Petak , veljača 21. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Emmanuel Macron novi je francuski predsjednik

Emmanuel Macron novi je francuski predsjednik

Emmanuel Macron novi je francuski predsjednik, pokazuju izlazne ankete objavljene u nedjelju.

Macron je dobio 65,5 posto do 66,1 posto glasova dok je čelnica Nacionalne fronte Marine Le Pen dobila između 33,9 posto i 34,5 posto, pokazale su izlazne ankete instituta Ifop i Harris Interactive.

Kako se čini, Emmanuel Macron (39) postat će najmlađi predsjednik u povijesti Francuske.

Tko je Emmanuel Macron?

Kada je Emmanuel Macron prije koju godinu odlučio svoje vještine investicijskog bankara upotrijebiti u političkoj areni činilo se da mu je suđen vrtoglavi uspon u elitu.

Ali nakon samo dvije godine ministarskog staža (2014.-2016.) napušta Socijalističku stranku i kao neovisni kandidat kreće u predsjedničku utrku, odašiljajući pritom snažne poruke protiv establišmenta kojem je pripadao.

Macronov meteorski uspon mnogi pripisuju čežnjom za svježim licem u kombinaciji s neočekivanim slomom njegovih uvaženih protivnika. A i njegova dobra taktika imala je svoju važnu ulogu.

Osjećajući nezadovoljstvo statusom quo u zemlji, najavio je da će protresti establišment, iako je pohađao prestižne francuske škole, basnoslovno zarađivao kao Rothschildov bankar i bio Hollandeov ministar gospodarstva.

“Francuska je blokirana zbog tendencije njezine elite da služi samoj sebi”, rekao je pristašama na skupu u Pauu. “A ja to znam jer sam bio njezin dio”.

Još kao ministar počeo je kritizirati ‘svete krave’ francuskog socijalnog modela, poput 35-satnog radnog tjedna, doživotnog zapošljavanja u javnim službama i prestrogu zaštitu radnika od otkaza.

Takve su ga poruke tijekom kampanje pretvorile u trenutno najpopularnijeg političara, što je golem uspjeh za bivšeg bankara u zemlji u kojoj mnogi preziru svijet visokih financija.

Tvrdi da mu je ambicija premostiti tradicionalnu podjelu na lijevo i desno koja predugo dominira francuskom politikom.

Kada je u kolovozu prošle godine osnovao vlastiti pokret “En Marche!” (Naprijed!), mnogi su ga analitičari smatrali zvijezdom kratkog sjaja.

Marine Le Pen nazvala ga je kandidatom bankara. “Gospodin Macron ne brani interese naroda. On brani interese finacijskih centara moći, brani interese velikih banaka”, rekla je.

Macron je u braku s Brigitte Trogneux koja mu je bila učiteljica u srednjoj školi i poznaje je od svoje šesnaeste godine. Vezu su počeli kad je on postao punoljetan. S obzirom na dobnu razliku od 24 godine, njihov je brak bio privlačna i intenzivno praćena tema žutih časopisa.

Izvor: Hina/mš

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Slavni Mostarac zaradit će 80 milijuna eura od sporta, ali svejedno je upisao i fakultet

S ugovorom života, kako su ga mnogi nazvali, naš košarkaški reprezentativac Bojan Bogdanović postao je najplaćeniji …