Srijeda , veljača 26. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Dr. Tomislav Jonjić u Bujici: I Milanović i Kolinda su kandidati koji otvaraju vrata velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a!

Dr. Tomislav Jonjić u Bujici: I Milanović i Kolinda su kandidati koji otvaraju vrata velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a!

Matošev epigram ‘Hrvatska već vidje dosta čuda, al’ ne nađe štrika za toliko Juda’, aktualan je i danas – izjavio je u Bujici na Z1 televiziji dr. Tomislav Jonjić, povjesničar, odvjetnik i gradski zastupnik, dodajući tko su današnji ‘Jude’ i ‘strani sluge’: – Ja o tome apsolutno nemam nikakve dvojbe. Na čelu te povorke je ova Vlada, s gospodinom Plenkovićem na čelu!

Dr. Jonjić je u nakladi AGM-a objavio veliku monografiju ‘Antun Gustav Matoš – Pod Starčevićevim stijegom’, predstavio ju je u ponedjeljak u Matici Hrvatskoj i tim je povodom gostovao u talk showu voditelja Velimira Bujanca.

“Matoš se sigurno danas ne bi vodio principom partijskih knjižica,” uvjeren je Jonjić: “U kategoriju ‘Juda’, sasvim sigurno bi ubrojio sve one koji su spremni pljuvati po vlastitome narodu, po vlastitoj državi. Jer, jedna od Matoševih opsesija je bio silan animozitet prema onima koje je nazivao zagrebofobima i belogradomanima. To su svi oni kojima je glava bilo svugdje drugdje, osim Hrvatske. Bila im glava u Beogradu, bila im glava u Bruxellesu, to su oni kojima je Matoš namijenio titulu ‘Juda’ i naravno, figurativno – štrik.”

 

SRBOHRVATI I STARČEVIĆANCI

 

Nasuprot Matošu, nastupali su ‘Srbohrvati’ kao što je Tin Ujević, kao što je Ivo Vojnović, kao što je u jednoj fazi bio Miroslav Krleža – tvrdi Jonjić i objašnjava: – Nazivam ih ‘Srbohrvatima’, a ne ‘Jugoslavenima’, jer su sami sebe nazivali tako! Postoji činjenica koja se neprestano zaboravlja u hrvatskoj kulturnoj, književnoj i političkoj historiografiji – da su Tin Ujević, Ivo Vojnović, Krešimir Kovačić i ta skupina, novcem bili plaćani iz srpskih državnih fondova. Isto kao što su August Cesarec i Miroslav Krleža preko Bele Kuna i njegovih palikuća, bili kupljeni od Moskve u vrijeme pokretanja ‘Plamena’. Jesu li ti ljudi bili plaćenici, jesu li oni kvislinzi?! Ili je termin plaćenika i pojam kvislinga rezerviran samo za one koji su bili hrvatski nacionalisti i koji su bili zagovornici Hrvatske države, kao što je bio i Matoš.

Najveća hrvatska pjesnička pera; Harambašić, Kranjčević, Kovačić, Kumičić i Matoš, svi odreda bili su pravaši – ustvrdio je voditelj, a dr. Jonjić je obrazložio: – To je normalna posljedica starčevićanske ideologije, koja je zbog svoje otvorenosti, zbog svoje snošljivosti i zbog toga što je u tom trenutku bila nositelj liberalnih, slobodoumnih ideja, okupljala najveći broj simpatizera, srednjoškolske i sveučilišne mladeži, ne samo na Sveučilištu u Zagrebu, nego i u Grazu, Beču, bosanskim sveučilištima… Logično da su iz tog starčevićanskog okruženja stasali najdarovitiji i najveći hrvatski književnici. To je ujedno, argument za sve one koji misle da je starčevićanstvo kao ideologija okrenuta prošlosti, da je to nekakva zasukana, uskogrudna, strančarska misao… Ne, upravo povijest, upravo činjenica da su najdarovitiji i najutjecajniji hrvatski književnici bili pristaše pravaške misli, govori što ta pravaška misao u biti jest.

