Srijeda , siječanj 20. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Drugi dan Festivala mladih u Međugorju

Drugi dan Festivala mladih u Međugorju

Drugi dan 31. Međunarodnog susreta mladih u Međugorju mnogima je počeo u ranu zoru, već u šest sati molila se krunica na Podbrdu, a s mladima je bio međugorski župnik fra Marinko Šakota. Program se potom nastavio popodne svjedočanstvom i katehezom koju je predvodio fra Danko Perutina, a premijerno je prikazan dokumentarni film ”Dono di Conversione” (”Dar obraćenja”). Ovaj film snimljen je u produkciji Informativnog centra Mir Međugorje, producentica je Marija Jerkić, a redatelj Fernando Perez.

Film govori o supružnicima Romanu Magnaniju i Silvani Spallanzani koji su doživjeli veliku životnu tragediju – gubitak djeteta. Svjedočanstvo je ovo o ponovnom pronalasku nade i smisla u životu. Dolazak u Međugorje ovim supružnicima promijenio je život.

Središnje večernje misno slavlje predslavio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko koji je u svojoj propovijedi govorio o svetom Franji, njegovom obraćenju, porcijunkulskom potpunom oprostu, naglasivši kako je ”Međugorje mnogima od vas vaša Porcijunkula”.

”Neumorno se hodočasnički vraćate, neprestano potvrđujući da sudjelujete u nečemu što sve nas nadilazi. I svojim dolascima drugima govorite ovim geslom 31. Međunarodnoga molitvenog susreta mladih – Mladifesta: “Dođite i vidjet ćete” (Iv 1, 39)! Ovdje ste bili ganuti Gospinom ljubavlju poput sv. Franje u Porcijunkuli. Međugorje je mjesto milosti, jer je nebo na poseban način dodirnulo zemlju”, kazao je fra Miljenko Šteko, a potom je mlade koji su ”dolazili Gospi, Kraljici mira, svojoj Majci Mariji, za koju kažemo da je posrednica svih milosti” uputio ne Gospine riječi: ”Molite i molite, – molite dok vam molitva ne postane radost”.

”Pa i kada dođu kušnje kao ova sada, molite. Kad dođu dani velikih nevolja. Kada svijet u kojemu živimo bezglavo glavinja u potrazi za izlaskom na stare staze, molite. Molite vi, jer ne zna čovjek modernoga doba da tek u iskušenju izrastaju veličine, da se tek na nevoljama rađaju uzori. Da se u kušnjama svijeta tek može utvrditi tko je dostojan imena koje nosi, zvanja koje je odabrao. Dragi mladi u ovom zajedništvu svega svijeta! Mnogi su od vas sve ove godine dolazili ovdje, a večeras ste s Međugorjem povezani drugačije. Virtualno. Uvjeren sam da i u ovim trenutcima u srcima mnogih od vas titraju Franjine riječi: „To je ono što želim, za tim žudim cijelim srcem!“, kazao je fra Miljenko Šteko u svojoj homiliji u kojoj se na kraju osvrnuo i na poruku pape Franje:

”Marija je Majka koja bdi »nad nama svojom djecom koji kročimo kroz život često shrvani umorom, potrebiti, ali sa željom da se svjetlo nade ne ugasi. Ovo je naša želja: da se svjetlo nade ne ugasi. Naša Majka gleda ovaj hodočasnički narod, narod mladih koje ljubi, (…) povjeravam sve vas zagovoru Blažene Djevice Marije, zazivajući svjetlost i snagu Duha Svetoga kako biste mogli biti istinski Kristovi svjedoci.“ Papa je na kraju kazao da za to moli te blagoslivlja mlade okupljene u Međugorju, tražeći da i mi za njega molimo. Uzvratimo našemu Papi Franji obećanjem molitve i pozdravimo ga sada”, riječi su kojima je fra Miljenko Šteko završio svoju homiliju, a nakon mise kojoj je prethodila procesija s Gospinim kipom uslijedilo je klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Poruka je mladima na Mladifestu u Međugorju uputio i bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn, a njegove riječi pročitao je župnik fra Marinko Šakota.

”Dragi mladi prijatelji! Najprije i prije svega srdačan pozdrav i blagoslovna želja svima vama prigodom ovogodišnjeg Mladifesta! Hvala vam što ste došli! Hvala svima koji sudjeluju preko livestreaminga! Toliko sam se već bio radovao da ću ove godine moći i sam doći na Mladifest.  Nažalost su ograničenja uzrokovana pandemijom korona virusa to spriječila”, stoji u poruci kardinala Schönborna koji se također osvrnuo na Papinu poruku s otvaranja Mladifesta.

”Molimo za Papu Franju kojem Međugorje treba biti toliko zahvalno!

Molimo za mir i za što skoriji kraj pandemije. Želim vam Božji blagoslov, zaštitu Gospinu i dobar hod s Isusom! On je vjeran! On vas nikad neće razočarati”, zaključio je nadbiskup Schönborn u ovogodišnjoj poruci.

Treći dan 31. Festivala mladih u Međugorju, počet će svjedočanstvom u 17 sati, a nastavlja se katehezom koju će mladima držati apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser. Središnje večernje misno slavlje predslavit će mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor Vrhbosanske nadbiskupije, a potom će biti meditacija sa svijećama i molitva pred križem.

ICMM

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Na prosvjedu protiv koronamjera u Austriji sudjelovalo 10.000 ljudi

Oko 10.000 ljudi, prema procjenama policije, okupilo se u subotu poslijepodne u Beču na prosvjedu …