Utorak , kolovoz 4. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Hrvatska / Dr. Igor Peternel: “I Kolinda i Milanović su Plenkoviću poželjni kandidati!”

Dr. Igor Peternel: “I Kolinda i Milanović su Plenkoviću poželjni kandidati!”

Plenkovićevu većinu u parlamentu i onako drže Milanovićevi ljudi, a Kolinda mu se skroz približila – izjavio je u Bujici na Z1 televiziji građanski aktivist dr. Igor Peternel i dodao: – Aktulanom šefu HDZ-a jedino ne odgovara pobjeda Miroslava Škore, jer nije čovjek stranačkog establishmenta i samim time nije nikome ništa dužan.

“Što se Milanovića tiče, naša su sjećanja još živa, njegov je premijerski mandat bio sve, samo ne uspješan,” kaže Peternel i nasatvalja o predsjedničkom kandidatu ljevice: ”Posljedice njegova mandata osjećamo još i danas, a aktualni premijer Andrej Plenković živi na kadrovima Zorana Milanovića.”

Milanović je HNS uveo u Sabor preko liste SDP-a, a onda su njegovi zastupnici prešli kod Plenkovića – podsjeća dr. Peternel i nastavlja: – Milanovićeva potpredsjednica vlade i stranke danas drži većinu Plenkoviću, njegov bivši šef kabineta koji ima problema sa zakonom, također drži većinu Andreja Plenkovića. Znači, Plenkovićeva vlast počiva na većini koja je velikim dijelom kadrovirana od strane Zorana Milanovića. Ako ćemo iskreno, uopće ne vidim razloga da bi se Andrej Plenković bunio kada bi Zoran Milanović postao predsjednik Republike!

HRT “UMIVA” MILANOVIĆA I GURA GA PREMA CENTRU, ZATO SU DALI PROSTOR RADNIČKOJ FRONTI!

“Plenkovića u HDZ-u uopće ne percipiraju kao političara desnog centra. On je za njih političar centra, pa čak i lijevog centra. Kao šef HDZ-a u stranci bi imao puno komotniju situaciju, kada bi Milanović pobijedio na predsjedničkim izborima. Milanović bi zaoštrio stav prema vladi, oko sebe bi okupljao ljevicu i automatski bi Plenković postao vidljiviji kao “desni centar”. Sve to je naravno, igrokaz i bilo bi fake, ali bi znatno olakšalo položaj Andreja Plenkovića,” analizira dr. Igor Peternel.

Peternel smatra da aktualna predsjednica “nije opasna za Plenkovića”, a da je najneugodniji kandidat dr. Miroslav Škoro: – Škoro bi bio neovisan od Plenkovića. Na Pantovčak ne bi došao na budžetu njegove stranke i mogao bi voditi autonomnu politiku, koja se svjetonazorski dosta razlikuje od politke Andreja Plenkovića. Tu bi Plenković mogao imati dosta problema i sa svojom strankom i biračkim tijelom…

U Bujici su posebno prokomentirane pohvale predsjedničke kandidatkinje Radničke fronte Katarine Pejović na račun Zorana Milanovića. Iznijeta je teza da je HRT Pejovićki namjerno otvorio prostor u nedjelju u 14 sati, kako bi ona ispala kandidatkinja radikalne ljevice, a Milanović “prihvatljivi kandidat centra”, što on, naravno, nije.

Ta je gošća pozvana upravo iz tog razloga – smatra Peternel i obrazlaže: – Ne vidim ni jedan drugi razlog zbog kojeg bi predstavnica Radničke fronte, jedne marginalne stranke, dobila takav prostor. Pokušavaju “umiti” Milanovića kao kandidata centra, a sebe prikazati kao radikalnu ljevicu.  Međutim, ne vjerujem da su ljudi baš toliko zaboravni i da su spremni progutati novu udicu, dobro svi znamo tko je Milanović i što je sve radio.

PLENKOVIĆ BI VOLIO SVOJE IME VIDJETI NA KLADIONICAMA U BRUXELLESU!

