelju broja preferencijskih glasova birača;
– da svi hrvatski državljani mogu glasovati i elektronički i dopisno;
– da se smanji broj zastupnika i izbornih jedinica;
– da zastupnici manjina ne mogu odlučivati o Vladi i proračunu.

Inicijativa „Narod odlučuje“ pozvala je sve udruge na zajedničku suradnju u daljnjim aktivnostima, kao što je postojala i u dosadašnjim. To se prije svega odnosi na činjenicu da je većina organizacija koje su organizacijski iznijele prosvjede protiv IK u Zagrebu i Splitu, sada uključena u referendumsku inicijativu za pravedniji izborni sustav „Narod odlučuje“.

Ne želimo stalno trošiti naše vrijeme na borbu protiv loših posljedica politika koje “u naše ime” vode ljudi koje biramo.
Pozivamo vas da se odazovete i prijavite za volontiranje.
Prijaviti se možete ovdje:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdSD4LKh52URd_6hvU6Wiul7_CZGHxKTSaXmAHDoCTcbJv6ug/viewform

Posebno vas pozivam na molitvenu podršku. Zamolimo svi zajedno našu nebesku Majku da, kao i uvijek do sada, zaštiti svoj hrvatski narod.

Neka Bog blagoslovi vas i vaše obitelji!

Romana Oreč, prof. defektologije
predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Sjećanje Amleta Bertole iz Rima na jedan događaj sa ruskog bojišta za vrijeme Drugog svjetskog rata

Dok sam radio na Radio Vatikanu u Rimu (1982. – 1988.) povremeno sam išao malo …