Ponedjeljak , listopad 15. 2018.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Eskalira li propagandni rat protiv BiH?

Eskalira li propagandni rat protiv BiH?

Sveučilišni profesori Šemsudin Tucaković i Ismet Dizdarević ocijenili su da je danas aktualan propagandni rat protiv Bosne i Hercegovine, podsjećajući da je propaganda jedno od sredstava ratovanja.

Govoreći kao uvodničari na današnjoj redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99 o temi “Eskalira propagandni rat protiv BiH”, profesori su naglasili da postoje centri u susjednim državama, ali i šire, iz kojih dolaze različiti oblici propagande.

“Takva propaganda razara svijest i multietničko biće BiH, a u isto vrijeme ne postoje odgovarajući centri koji bi djelovali kao kontrapropagandni. Cilj je da se BiH razori i da se ostvare osvajački ciljevi postavljeni u vremenu agresije na BiH, ali i prije toga” – stav je profesora Tucakovića.

Profesor Dizdarević je iznio mišljenje da je danas uobičajeno govoriti o psihološkom ratu koji podrazumijeva sve postupke, metode, tehnike i principe od kojih se polazi u propagandi, a njen cilj je promijeniti stavove.

“Cilj propagande od Daytona do danas je rastakanje države BiH. Čitavi sistemi su išli u pravcu da se pokaže da država BiH ne može opstati kao država” – pojasnio je.

Osvrnuo se na opasnost glasina kazavši da su mnogi psiholozi izučavali taj fenomen, a posebno je upozorio na opasnost glasine, kazavši da je iz BiH potrebno poslati istinitu poruku o njenim narodima kako bi se zaustavili negativni stereotipi.

Autor: Fena

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić – KLANJAMO SE SMJERNO

„Nema smisla u bogaćenju ako na tom putu izgubimo svoju dušu.“ Često čujemo: „Bogatstvo donosi sreću.“ …