Komentirajući mogućnost odlaska Andreja Plenkovića na neku od vodećih i skupo plaćenih funkcija u Bruxelles, dr. Slaven Letica u izjavi za Bujicu nazvo je premijera “europskim janjičarem”, a voditelj je objavio da po njegovim informacijama iz inozemnih krugova, Plenković više nema prevelike šanse u Bruxellesu, jer mu je nakon poraza na europskim izborima pala vrijednost političkih dionica. Usporedbe radi, Janšin SDS je na izborima u Sloveniji osvojio 4 mandata od ukupno 8, a Plenkovićev HDZ u Hrvatskoj 4 od ukupno 12.

Europske ambicije Andreja Plenkovića prokomentirao je i dr. Peternel: – Potpuno mi je svejedno hoće li Plenković otići u Bruxelles ili neće. On je i onako svakodnevno tamo – u mislima. Imamo situaciju u kojoj hrvatski premijer koji je dobio povjerenje građana da obavlja taj posao četiri godine, odlazi u Bruxelles na sastanke, a zapravo nije decidirano rekao da ga taj posao ne zanima. Nije imao potrebu reći da je on premijer jedne suverene države, članice Eurupske unije i da je to za njega najveća moguća čast, da ima obveze prema građanima koji su mu dali povjerenje i da ga takve špekulacije uopće ne zanimaju. No, on naprosto uživa i njegovoj taštini godi da se špekulira s njegovim imenom. On bi volio da se i na kladionicama spominje njegovo ime kao kandidata, pa da se određuju koeficjenti hoće li on to postati li neće! Pa se svakim danom izmišljaju nove i nove funkcije za koje je “kandidat”… Sve je to zapravo neumjesno. Svojim ponašanjem Plenković pokazuje da je dužnost hrvatskog premijera, najvažnija funkcija u državi, za njega zapravo, nevažna, prolazna… Da je to kvalifikacijski gledano – druga liga, a da se prva liga igra u Bruxellesu. Meni je to ružno i ispod razine je uopće o tome govoriti. Ako Plenković nema tri čiste reći da ga europske fotelje ne zanimaju, onda ne treba ni biti hrvatski premijer!

KOLINDA ZABRINUTA ZBOG PLENKOVIĆA…

“Čuli smo i izjavu predsjednice, koja je zabrinuta zbog Plenkovićevog odlaska, kao da ćemo propasti, pa je rekla – što ćemo ako ode,” podsjeća Peternel i komentira: ”Ovoj ekipi političara koje trenutačno imamo na vlasti, časne dužnosti u Hrvatskoj samo su odskočna daska za dalje. Oni to ne kriju. Predsjednica je čak govorila da posla za nju u svijetu ima. Četiri i po’ godine nam tumači kako treba zaustaviti iseljavanje, govori o potrebi povratka naših ljudi, a sama kaže da će biti predsjednica ili raditi u inozemstvu i mirovinu provesti u Hrvatskoj! Drugim riječima, Hrvatska je dobra za nižu klasu, a oni idu u orbitu.”

Poseban dio emisije bio je posvećen ministru Lovri Kuščeviću. Objavljeni su vrlo intrigantni prilozi o ministru uprave, a gost Bujice je bio jasan: – Lovre Kuščević je za Plenkovića postao nepodnošljiv teret. Svaki dan izlazi nešto novo o njemu. Čekamo još samo da se katastarski upiše i u vlasništvo nad Pelješkim mostom! Već smo navikli da Plenković ima jedno lice za Bruxelles, a drugo za HDZ. Tada zaboravlja političku odgovornost, pristojnost i demokratske standarde. Cijelo vrijeme priča o svojih 76 ruku i da može što hoće. Na eurospkim izborima vidjeli smo da baš i ne može što hoće… Mislim da je dobro da Kuščević ostane što duže, jer ako ga Plenković sada zamijeni nekim drugim, time će poslati jednu lažnu poruku da on štiti visoke standarde, što nije točno. Ova vlada je naprosto nepopravljiva i Kuščević treba ostati kao dokaz te nepopravljivosti!

 

KUŠČEVIĆ IMA KREDITE KOD PREMIJERA ZBOG KRAĐE REFERENDUMSKIH POTPISA?!