 

ANTIFAŠISTI SU JUGOSLAVENI!

 

Posljednjih sto godina izloženi smo infiltraciji jugoslavenske ideologije i sedamdeset godina živjeli smo pod jugoslavenskom okupacijom – jasan je povjesničar Jonjić i dodaje: – Razdoblje od 1918. do 1941. i razdoblje od 1945. do 1990. je razdoblje u kojem je Hrvatska okupirana. Mogu se naši antifašisti tiješiti da smo mi bili na strani pobjednika, da smo ovo, da smo ono… Međutim, to je činjenica koja je nepobitna! Mi smo bili okupirani, mi smo u tom razdoblju desetkovani kao narod, mi smo unazađeni politički, mi smo unazađeni gospodarski i mi smo unazađeni kulturno. I sve teške posljedice koje žanjemo i danas i velika većina problema današnjega hrvatskoga društva, izvire iz toga jugoslavenskoga balasta, kojega se nikako ne možemo osloboditi i koji nam se već priličan broj godina prodaje pod firmom – antifašizam. Sve one koji govore o antifašizmu, zagrebite ispod kože i vidjet ćete da se radi o ‘Jugoslavenima’.

Domovinski rat je temelj, a prije svega je oslobodilački, kaže gost Bujice.

“To je oslobodilački rat i to je prvi rat u novijoj hrvatskoj povijesti koji su Hrvati vodili samo radi svoga interesa. U razdoblju 2. svjetskog rata, u razdoblju postojanja Nezavisne Države Hrvatske, zbog različitih geopolitičkih okolnosti, na hrvatskome nacionalnom teritoriju vodio se, jedne strane, građanski rat između suprotstavljenih frakcija u hrvatskome narodu, paralelno s time vodio se hrvatsko srpski rat i istodobno se vodio svjetski rat. Hrvati su tada morali biti bitke koje nisu bile samo hrvatske, za razliku od Domovinskog rata, kad smo vodili samo svoju bitku i samo svoj rat. To je ono zbog čega stalno ponavljamo, da je Domovinski rat ono što je konačno ujedinilo hrvatski nacionalni korpus i jedino ono na čemu, uz našu tradiciju i našu nacionalnu odlučnost, treba graditi budućnost.

 

I DANAŠNJA HRVATSKA IMA OGRANIČENI SUVERENITET!

 

Nije samo NDH bila ograničenog suvereniteta – smatra Jonjić i upozorava:- Ograničenog suvereniteta je i današnja Hrvatska država! Zar se današnje hrvatske vlade formiraju isključivo u Zagrebu?! Imate pisani sporazum između Sanadera i Đapića, tada HDZ-a i HSP-a da će uz uvijet da se ostvari povoljan rezultat na izborima 2003. godine, HSP ući u Vladu. I onda se graknulo iz Bruxellesa i Sanader je napravio koaliciju s Pupovcem i proizveo Pupovca u nacionalnu političku veličinu, proizveo Pupovčevu stranku u arbitra unutarhrvatskih odnosa. Vlada se ni tada nije formirala u Zagrebu, a zar se danas naš proračun donosi u Zagrebu?!

Jonjić je sa simpatijama prokomentirao odlazak predsjedničkog kandidata dr. Miroslava Škore u Tovarnik, kao i njegovu fotografiju ispred Matoševe rodne kuće, iz rujna ove godine: – To je naravno, simpatičan čin i to pokazuje da je čovjek svjestan nacionalnih vrijednosti i da im na simboličan način hoće odati priznanje.

