Ponedjeljak , svibanj 27. 2019.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / DRAGAN ČOVIĆ: Tražimo partnere za sudjelovanje u vlasti, ali nitko neće s nama!

DRAGAN ČOVIĆ: Tražimo partnere za sudjelovanje u vlasti, ali nitko neće s nama!

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH održalo je jučer u Mostaru svoju 27. sjednicu. O zaključcima je medije obavijestio njegov predsjednik Dragan Čović.

Čović je kazao kako je raspravljano o dvije važne teme, o implementaciji izbornih rezultata i pripremama za Hrvatski narodni sabor koji predstoji naredne godine.

“Stranke HNS-a koje su na izbore išle kroz tri bloka zajednički će biti uključene u implementaciju izbornih rezultata kako ne bi ostavile prostora za bilo kakve špekulacije partnerskih stranaka o stvaranju nekih većina. Mislim da možemo u pet županija i u zeničko-dobojskom prostoru korektnim pregovaranjem imati svoje predstavnike”, izjavio je Čović.

Dodao je i kako misli da se viši nivoi vlasti mogu “pravovremeno iskomunicirati” te da će u narednih sedam dana unutar HNS-a biti bilateralnih razgovora o formiranju vlasti.

“Da preberemo što je ko kome obećavao u ovom izbornom ciklusu da bi i to bilo na neki način korektno zadovoljeno te da naredna sjednica Predsjedništva bude 17. prosinca kad bismo trebali mnogo toga danas dogovorenog formalizirati. Jedan vrlo jasan zaključak vezan za izborni rezultat, HNS procjenjuje da danas nema preduvjeta za implementaciju izbornih rezultata, s obzirom na odluke Ustavnog suda”, izjavio je Čović, prenosi Klix.ba.

Nakon toga je kazao kako je nastojanje HNS-a da se Izborni zakon kvalitetno pripremi, da mimimum onog što je definirano u odluci Ustavnog suda bude ugrađeno i da s partnerima među Bošnjacima traže nekog tko je u stanju osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u dogovoru s predstavnicima HNS-a.

Određen je i tim koji će pripremiti potrebne dokumente za ovaj proces pregovaranja.

Na pitanje novinara o “željama bošnjačkih stranaka” da formiraju vlast na nivou entiteta bez HDZ-a, Čović je kazao da nije iznenađen jer ako je netko želio izabrati hrvatskog člana Predsjedništva onda će nastaviti i dalje.

“Uvjeren sam da imamo dovoljno kapaciteta i snage da zaštitimo svoje pozicije. Da li će CIK uraditi nešto ovog tjedna ili ne to je nagađanje. Odluku Ustavnog suda može provesti samo zakonodavac, a to je Skupština BiH. Ostalo sve mogu biti samo provedbeni akti”, odgovorio je Čović.

Kazao je da se pritisci na CIK više i ne skrivaju, a da su na bilo kakvu odluku moguće žalbe. Partner HNS-u može biti bilo koji bošnjački blok, bitno je samo legitmno predstavljanje.

“To su partneri, to nije koalicija. Partnerstvo je vezano za jasan program, a to je europski put Bosne i Hercegovine. Prva točka u tome je Izborni zakon”, naglasio je Dragan Čović.

Na pitanje zašto nije došao na prijem u povodu Dana državnosti BiH, kazao je da je njegova privatna stvar gdje će otići te da ima jasan stav o legitimnosti predstavljanja i da će se tako odnositi i ubuduće.

Autor: Dnevno.ba
glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Ruža Tomašić dobila najviše preferencijskih glasova, iza nje Mislav Kolakušić

Ruža Tomašić ponovno je na izborima za Europski parlament, kao i na onima 2014. godine, …