“Kad je pokrao potpise za referendum, di neće prevariti ljude za zemlju na jednom otoku,” rečeno je u emisiji, a Peternel je posebno prokomentirao Kuščevićevo ruganje na račun dr. Miroslava Škore, za kojeg je izjavio da bi se trebao nastaviti baviti pjevanjem: – Kuščević se baš ne bi trebao razmetati s tim svojim ironičnim dosjetkama, jer gospodin Škoro i ako ne pobijedi, uvijek se može vratiti svom poštenom poslu, a kakvu će to karijeru nastaviti Kuščević, ako sada završi njegov politički put?! Nisam siguran niti da će ikada više moći biti načelnik svoje općine.

U Bujici su pobrojane i neke druge afere ministra Lovre Kuščevića, postavljeno je pitanje njegovog stanovanja u blizini ministarstva uprave, te predmet ‘Gunja’ koji je kao bivši ministar graditeljstva držao u ladici i nije htio prijaviti Anku Mrak-Taritaš, iako je to kao ministar morao po zakonu. Nezaobilazna je i krađa referendumskih potpisa: – Prebrojavanje potpisa i njihovo proglašenje nevažećima bilo je skandalozno. Bez odgovarajućih obrazloženja, jednostavno je otuđio veliki dio potpisa kako bi opstruirao referendumsku inicijativu ‘Narod odlučuje’. Kuščević je u tom procesu odigrao vrlo negativnu ulogu i možda baš zato sada ima neke kredite kod Plenkovića. Možda nekoga drži i u šaci oko prebrojavanja potpisa, pa ga se zato toliko dugo tolerira.

NISMO SE PROMIJENILI MI, NEGO SE PROMIJENILA PREDSJEDNICA!

Dr. Peternel je u Bujici s velikim simpatijama govorio o kandidaturi dr. Miroslava Škore za predsjednika države: – Samim time što su ga mnogi napali, sugerira nam da je polučio fenomenalni startni rezultat, što se vidi i u  anketama. Rasprava oko ovlasti predsjednika Republike, dužnosti koja se bira na najizravniji mogući način, uvijek je dobro došla. Ne slažem se s lijevim komentatorima koji kažu da je to nužno loše. Kažu da se vraćamo u Tuđmanizam i spominju neki demokratski deficit, a zaboravljaju da je to bilo neko drugo vrijeme, da smo prelazili iz jednoumlja u višestranačje, da smo imali rat… Naravno da demokratski standardi tada i danas nisu isti. Tuđmanu je njegove ovlasti dao narod. Njegova je stranka, za razliku od Plenkovića koji jedva da ima relativnu, imala apsolutnu većinu u oba doma hrvatskog parlamenta. Tuđmanu je kao neupitnom ratnom vođi i šefu svoje strake, to značajno olakšavalo predsjedničku poziciju. Škoro danas nudi raspravu o predsjedničkim ovlastima po uzoru na francuski sustav, dok mi imamo situaciju da premijer koncentrira svu vlast u svojim rukama, a parlament je sastavljen od trećeligaša koji nemaju nikakvu autonomiju u odlučivanju i baš nikakvu političku težinu. Saborski zastupnici su marginalizirani čak i od strane običnih dužnosnika iz premijerova ureda.

I dok Peternel drži kako je Škoro otvorio prave teme, za Milanovića kaže da je “kontaminiran”, a u predsejdnicu je razočaran: –  Nismo se promijenili mi, nego se promijenila predsjednica! Ona u četiri i po’ godine nije ponudila nikakvu politiku, već samo priču o politici. Ona je imala previše lutanja, mijenjala je stajališta… Sve se svelo na izmještanje ureda, red pjevanja, red slikanja, selfija… Neuspjeli posjet Vučića s nikakvim rezultatima, loše kadroviranje veleposlanika…

“Kod Kolinde ne vidim nikakvu suštinsku politiku i zato smatram da šansu treba dati nekom drugom,” jasan je dr. Peternel, iz čega se da naslutiti da podržava dr. Miroslava Škoru u utrci za predsjednika RH.

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE OVDJE:

Velimir Bujanec

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Drugi dan Festivala mladih u Međugorju

Drugi dan 31. Međunarodnog susreta mladih u Međugorju mnogima je počeo u ranu zoru, već …