Nedjelja , svibanj 31. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / EU prema BiH šalje 14,8 milijuna eura za migrante, kažu da su posvećeni pružanju pomoći, ali ih ne želi u svom dvorištu

EU prema BiH šalje 14,8 milijuna eura za migrante, kažu da su posvećeni pružanju pomoći, ali ih ne želi u svom dvorištu

Iznos od 13 milijuna eura bit će dodijeljen kao podrška za upravljanje migracijama, preostali novac je humanitarna pomoć. Europska unija izvijestila je da će izdvojiti 14,8 milijuna eura za migrante i izbjeglice u Bosni i Hercegovini, od čega je 13 milijuna eura namijenjeno za ilegalne migracije.

Iznos od 13 milijuna eura bit će dodijeljen kao podrška za upravljanje migracijama, o čemu je potpisan provedbeni sporazum s Međunarodnom organizacijom za migracije – IOM. Preostalih 1,8 milijuna eura namijenjeno je za humanitarnu pomoć, priopćeno je iz Izaslanstva EU-a u BiH.
Europski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn pozvao je vlasti da koordiniraju pristup prema pitanju migracija.

“Kao što se navodi u nedavnom Mišljenju Europske komisije, potrebno je da vlasti Bosne i Hercegovine osiguraju učinkovitu koordinaciju kapaciteta za upravljanje granicama i migracijama na svim razinama, kao i funkcioniranje sustava azila, što je nužno kako bi zemlja u potpunosti iskoristila znatnu pomoć EU-a, i to u interesu izbjeglica i migranata, kao i lokalnih zajednica”, navodi se u njegovoj izjavi.

Istovremeno je europski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides rekao kako vlasti moraju zadovoljiti humanitarne potrebe migranata.

Smještaj za 5.000 izbjeglica i migranata

“Unija je posvećena pružanju pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija te zadovoljavanju osnovnih potreba izbjeglica i migranata u Bosni i Hercegovini, kao dopune naporima domaćih vlasti. Važno je da dobrobit izbjeglica i migranata bude u fokusu prilikom odlučivanja o lokacijama i kvaliteti prihvatnih centara”, kazao je on.

Na temelju rezultata prethodne pomoći, ovim sredstvima će se osigurati smještaj za oko 5.000 izbjeglica, tražitelja azila i migranata, omogućiti pristup zdravstvenim uslugama i zaštiti te pružiti pomoć onima koji borave izvan prihvatnih centara.

Od 2007. godine EU je osigurala pomoć Bosni i Hercegovini u vrijednosti od 44,8 milijuna eura u oblasti migracija i upravljanja granicama kroz Instrument pretpristupne pomoći.

Iz EK-a su naveli da novu lokaciju u mjestu Vučjaku kod Bihaća, na kojoj vlasti Unsko-sanskog kantona smještaju migrante, EU ili Ujedinjeni narodi smatraju neodgovarajućom.

U posljednjih mjesec dana porastao je broj migranata koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu, koji se masovno pokušavaju preko USK-a dokopati Hrvatske i dalje nastaviti prema zemljama EU-a.

 

/Republikainfo.com/

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

HNŽ: Ništa od novca za ‘korona zakon’!

Hrvatski zastupnici napustili su zasjedanje jer, kako su naveli, nisu željeli raditi pod ucjenama, nakon …