Ponedjeljak , siječanj 27. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Erdogan gostuje u BiH, a njegovo osiguranje možda to nije odmah shvatilo

Erdogan gostuje u BiH, a njegovo osiguranje možda to nije odmah shvatilo

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u dvodnevnom je posjetu Bosni i Hercegovini, a u utorak će nazočiti summitu Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi – SEECP, kojim predsjedava BiH. U njegovoj pratnji doputovali su i ministar obrane Turske Hulusi Akar, ministar trezora i financija Berat Albayrak te ministar transporta i infrastrukture Cahit Turhan, izvješćuje Anadolija. Turski predsjednik u ponedjeljak večer, u zgradi Predsjedništva BiH, nazočio je i svečanoj večeri u čast šefova izaslanstava zemalja učesnica summita Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Susreti s Pahorom i Pendarovskim

Prvog dana boravka u Sarajevu Erdogan se sastao s izaslanstvom turske vojne misije koja djeluje u sastavu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. Osim sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Erdogan se sastao i s predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, te sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom.

U utorak, drugog dana posjeta, turski predsjednik će prisustvovati summitu SEECP-a na Jahorini, a na marginama sastanka bi se trebao sastati s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim. Erdogan bi u Sarajevu trebao prisustvovati ispraćaju tabuta s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, koji će biti sahranjeni u Potočarima na 24. godišnjicu tog zločina.

“Oživljavanje trojnog mehanizma”

Turski predsjednik, tijekom susreta sa članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu, izrazio je spremnost da se “oživi trojni mehanizam”, odnosno održi sastanak političkih predstavnika Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Na sastanku se razgovaralo o unaprijeđenju suradnje, prvenstveno u području ekonomije, poljoprivrede, transporta i infrastrukture. Najviše pozornosti tijekom susreta posvećeno je autocesti Beograd – Sarajevo te značaju koji će njena izgradnja imati kako za BiH tako i za sve zemlje u regiji, pa i za Tursku. Bilo je riječi i o uvozu mesa te o konkretnim potezima koji će se realizirati u tom segmentu, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su istaknuli kako je posjet predsjednika Turske bitan za obje zemlje kada je riječ o napretku suradnje na svim poljima, te jačanju bilateralnih odnosa. Naglasili su da u prilog dobrim bilateralnim odnosima, bez otvorenih pitanja, ide i činjenica da BiH upravo s Turskom ima najviše potpisanih državnih sporazuma.

Erdoan tražio izručenje „gulenovaca“

Međutim, Erdogan je rekao i da bi neisporučivanje turskih državljana za koje su našim vlastima već dostavljeni svojevrsni dosjei moglo narušiti odnose između dvije zemlje.

Tijekom njegovog sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, turski predsjednik tražio je i da bh. vlasti isporuče državljane Turske koji žive u BiH, a koje Turska traži zbog optužbi da su povezani s pokretom čiji je osnivač Fethulah Gulen (Fethullah), koji je u egzilu u Americi, izvješćuje Dnevni avaz.

Erdogan je, kako tvrdi Avazov izvor iz Predsjedništva BiH, koji je želio ostati anoniman, podsjetio da je suradnju od BiH u ovakvim slučajevima tražio još prije nekoliko godina, ali da do izručenja osoba koje Turska traži još nije došlo.

Kako tvrdi Avazov izvor, na ovu opasku Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je da se “može razgovarati o toj temi”, ali da o tome “zasigurno ‘više zna Šefik Džaferović’, bošnjački član Predsjedništva BiH, na što je Džaferović rekao da se “ovo pitanje treba rješavati u skladu sa zakonom”.
Prema tvrdnjama izvora Dnevnog avaza, Erdogan je rekao i da bi “neisporučivanje turskih državljana (za koje su našim vlastima već dostavljeni svojevrsni dosjei) moglo narušiti odnose između dvije zemlje”.

Incident: Erdoganovo osiguranje odbijalo kontrolu Granične policije BiH

Tijekom dolaska turskog predsjednika u BiH, u sarajevskoj zračnoj luci došlo je incidenta između njegovog osobnog osiguranja i pripadnika Granične policije BiH.

Prema informacijama izvora iz Veleposlanstva Republike Turske, došlo je do malog spora koji proizlazi iz Protokola. Do svađe i fizičkog okršaja nije došlo. Kratkotrajna verbalna prepirka brzo je riješena. U događaju nema ništa što bi se moglo preuveličavati. Odnosi Turske i Bosne i Hercegovine su vrlo dobri. Ovako važna posjeta ne bi trebala biti zasjenjena tako jednostavnim događajem”, iz turskog veleposlanstva u BiH komentirano je za Dnevni avaz.

Međutim, prema riječima Zoraan Galića, direktora Granične policije BiH, incident ipak nije bio toliko “jednostavan događaj”.

“Bili su agresivni, ponašali su se kao da su u svojoj zemlji. Uopće ne poštuju naše zakone. Došlo je do naguravanja kada je osiguranje predsjednika Erdogana odbilo proceduru i redovite kontrole. Zaslužili su da svi budu privedeni i lišeni slobode”, komentirao je Galić.

Kako je Galić rekao medijima, do problema je došlo kada je osoblje GP BiH tražilo da provede standardne procedure koje se provode prilikom ovakvih i sličnih posjeta.

“Informacija je točna. Ja sam potvrdio, GP je samo radila svoj posao sukladno zakonima BiH uz najavljeni pretres i proceduru uz minimum kontrole koje moramo imati prema VIP osobama. Bili su bahati, drski i nekorektni i toliko neprofesionalni. Da smo mi na isti način uzvratili došlo bi i do otvorenijeg sukoba, mada je i ovako bilo fizičkog naguravanja”, kazao je Galić.

Istaknuo je da je ponašanje članova osiguranja turskog predsjednika bilo krajnje nekorektno. “Završilo se jer su vidjeli da mi ne odustajemo od naših procedura i pravila. Inzistirali smo na poštivanju procedura. Totalno nekorektno od njihove strane i bahato. Da mi dođemo tako u Tursku, uhitili bi nas”.

Prema njegovim riječima, ovom nemilom događaju, u kojem je sudjelovalo oko 10-tak osoba iz osiguranja turskog predsjednika, svjedočili su i predstavnici izaslanstva Predsjedništva BiH.
Uprava Granične policije o incidentu će detaljno upoznati i Predsjedništvo BiH koje je najavilo da će Veleposlanstvu Turske u BiH poslati prosvjednu notu. Ovo izvješće zatražila je služba Protokola Predsjedništva BiH.

/Republikainfo.com/

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić: IŠA U RIBE…

Bili su ribari, ribari koji su ribarili na Galilejskom jezeru. Jezero je bilo bogato ribom …