Utorak , kolovoz 4. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Svijet / Emmanuel Macron preuzeo dužnost francuskog predsjednika

Emmanuel Macron preuzeo dužnost francuskog predsjednika

Emmanuel Macron u nedjelju je preuzeo dužnost francuskog predsjednika na ceremoniji u Elizejskoj palači postajući tako u dobi od 39 godina najmlađi francuski vođa od Napoleona.

Centrist Macron (39), bivši investicijski bankar i ministar gospodarstva, u drugom krugu predsjedničkih izbora porazio je sa 66 posto osvojenih glasova kandidatkinju ultradesnice Marine Le Pen na izborima na kojima u drugi krug nisu ušli kandidati dvije najveće francuske stranke.

Postao je službeno predsjednikom nakon što je Laurent Fabius, predsjednik ustavnog vijeća i bivši premijer, pročitao rezultate predsjedničkih izbora.

Macron bi tijekom dana trebao imenovati novog premijera a vlada bi se trebala oformiti u utorak, kazali su izvori bliski novom predsjedniku.

Macron je u Elizejsku palaču stigao u nedjelju prijepodne gdje ga je dočekao predsjednik Francois Hollande. Nakon duljih privatnih razgovora Macron je ispratio Hollandea koji je mahnuo i sjeo u Citreon i napustio predsjedničku palaču.

Macron bi, prema najavama, do kraja tjedna trebao posjetiti francuske snage u Maliju u kojemu je Francuska vojno intervenirala 2013 kako bi uklonila militante Al Kaide. Prvi vanjskopolitički susret bit će, prema najavama, s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u ponedjeljak.

narod.hr

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Utjecaj koronavirusa na europsku industriju automobila – katastrofalne brojke govore sve!

Proizvodni gubici na razini cijele Europske unije zbog obustave rada tvornica dosad iznose najmanje 2.446.344 motornih …