Jonjić je predsjednik Kluba nazavisnih zastupnika u Skupštini Grada Zagreba, koji uz njega čine i dr. Zlatko Hasanbegović i dr. Ana Lederer. I on u utrci za Pantovčak podržava Miroslava Škoru, a objasnio je i zašto: – Danas se u Hrvatskoj radi o političkom trenutku koji je potpuno jasan. Sve ankete pokazuju da Hrvatskoj prijeti velika koalicija, ta prijetnja se nad nama nadvija već dugi niz mjeseci, a i godina… Svima onima kojima je do dobrobiti Hrvatskoga naroda i do budućnosti Hrvatske države, mora biti u interesu da se suprotstavimo takvim tendencijama. Vi se ne možete suprotstaviti takvim tendencijama na način da podupirete aktualnu vlast, a podupirati aktualnu vlast znači istodobno podupirati i aktualnu predsjednicu. Ako ona ne izbori drugi mandat, prilično je jasno da je Andreju Plenkoviću odzvonilo na čelu HDZ-a i prilično je jasno da će u tom trenutku u HDZ-u doći do raščišćavanja i preslagivanja. U kojem će se smjeru to preslagivanje odvijati, to mi danas možemo samo nagađati… Međutim, gore ne može biti od ovoga sada. I zbog toga je u ovom trenutno glas za Kolindu Grabar-Kitarović glas za Plenkovića, a glas za Plenkovića znači glas za veliku koaliciju. To je sasvim sigurno. To je jednadžba bez nepoznanica.

 

ISTO NAS ČEKA I S MILANOVIĆEM I S KOLINDOM!

 

Jonjić smatra da HDZ namjerno proizvodi “kandidate”, kako bi smanjio izglede dr. Miroslava Škore: – Ta se magla inteligentnim ljudima ne može prodati! Ante Đapić je oduvijek prodavač magle i oduvijek je agent HDZ-a. Ne, to nije od trenutka kad je sklopio sporazum s Ivom Sanaderom. Nego je to bilo puno, puno ranije… On je i u Sanaderovo vrijeme bio pouzdanik HDZ-a i sve te finte da je glas za HSP glas za SDP, zapravo su posljedica aranžmana Sanader – Đapić. Tako će se i sada Đapić pojaviti na političkoj sceni kako bi dobio publicitet ovih par mjeseci predsjedničke kampanje i da bi odradio prljav posao za HDZ i ispostavio račun!

Komentirao je i potporu Josipa Manolića Zoranu Milanoviću: – To me uopće nije iznenadilo, no zanimljivo je da Zoranu Milanoviću imponira ta potpora, da je on popularizira. Zoran Milanović je autor i politički otac onoga što je u hrvatsku povijest ušlo kao ‘Lex Perković’. S obzirom da je Milanović izrastao iz tog miljea, potpuno je logično da mu taj milje pruža potporu. To pokazuje da su određene strukture i određeni odnosi jednostavno nepromjenjivi. Glas za one koji omogućuju stvaranje velike koalicije, zapravo znači glas za preživljavanje manolićevskoga duha i kulta Josipa Broza.

Dr. Jonjić ne vidi preveliku razliku između Milanovića i Kolinde: – Isto nas čeka i s Milanovićem i s Kolindom! I zbog toga ne treba nasjedati na spin koji HDZ nažalost, uspješno lansira  već destljećima – da je svaki glas koji nije za HDZ-ova kandidata, paralelno glas za SDP. Ne, mi smo danas u situaciji da je glas za HDZ jednak glasu za SDP! I u konačnici, glas za veliku koaliciju…

I Tomislav Jonjić potvrdio je u Bujici da će uskoro s Hasanbegovićem, Anom Lederer i ostalima, osnovati novu pollitičku stranku, a svoju bivši stranačku predsjednicu, kratko je prokomentirao: – Esih je u dva velika intervjua koja je dobila od medija za koje znamo pod čijim su utjecajem, na pitanje je li spremna na suradnju s HDZ-om, jasno kazala “treba pitati HDZ je li spreman na suradnju s nama”… I sad se odvija taj proces. Navodno, ona i njezina skupina podržavaju Kolindu!

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE OVDJE:

Velimir Bujanac

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Gospina poruka preko vidjelice Marije Pavlović-Lunetti, 25.2.2020.

„Draga djeco! U ovom milosnom vremenu želim vidjeti vaša lica preobražena u molitvi. Vi ste …